Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 gru 2024, o 19:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 mar 2016, o 20:09 
Nowy

Witam,
Chciałem podłączyć do tego procesorka kwarc 32,768kHz.
Aktualnie mam ten układ podłączony na 12MHz kwarcu (kondensatorki 22pF przy kwarcu) i całość pracuje ok. W układzie jest wyświetlacz LCD (na porcie C) dwa DSy i na razie to wszystko. Robi się prosty pomiar temperatury po one wire.
Ponieważ jednak taka prędkość pracy (12MHz) właściwie do niczego nie jest mi potrzebna a chciałem w prosty sposób skorzystać z przerwań pomyślałem o zegarkowym kwarcu 32,768kHz.
Obecne ustawienie Fuse bitów:
D9 High
DF Low
Po prostej zamianie kwarców programator USBASP nie widzi Atmegi. Ani spod Eclipse ani SinaProg 2.1 nie widzą procesora z podpiętym kwarcem zegarkowym pod XTAL1, XTAL2
Zajrzałem do noty katalogowej, strona 28:
Cytuj:
Low-frequency
Crystal Oscillator
To use a 32.768 kHz watch crystal as the clock source for the device, the Low-frequency Crystal
Oscillator must be selected by setting the CKSEL Fuses to “1001”. The crystal should be con-
nected as shown in Figure 12. By programming the CKOPT Fuse, the user can enable internal
capacitors on XTAL1 and XTAL2, thereby removing the need for external capacitors. The inter-
nal capacitors have a nominal value of 36 pF.
When this Oscillator is selected, start-up times are determined by the SUT Fuses as shown in
Table 6.

Z powyższego wynika że powinienem przestawić CKSEL na 1001 gdy programator jeszcze widzi procesor, a więc gdy mam podpięty kwarc 12MHz. Nie wiem jak ustawić SUT1 i 0. Doszukałem że SCK przy kwarcu 32,768kHz powinno być 8kHz.
Trochę się obawiam zmienić CKSEL na 1001 bo nie wiem czy z tym procesorem jeszcze się dogadam później z użyciem USBASP. Czy ktoś już ustawiał ten kwarc jako główne źródło taktowania swojego procesorka ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 mar 2016, o 08:22 
Użytkownik

Kolego a masz program MKAVRCALCULATOR? W nim wszysko prosto, wręcz intuicyjnie się ustawia.
Nawet w wersji demo mozesz sprawdzic sobie wszystkje ustawienia fusebitów, a później takie wartosci ustawić przy pomocy innego programu. Polecam.

PostNapisane: 13 mar 2016, o 09:36 
Użytkownik

A po co ci aż tak niska częstotliwość taktowania? Nie rozumiem dlaczego miało by to w jakiś sposób uprościć ci obsługę przerwań, które muszą się wykonywać jak najszybciej. Raczej się nie dogadasz z niem przez usbasp przy tak niskiej częstotliwości. Jak nie potrzebujesz aż 12 MHz to ustaw sobie 1MHz i już masz 12x wolniej. I sprawdź czy ci ruszy ten układ w takiej konfiguracji. Bo na wyświetlaczu możesz zobaczyć krzaki przy takim taktowaniu albo w ogóle nic, nie wiem jakiej biblioteki używasz do tego.

PostNapisane: 13 mar 2016, o 09:41 
Moderator

tmichal24 napisał(a):
Raczej się nie dogadasz z niem przez usbasp przy tak niskiej częstotliwości

Dogada się dogada - żaden problem dla ATB-USBASP ;)

https://www.youtube.com/watch?v=27GfQu66kjc

PostNapisane: 14 mar 2016, o 20:09 
Nowy

Dziękuję za odpowiedzi.
Oczywiście Mirka najbardziej rzeczowa.
Programator mam własnej produkcji z wsadem z fischl.de
Bardzo dobre video uświadomiło mi, że nie będę miał na razie cierpliwości czekać aż Atmega się zaprogramuje - dość często wysyłam do niej nowy wsad.

tmichal24
32768 - bo akurat takich kwarców mam w pudełku z 15 sztuk. Mam też rezonatory około 500kHz. Przejrzałem też inne kwarce które mam (koło 100 sztuk i nie mam takich poniżej 1Mhz). Biblioteki mam w większości smarowane i testowane samodzielnie.
Poszedłem za Twoją radą i przestawiłem Atmegę na 1MHz zegar wewnętrzny, jak dogram całość to spróbuje przejść na jeszcze niższą częstotliwość zegarową. Układ będzie sterownikiem więc będzie pracował przez większą cześć roku na okrągło.

Strefa czasowa: UTC + 1