Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 lis 2024, o 21:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 182 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 wrz 2012, o 05:54 

mirekk36 napisał(a):
A jak ja cheć ikony na pulpicie ? nie da się tego zrobić ? ... no jak szukam po necie - to głupie dodanie ikony na pulpit graniczy z cudem (to jest jakieś chore niestety w tym linuxie) :(

W sumie to jet nawet czasami bardziej proste, pod warunkiem ze znasz nazwe uruchamiającą dany program, Klikasz prawym przyciskiem myszki w "pulpit" wybierasz "utwórz aktywator" i ukazuje się okienko w którym wpisujesz nazwę jaką chcesz a w miejscu polecenia wpisujesz nazwę pliku który uruchamiasz i ikonka sama wskakuje na pulpit, a jeśli nie to musisz wybrać lokalizację pliku. Inny sposób to klikasz w liste programów, wybierasz z listy co ciebie interesuje, klikasz prawym myszki i uruchamiasz "dodaj aktywator do pulpitu" lub "do panelu" i już jest. Piszę to z pamięci więc może coś pomyliłem ;) ale tak jest w Debianie.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 wrz 2012, o 08:00 
Moderator

Wojtek --> to przeczytaj sobie co jest w tym linku, znalazłem go ale też Sun go podał wyżej

http://www.ubuntu-pomoc.org/ubuntu-11-1 ... -pulpicie/

KONIEC w ubuntu nie ma już żadnego "naciśnij prawy klawisz na pulpicie i dodaj aktywator" :( .... ok sobie myślę, dobra - badziew bo badziew ale wywołuję to okno aktywatora z konsoli

dopisuję albo wyszukuję (w końcu mi się udało) plik /usr/share/applications/libre-writer.desktop

i co ? i mega kicha - pojawia się skrót na pulpicie - tylko spróbuj go sobie kliknąć i odpalić program .... NIE DA RADY

(inne programy jak pisałem Skype, Chrome, Temaviewer, te które sam doinstalowałem to nie było kłopotu, normalnie się myszką przeciągnęło i już. A te które się zainstalowały razem z linuxem to kicha.)

PostNapisane: 15 wrz 2012, o 08:29 

mirekk36 napisał(a):
....KONIEC w ubuntu nie ma już żadnego "naciśnij prawy klawisz na pulpicie i dodaj aktywator" :( .... ok sobie myślę, dobra - badziew bo badziew ale wywołuję to okno aktywatora z konsoli ....

No to faktycznie łobuzerstwo jest. Ale ja w sumie nie wiem jak to w Ubuntu jest, bo zawsze używałem Debiana z gnome. Może masz KDE i tam jest to inaczej?

A sprawdziłeś w terminalu czy masz to: "sudo apt-get install --no-install-recommends gnome-panel" ?

PostNapisane: 15 wrz 2012, o 09:32 
Moderator

Sprawdzę dzisiaj - no i weź tu sobie podziałaj - czyli wynika jednak że muszę dybiana golasa zrobić i doinstalować te Xwindows z gnome ? tak ?

albo może ja tego gnome mam jakoś nie tak zainstalowanego ? ... zaraz spróbuję w takim razie to co podałeś

PostNapisane: 15 wrz 2012, o 09:39 

mirekk36 napisał(a):
Sprawdzę dzisiaj - no i weź tu sobie podziałaj - czyli wynika jednak że muszę dybiana golasa zrobić i doinstalować te Xwindows z gnome ? tak ?

albo może ja tego gnome mam jakoś nie tak zainstalowanego ? ... zaraz spróbuję w takim razie to co podałeś

Jak zainstalujesz debiana tak jak ci podałem wczesniej (skorzystaj z linka który podalem aby sciagnąć instalkę) i korzystając z poradnika tylko za wyjatkiem tego co autor napisał pod koniec czyli, ze on sam instaluje okienka to bedziesz miał debiana z okienkami i gnome. Aha i to nie jest "golas" tam na dzień dobry masz wszystko co potrzeba do serfowania w sieci, pisania dokumentów itp.

PostNapisane: 15 wrz 2012, o 09:46 
Moderator

no mam po tym info że pakiety zostały zainstalowane automatycznie i nie są już więcej wymagane

eeeeh szlaczek mnie trafia że wy wszyscy mówicie kliknij sobie prawym klaiwszem myszy na pulpicie i dodaj aktywator a tu nic takiego nie ma :(

no dobra a jeszcze jedno - gdzie ten cały dziwny linux trzyma w takim razie te aplikacje libra-office ??? bo może ja wybieram je ze złego folderu ???

/usr/share/applications

????

