Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 gru 2024, o 17:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 lut 2016, o 21:24 
Nowy

Witam Forumowiczów,
postanowiłem samodzielnie wykonać stację lutowniczą. Nie jestem na tyle zaawansowanym elektronikiem, aby zaprojektować ją od początku do końca, dlatego postanowiłem się ograniczyć do samodzielnego zaprojektowania i wytrawienia PCB. Znalazłem więc odpowiadający mi projekt w jednym z numerów czasopisma Elektroniki Praktycznej. W układzie do regulacji temperatury grota jest wykorzystany mikrokontroler ATMEGA8 i tu chciałbym zadać pytanie: czy powinienem na płytce wyprowadzić piny potrzebne do zaprogramowania mikrokontrolera (MISO, MOSI, etc.), czy mogę je zostawić niepodpięte (pamiętając o podciągnięciu do zasilania pinu RESET przez rezystor), a sam mikrokontroler zaprogramować na płytce stykowej, i umieścić w zamontowanej podstawce na PCB? Wg. mnie jest to lepsze rozwiązanie, jednak przeszukałem trochę wątków w internecie i z tego co zauważyłem, w większości przypadków stosuje się rozwiązanie z wyprowadzaniem pinów i programowaniem bezpośrednio na PCB. Szczerze mówiąc to nie do końca rozumiem jakie wynikają z tego większe korzyści, ponieważ jest to więcej elementów na płytce, więcej ścieżek etc. Prosiłbym was o Waszą opinię i wskazanie innych zalet/wad obu tych metod.
Jeżeli kogoś interesuje to zamieszczam linki do obu części artykułu w projektem:
http://ep.com.pl/files/3471.pdf
http://ep.com.pl/files/3500.pdf
Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 lut 2016, o 21:37 
Użytkownik

Oczywiście że możesz nie projektować wyjścia pinów do programowania i zaprogramować procesor po wyjęciu z podstawki. Ja np wole umieścić sobie piny do programowania (jak nie zapomnę) bo wtedy łatwo jest testować program, zmieniać bawić się itp. Możesz zastosować to co dla Ciebie wygodniejsze :P

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 17 lut 2016, o 21:40 
Nowy

Dzięki za odpowiedź, teraz wybór będzie prosty :)
Pozdrawiam

PostNapisane: 17 lut 2016, o 21:40 
Użytkownik

Już tłumaczę:
oczywiście, możesz pozostawić te piny niepodłączone i programować zewnętrznie, przed umieszczeniem w układzie. Ale jest to niesamowicie niewygodne - jeśli masz złącze programowania na płytce, to po każdej drobnej zmianie kodu wgrywasz go do procesora i sprawdzasz efekty. A w rozwiązaniu proponowanym przez Ciebie, za każdym razem musisz przekładać procesor z jednej płytki do drugiej.
I pomyśl sobie, że w trakcie tworzenia oprogramowania kilkanaście / kilkadziesiąt razy chcesz zmienić wsad procesora - wtedy nie dość, że się napracujesz, to z dużym prawdopodobieństwem uszkodzeniu ulegnie podstawka pod procesor, albo i nóżki w samym procesorze - powykrzywiają się, połamią.

Programowanie zewnętrzne jest dobrym sposobem oszczędzania miejsca w momencie, gdy masz pewny, działający kod którego już nie będziesz zmieniał. Wgrywasz go raz do procesora i zostawiasz na wieki :P

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 17 lut 2016, o 21:42 
Nowy

W tym wypadku nie ja zajmowałem się pisaniem kodu, tylko biorę gotowy projekt. Sam jedynie projektuje PCB, dlatego nie będę wyprowadzać pinów. Dziękuję za uwagi :)

PostNapisane: 17 lut 2016, o 21:44 
Użytkownik

Ogólnie dobrze byłoby zastosować złącze kanda na płytce do komunikacji z programatorem w razie ewentualnych zmian w programie ale skoro jest to gotowy projekt z szanującego się czasopisma gwarantujący pewne działanie,dałbym jedynie podstawkę precyzyjną pod Atmega8.Jest wtedy możliwość wyjęcia procesora z płytki i umieszczenia go np.na płytce stykowej w celu ponownego zaprogramowania poprawionym kodem.

PostNapisane: 21 lut 2016, o 06:46 
Nowy

Mam tą stację zrobioną u siebie...
Trzymaj pliki... topic6078-30.html#p150468

Jest tam PCB oryginalny wsad i projekt pod eclipsa... Termopary typu "J" "T" "K" (wyjście na ISP na PCB - ale to na kanda sobie wyprowadzisz)

Śmiga dobrze - tylko...
Czasami mi wyskakuje "eeprom error" (coraz częściej jej używam), wczoraj nie chciała mi śmigać, wyłączyłem ją w trybie sleep i zwiechę złapał procek - cały czas myślał że jest w trybie sleep...
Odczytałem MkAVR fusy, zapisałem ponownie i śmiga...
Nie wiem czemu tak się dzieje...
Czy to przez transformator (przewijany) jakaś szpilka u mnie idzie...
Przeczytałem cały temat na elektrodzie i nikt takiej opcji nie miał...

Myślałem nad wstawieniem diód Schottky - coś jak przy przekaźniku...

Zaraz za mostkiem przed C1 i C2 - można tak w ogóle??
(pytanie do doświadczonych elektroników)

P.s. - do autora - jaką kolbę bierzesz?? Jak Solomon to daj znać jak śmiga ;)

Ja mam Zhaoxin 936D/A "made in china" nie jestem z niej zbytnio zadowolony...
Ta guma na rączce złazi....
A o grotach to już w ogóle...
Każdy jeden inna głębokość - musiałem szlifować żeby jak najlepiej groty odbierały ciepło z grzałki...

Ale chociaż przewód ma w miarę miękki ;) 50/50 silikon-plastik

Strefa czasowa: UTC + 1