Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 lut 2025, o 08:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: AVR pozytywka
PostNapisane: 2 mar 2016, o 06:03 
Nowy

Witam serdecznie,
jestem nowy na forum jak i całej społeczności(tutejszej) :)
Od jakiegoś czasu już mam w planach zrobienie "pozytywki".
Szukałem sporo po internecie i problem jest taki, że są jedynie gotowe pozytywki z wyrobionym już "bębenkiem" czyli te prawdziwe. Ale dowiedziałem się, że są też takie elektroniczne a co więcej, można samemu taką złożyć i zaprogramować.
Trafiłem na AVR, a potem na poradniki Pana Mirka ;)
I tutaj chciałbym was, czyli osoby na pewno bardziej wtajemniczone w te sprawy, zapytać czy w ogóle jest sens za coś takiego się zabierać. Czy to się w ogóle opłaci pod względem czasu, zakładając że zaczynałbym się wszystkiego uczyć prawie od zera, oraz kosztów. Powiedzmy, że chcę wydać na start jakieś 100zł, no bo z czymś muszę zacząć naukę ale też nie chcę wyrzucać w coś dużo pieniędzy bo może po chwili dam sobie z tym spokój i tu pytanie czy to ma realny sens?
Może żeby zobrazować swój cel to podeślę dwa filmiki z yt(szczerze to nie wiem czy mogę je tu zamieścić :D )
Pozdrawiam serdecznie

wersja bardziej dopracowana :P :

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 mar 2016, o 07:28 
Moderator

Panie kolego no przecież wrzucasz filmiki, gdzie niektóre to projekty z naszego forum ;) zobacz:

topic8633.html

poszukaj wątków na temat pozytywki czy midi na naszym forum:

topic2415.html

Masz w tych linkach nawet kody źródłowe przecież ;)

PostNapisane: 2 mar 2016, o 07:39 
Użytkownik

Gripoam napisał(a):
Witam serdecznie,

I tutaj chciałbym was, czyli osoby na pewno bardziej wtajemniczone w te sprawy, zapytać czy w ogóle jest sens za coś takiego się zabierać. Czy to się w ogóle opłaci pod względem czasu, zakładając że zaczynałbym się wszystkiego uczyć prawie od zera, oraz kosztów. Powiedzmy, że chcę wydać na start jakieś 100zł, no bo z czymś muszę zacząć naukę ale też nie chcę wyrzucać w coś dużo pieniędzy bo może po chwili dam sobie z tym spokój i tu pytanie czy to ma realny sens?

Kolego budowa własnych urządzeń choć mogą być droższe finalnie od tych sklepowych zawsze ma sens. Dlatego że budujesz to Ty z pasją :D

PostNapisane: 2 mar 2016, o 08:31 
Użytkownik

Witam
Gripoam napisał(a):
...zapytać czy w ogóle jest sens za coś takiego się zabierać. Czy to się w ogóle opłaci pod względem czasu...

Wiesz, to jest pytanie typu: czy facetowi idącemu na ryby opłaca się płacić za kartę wędkarską, żyłki haczyki i takie tam. Nie, nie opłaca się ale to jest pasja. Z tego co zauważyłem, opłaca się tylko to robić co jeszcze nie zrobili/powielili Chińczycy - strasznie ciasno. Tego "SID'a" od kol. SunRiver wspominam z rozrzewnieniem, bo to była pierwsza "moja" ;) pozytywka. Nie opłaca się, ale gorąco zachęcam do własnych produkcji - oby tylko nie brakło pomysłów.

Pozdr.

PostNapisane: 2 mar 2016, o 09:12 
Użytkownik

Jako ciekawostkę obejrzyj noiseplug

Sent from my mobile.

PostNapisane: 2 mar 2016, o 11:32 
Użytkownik

Oprócz kwestii edukacyjnych, zawsze dużą satysfakcję daje samodzielne wykonanie projektu.

jeżeli kolega nie chce bądź nie ma czasu się uczyć programowania atmegi, to może skorzystać z gotowego układu WTV20
od majfrendów można kupić zlutowany modulik z układem i złączem karty SD (~2$), wystarczy podłączyć zasilanie, głośniczek i parę przycisków.

Tutaj przykład sterowania modułem za pomocą samych przycisków - bez mikrokontrolera:
http://minhdanh2002.blogspot.com/2013/03/experimenting-with-wtv020-voice.html
http://www.re-innovation.co.uk/web12/index.php/en/blog-75/226-adding-sound

a dla bardziej zaawansowanych można sterować przez mikrokontroler (potrzeba implementacji jakiegoś prostego portu szeregowego)

PostNapisane: 2 mar 2016, o 14:15 
Nowy

Może niezbyt precyzyjnie opisałem o co mi tak naprawdę chodzi :p
Nie ukrywam, że w tych sprawach jestem trochę zielony. Chodzi mi po prostu czy nie wyskoczyłem z pytaniem jak zbudować komputer, jeśli ktoś jest rolnikiem :P Czy to w ogóle jest możliwe biorąc pod uwagę, że teraz zacząłbym się uczyć. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że może uda mi się znaleźć już coś gotowego i może jest szansa żebym "poskładał" to według jakiejś instrukcji i będzie git :P Najbardziej chodzi mi o to, że nie mam pojęcia co muszę kupić, żeby zacząć zabawę(a strasznie się nakręciłem po tylko dwóch filmikach Pana Mirka :P ). Oczywiście przeczytałem już te posty, które wyżej wkleiliście, ale chyba nic z nich nie rozumiem :/
Więc może o zbyt dużo proszę, ale przydałoby się żeby ktoś podpowiedział mi co muszę kupić i skąd czerpać wiedzę. Bo tak naprawdę nie mam pojęcia gdzie zacząć. I tak jak wspominałem wcześniej moim celem jest bardzo ambitny plan zrobienia pudełeczka, które po otwarciu(myślę, że to będzie na jakiś przycisk?) zagra coś w stylu https://www.youtube.com/watch?v=gTfUaUZ3vqY a po zamknięciu przestanie. Jeśli chodzi o fundusze i czas to nie śpieszy mi się, mogę spędzić kilka miesięcy na tworzeniu, chodzi mi bardziej o to czy nie skaczę na głęboką wodę i czy nie będzie mnie to kosztować setek zł ;)

PostNapisane: 2 mar 2016, o 14:31 
Moderator

Gripoam napisał(a):
ale przydałoby się żeby ktoś podpowiedział mi co muszę kupić

eeeeh a oglądałeś ten poradnik?

http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/av ... aczac.html

to proponuję zacznij właśnie od tego - a jeśli chodzi o język C to zdecydowanie polecam zacząć od tego:

http://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.html

PostNapisane: 4 mar 2016, o 10:38 
Nowy

Czy niebieska książka dostępna jest również w postaci pdf?

PostNapisane: 4 mar 2016, o 11:05 
Użytkownik

Nie ma i uprzedzając dalsze pytania - nie będzie. Były już dyskusje o tym na forum, poszukaj, poczytaj.

Strefa czasowa: UTC + 1