PostNapisane: 15 wrz 2012, o 09:58 

Podobnie ja windowsie masz możliwość przeszukania dysku przez "wyszukaj pliki". Ja mam domyślnie zainstalowany open office. Jest też gimp. A tutaj załączam zrzut ekranu zrobiony właśnie przy pomocy gimpa. Na drugim zrzucie widać otwarty Eagle i otwarty plik w open office, który wykonany był wcześniej w Officie microsoftu a zapisany na dysku windowsowym.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 15 wrz 2012, o 11:13 
Moderator

No widzisz i ty na górze masz:

Programy Miejsca System

a u mnie jest tylko

Programy Miejsca

i nie daję rady skorzystać z żadnego poradnika w necie bo właśnie nie ma tego - nawet głupiego wygaszacza ekranu nie mam jak włączyć :(

PostNapisane: 15 wrz 2012, o 12:21 

hmm to fakt, ale ty masz ubuntu i kde? No ja jak juz mowiłem zadnych ubuntu, mintów itp nie uzywałem nigdy. A może w akcesoriach jest ?

PostNapisane: 15 wrz 2012, o 12:53 
Administrator

mirekk36 napisał(a):
No widzisz i ty na górze masz:

Programy Miejsca System

a u mnie jest tylko

Programy Miejsca

i nie daję rady skorzystać z żadnego poradnika w necie bo właśnie nie ma tego - nawet głupiego wygaszacza ekranu nie mam jak włączyć :(

Zakładka System w najnowszym Ubuntu (teraz używa gnome shell 3, we wcześniejszych było gnome 2) jest w Programy => Narzędzia systemowe. Tam powinny już być te 2 karty tj .administracja i preferencje (one były wcześniej w 'system').
Ewentualnie można trzymając ALT kliknąć prawym przyciskiem na górny panel i kliknąć "dodaj do panelu". Tam można dodać bezpośrednio aplet narzędzia systemowe.

PostNapisane: 15 wrz 2012, o 14:01 
Moderator

atneladmin napisał(a):
Ewentualnie można trzymając ALT kliknąć prawym przyciskiem na górny panel i kliknąć "dodaj do panelu". Tam można dodać bezpośrednio aplet narzędzia systemowe.

eeeh żebym to wcześniej wiedział ;) .... teraz już instaluję (tzn próbuję instalować) dybiana ;) zobaczę co z tego wyjdzie

ale w tym ubuntu z tym shell3 i tak nie mogłem się doszukać np Wygaszacza ekranu a na pulpicie nie działał prawy klawisz i jakaś opcja typu dodaj aktywator

PostNapisane: 15 wrz 2012, o 14:19 
Administrator

Nie można znaleźć wygaszacza ekranu, bo... właśnie zlikwidowali wygaszacz ekranu w gnome shell 3. Podobno ktoś stwierdził, że to tylko przydatne było na monitorach kineskopowych. W najnowszej wersji jest domyślnie też wyłączona hibernacja systemu. Ogólnie dużo zmian innych zmian - nowe jądro w wersji 3.2 (wcześniej 2.6), Unity, ...
Z 'aktywatorami' - rzeczywiście teraz nie ma tej opcji na pulpicie, nawet nie zauważyłem, bo zazwyczaj kopiuje je z menu lub panelu albo tworzę dowiązania symboliczne. A tak to też nie wiem jak je w normalny sposób utworzyć :)
Według mnie wcześniejsze wersje Ubuntu były dużo lepsze, ale niestety wsparcie techniczne dla nich powoli wygasa.

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

Oczywiście zawsze można też doinstalować jakiś inny niezależny wygaszacz ekranu

PostNapisane: 15 wrz 2012, o 14:32 
Moderator

No właśnie przyjdzie jakiś linuxowiec i stwierdzi a od dzisiaj nie potrzeba nikomu wygaszaczy i hibernacji systemu (bzdura) .... ale jeszcze ok ;) .... jutro pewnie przyjdzie inny i powie - od jutra nie potrzeba okienek ;) bo po co mają z tego linuxa korzystać ci windowsiarze ? ;) hyhyhy

PostNapisane: 15 wrz 2012, o 15:03 
Użytkownik

i wrócimy do konsoli zasiadając przed nagim shelem , a zaiste wstydzić tego się nie będziemy
gdyż tylko bash prawdę nam powie i tylko MC skutecznie zarządzać naszymi plikami będzie :)
A najlepiej się nauczysz z systemu korzystać właśnie poprzez okienko konsoli , które zawsze
wyrocznią twą być powinno :)

PostNapisane: 15 wrz 2012, o 15:23 
Administrator

mirekk36 napisał(a):
No właśnie przyjdzie jakiś linuxowiec i stwierdzi a od dzisiaj nie potrzeba nikomu wygaszaczy i hibernacji systemu (bzdura) .... ale jeszcze ok ;) .... jutro pewnie przyjdzie inny i powie - od jutra nie potrzeba okienek ;) bo po co mają z tego linuxa korzystać ci windowsiarze ? ;) hyhyhy

Stąd właśnie taka duża różnorodność dystrybucji linuksowych, wybór środowisk graficznych, etc,etc :) oraz skalowalność systemu i możliwość jego konfiguracji pod siebie dzięki konsoli i modyfikacji plików konfiguracyjnych :)

PostNapisane: 15 wrz 2012, o 15:38 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
i wrócimy do konsoli zasiadając przed nagim shelem , a zaiste wstydzić tego się nie będziemy
gdyż tylko bash prawdę nam powie i tylko MC skutecznie zarządzać naszymi plikami będzie :)
A najlepiej się nauczysz z systemu korzystać właśnie poprzez okienko konsoli , które zawsze
wyrocznią twą być powinno :)

Należy to dodać do wątku gdzie kolega pięknie opowiada stworzenie świata ale to w sekcji po argamedonie :D

Właśnie pod nagim, prawie nagim shellem poznawałem linuxa i "pisałem programy" w Vimie dla GCC :) dzięki temu niezależnie jaki linux można sobie poradzić :)

Pozdrawiam

PostNapisane: 15 wrz 2012, o 17:09 
Moderator

tak tak, shell basz konsola basz shell i filmy w ASCII - to jest linux dopiero ;)

PostNapisane: 15 wrz 2012, o 18:06 

Dla mnie konsola też na początku była trudna, jako, że zaczynałem przygodę z linuxem od mandrake, a to był taki pierwowzór wszystkich przyjaznych linuxów. Działało tam wszystko, prócz softmodemu. A było to w okolicach 2001roku :). Potem przesiadając się na Gentoo, gdzie konsola to praktycznie wyrocznia, oraz wszelkie pakiety kompilowane były z źródeł, przez co system dostawał ogromnego kopa. Wszystko było skonfigurowane dokładnie pod sprzęt i oprogramowanie z którego korzystałem.

Do tej pory została mi słabość do konsoli, czasem się denerwuje jak mi windows nie chce uzupełniać składni poleceń ;).

PostNapisane: 15 wrz 2012, o 21:03 
Użytkownik

Ja chciałem tylko napisać że się na linuxie nie znam i nie będę zabierał głosu - jakby ktoś pytał...

PostNapisane: 15 wrz 2012, o 22:30 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Do tej pory została mi słabość do konsoli, czasem się denerwuje jak mi windows nie chce uzupełniać składni poleceń ;).

Na Windows też jest teraz fajna opcja, aby klepać w konsoli do woli. Dokładniej chodzi mi o PowerShell :)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Tak jak z kolei odwrotnie: na niektórych dystrybucjach Linuksa są bajery, aby nie trzeba tyle klepać w tej konsoli :)

PostNapisane: 16 wrz 2012, o 21:02 
Użytkownik

Czytając ten cały temat postanowiłem i ja pobawić się w linuxa tak na poważnie. Tak więc zassałem najnowszego Ubuntu, nagrałem na cd i zainstalowałem go na tym samym dysku co WinXP.

W czasie instalacji zmieniłem rozmiar tej partycji. Całość czyli 17GB podzieliłem na 10GB dla XP-ka i 7GB dla Ubuntu. Instalacja przebiegła bez problemów. Ubuntu działa, ale...XP umarł. Uruchamianie XP-ka trwa do momentu pojawienia się ekranu z napisem "Windows XP". W tym momencie pojawia się blue screen i następuje restart komputera.

Czy to możliwe, że zmieniając rozmiar partycji uszkodzone zostały jakieś pliki z XP-ka? No i najważniejsze pytanie: jak wybrnąć z tej sytuacji?

PostNapisane: 16 wrz 2012, o 21:45 
Użytkownik

Jeśli zmieniałeś rozmiar partycji C: (gdzie miałeś XP) to najlepszym rozwiązaniem z tej sytuacji jest chyba kolejny format C:
Chyba że będziesz miał tylko najnowszego Ubuntu :)

PostNapisane: 16 wrz 2012, o 22:12 
Użytkownik

Czy dla Ubuntu, w programie partycjonującym, przydzieliłeś miejsce z początku czy końca dysku (partycji, gdzie był XP) ?

Tryb awaryjny działa? Jeśli tak to włącz w nim przywracanie systemu.

Jaki jest komunikat błędu na blue screenie? (najlepiej wrzuć fotkę ekranu).

Ile miałeś wolnego miejsca na partycji z WinXP przed instalacją Ubuntu?

PostNapisane: 17 wrz 2012, o 12:49 
Użytkownik

Miejsce dla Ubuntu zostało wydzielone z końca partycji bo w programie do partycjonowania dysku mam na początku partycje o rozmiarze 10GB-ntfs, potem partycję ok. 6GB-ext4, następnie ok. 1GB-swap.

Teraz tak patrze, że dość nieszczęśliwie zrobiłem podział bo na tej partycji z XP-ekiem zostało mi tylko 300MB wolnego miejsca. Więc może Ubuntu w trakcie podziału dysku uszkodził mi jakieś pliki systemowe. Tym bardzie, że dysk nie był zdefragmentowany.

Wydaje mi się, że pozostało mi przeinstalować XP-ka a następnie spróbować odzyskać GRUB-a. No cóż nauka kosztuje.

------------------------ [ Dodano po około: 45 minutach ]

Sytuacja opanowana. XP-ek działa. W czasie instalacji wybrałem opcję naprawy systemu. Instalator przeskanował dysk C i windows ożył :-)

PostNapisane: 17 wrz 2012, o 16:14 
Moderator

Ok dzisiaj zrobiłem kolejne podejście do debiana i udało mi się zainstalować nawet normalne "google chrome"

ale niech mi ktoś wyjaśni dlaczego pomimo to że raz się pojawiła ikonka tego programu w

Programy/internet

(na szczęście skopiowałem ją na pulpit) to po jakimś czasie zniknęła .... Tak samo z ikonką TeamViewer. Tyle że tej nie skopiowałem na pulpit a teraz jej nie widać i nigdzie nie ma - a też była w programy/internet

jak to jest że to raz sobie znika a raz jest ?

PostNapisane: 17 wrz 2012, o 18:15 
Użytkownik

ja mogę pomóc :)

PostNapisane: 17 wrz 2012, o 18:51 
Moderator

no to dawaj na skype - taaak tylko że właśnie w domu zainstalowałem debiana na czysto i kicha. Skype to ja mogę sobie pobrać ale go zainstalować ??? eeeeh jak ? kurczę

PostNapisane: 17 wrz 2012, o 20:01 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Ok dzisiaj zrobiłem kolejne podejście do debiana i udało mi się zainstalować nawet normalne "google chrome"

ale niech mi ktoś wyjaśni dlaczego pomimo to że raz się pojawiła ikonka tego programu w

Programy/internet

(na szczęście skopiowałem ją na pulpit) to po jakimś czasie zniknęła .... Tak samo z ikonką TeamViewer. Tyle że tej nie skopiowałem na pulpit a teraz jej nie widać i nigdzie nie ma - a też była w programy/internet

jak to jest że to raz sobie znika a raz jest ?

Trochę dziwna sytuacja. A zniknęła całkowicie, czy np. po kliknięciu prawy przyciskiem myszy na menu i wybraniu "modyfikacja menu" jest tam, tylko że oznaczona jako 'niewyświetlane'?

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

mirekk36 napisał(a):
no to dawaj na skype - taaak tylko że właśnie w domu zainstalowałem debiana na czysto i kicha. Skype to ja mogę sobie pobrać ale go zainstalować ??? eeeeh jak ? kurczę

Po kolei 3 polecenia w konsoli:
Kod:
wget -O skype-install.deb http://www.skype.com/go/getskype-linux-deb
dpkg -i skype-install.deb
apt-get -f install

http://wiki.debian.org/skype

Oczywiście te 3 polecenia trzeba wykonać jako użytkownik root (czyli w konsoli znak zachęty powinien być zakończony krzyżykiem # , a nie dolarem $).

Aby zalogować się na roota trzeba wpisać:
Kod:
su

i podać hasła użytkownika root (alternatywnym sposobem wykorzystania uprawnień root jest dodawanie przedrostka "sudo" przed każdym z tych 3 poleceń).

PostNapisane: 17 wrz 2012, o 20:32 
Moderator

remik pięknie dziękuję - coś się pobiera

a jak tą metodą google chrome zainstalować teraz ?

PostNapisane: 17 wrz 2012, o 20:38 
Użytkownik

Dla 32bit Debiana:

Kod:
wget -O google_chrome.deb https://dl.google.com/linux/direct/google-chrome-stable_current_i386.deb
dpkg -i google_chrome.deb
apt-get -f install

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

To jest sposób jednorazowej instalacji bez repozytorium (czyli program nie będzie się aktualizował razem z pozostałymi, trzeba będzie aktualizacje samemu wgrywać).

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Można to później poprawić poprzez dopisanie do pliku sources.list kodu repozytorium google chrome i skype.

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

Tzn. można do końca pliku sources.list (zamiast gedit można użyć innego edytora, np. nano):
Kod:
gedit /etc/apt/sources.list

dopisać poniższe linie:

Kod:
deb http://dl.google.com/linux/deb/ stable non-free
deb http://download.skype.com/linux/repos/debian/ stable non-free

Po zapisaniu i zamknięciu programu, wystarczy już tylko:

Kod:
apt-get update

I już google chrome i skype będą automatycznie aktualizowane w przyszłości.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 182 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1