Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 sty 2025, o 22:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 182 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 21:28 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
...... i chyba na tym zakończę swoją kolejną przygodę z linuxem. Przy czym wcale nie mówię że jest zły - po prostu nie jest dla wszystkich a tylko i wyłącznie dla małej garstki osób na świecie którym się chce bawić w te terminalowe klocki...... dlatego chyba nigdy nie wejdzie w drogę takim systemom jak Windows/Mac i tym podobne .... ufff i dobrze ;)

I to jest jedyne słuszne podejście ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 21:31 
Moderator

Malutki_27 napisał(a):
I to jest jedyne słuszne podejście ;)

Pewnie nie.... jak znam życie to za jakiś czas znowu coś albo ktoś mnie podkusi ;)

PostNapisane: 11 wrz 2012, o 21:35 
Użytkownik

Mirku pooglądaj sobie jak można skonfigurować fluxboxa to znowu Ci się zechce :D Poprostu pięknie to wygląda.

PostNapisane: 11 wrz 2012, o 21:37 
Użytkownik

Mirku jako przerywnik, czemu nie ;)

Ja tam czasami odpalam sobie jakieś LiveCD bo instalować mi się nawet nie chce...... później tak ze dwie , no może trzy godzinki zabawy, i powrót do Windowsa ;)

A ja dla odmiany mogę polecić KATE OS ( stare to to ale jakoś mam sentyment ;) )
I oczywiście w celach poznawczych proponuje też się kiedyś zainteresować którąś z wersji BSD ;)

PostNapisane: 11 wrz 2012, o 21:45 
Moderator

miszczo napisał(a):
Mirku pooglądaj sobie jak można skonfigurować fluxboxa to znowu Ci się zechce :D Poprostu pięknie to wygląda.

eeeh a co to jest fluxbox ? to jakiś nowy linux ??? bo coś widzę że to tylko chyba znowu jakaś nakładka okienek na jakiegoś innego linuxa ;) ... więc pewnie nawet bym nie wiedział jak to zrobić ....

PostNapisane: 11 wrz 2012, o 22:19 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
dlatego chyba nigdy nie wejdzie w drogę takim systemom jak Windows/Mac i tym podobne .... ufff i dobrze ;)

No wiesz... MacOS to tak de facto BSD z przerobionym jądrem i cukierkową nakładką graficzną.
A BSD to taki korzeń (root) wszystkich systemów UNIXowych (czyli i Twojego Linuxa) :)

PostNapisane: 11 wrz 2012, o 23:15 
Użytkownik

elkuba napisał(a):
mirekk36 napisał(a):
dlatego chyba nigdy nie wejdzie w drogę takim systemom jak Windows/Mac i tym podobne .... ufff i dobrze ;)

No wiesz... MacOS to tak de facto BSD z przerobionym jądrem i cukierkową nakładką graficzną.
A BSD to taki korzeń (root) wszystkich systemów UNIXowych (czyli i Twojego Linuxa) :)

polookaj na to drzewko :

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Unix_ ... simple.svg

Linux nie wywodzi sie ani z BSD ani z UNIX system V . Jest jakby obok. Poza tym pamietajcie o jednym linux to jadro systemu. To jest poprawna i jedyna definicja linuxa :)
Linux + reszta = dystrybucja :)

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 07:42 

Pytanie do znawców tematu:
Czy mając na komputerze cztery partycje podstawowe z systemem Windows 7 tak jak to widać na załaczonym obrazku oraz obszar nie przydzielony dysku (to jest jeden dysk fizyczny), da się bez zadnych problemów zainstalować na tym obszarze np debiana? Czy czasami instalka nie wymusi zainstalowania systemu na dysku np C?

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 08:09 
Użytkownik

Instalka nic nie wymusi jak jej podasz gdzie ma byc zainstalowana. Jedyne co to gruba CI zainstaluje w MBR. Jak nie podasz i bedziesz klikal dalej to moze cuda zrobic :)

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 08:15 

To wiem ze nalezy podac. Wydawalo mi sie ze instalka debiana powinna rozpoznac nieprzydzielony obszar i zaproponowac go do instalacji, ale tu moze sie myle. Inna moja watpliwosc to czy z jakichs powodow nie bedzie przeszkoda ze juz sa na dysku 4 podstawowe partycje?

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 08:21 
Użytkownik

Nom, jak nie ustawi się ręcznie partycji to cały dysk wyczyści. Musisz utworzyć na wolnej przestrzeni partycję z systemem plików ext4 i ustawić użyj jako "główny system plików"(a może to było punkt montowania jako "/", nie pamiętam już dokładnie).Możesz też utworzyć partycję swap jako przestrzeń wymiany, ale jak masz 2gb ramu i więcej to i nie jest to konieczne. A, i po zainstalwoaniu nie zdziw się, że w grubie nie będziesz miał wcześniejszych systemów. Aby je dodać musisz po uruchomieniu w terminalu z pod roota wpisać update-grub. Automatyczny instalator ma open suse- on wykryje wolną przestrzeń i utworzy sobie na niej partycje.

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 08:24 

miszczo napisał(a):
Nom, jak nie ustawi się ręcznie partycji to cały dysk wyczyści. Musisz utworzyć na wolnej przestrzeni partycję z systemem plików ext4 i ustawić użyj jako "główny system plików"(a może to było punkt montowania jako "/", nie pamiętam już dokładnie).Możesz też utworzyć partycję swap jako przestrzeń wymiany, ale jak masz 2gb ramu i więcej to i nie jest to konieczne. A, i po zainstalwoaniu nie zdziw się, że w grubie nie będziesz miał wcześniejszych systemów. Aby je dodać musisz po uruchomieniu w terminalu z pod roota wpisać update-grub. Automatyczny instalator ma open suse- on wykryje wolną przestrzeń i utworzy sobie na niej partycje.

Cos tu widze sprzecznosci, to w koncu po wykryciu przez instalator nieprzypisanego obszaru sam mam zdefiniowac partycje czy tez instalator sam automatycznie cos zaproponuje do akceptacji?

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 08:53 
Użytkownik

Pytałeś o debiana - w debianie musisz ręcznie podać gdzie zainstalować system. W dystrybucji opensuse instalator sam przeskanuje dysk i zaproponuje Ci instalację na niewykorzystanym obszarze dysku.

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 09:02 

A co z iloscia partycji podstawowych, jak juz sa 4 to nie bedzie to przeszkadzalo?

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 09:18 
Użytkownik

jachu napisał(a):

BTW: Ciekawe skąd w 1981r pojawił się SunOS :lol:

@wojtek
Jedno jest pewne - trzeba być mega ostrożnym ... mi kiedyś przez takie "zabawy" zeżarło partycje ... na szczęście odzyskałem je po kilku zabiegach ... ale strachu się najadłem, można nawet powiedzieć że byłem posr.... :lol: Więc najlepiej poczytaj dużo artykułów z tym związanych zanim zaczniesz majstrować... ilość partycji nie ma większego znaczenia ... ja teraz dla bezpieczeństwa zrobiłbym oddzielny dysk fizycznie na linucha i przy jego instalacji chyba fizycznie odłączył dokumenty.... HDD nie są aż takie drogie żeby ryzykować :) A spokój ciała i ducha na wagę złota dzisiaj :)

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 09:38 
Użytkownik

Nie powinno być problemu - ja robiłem przy 3 i wszystko do czasu było ok. Później zacząłem kombinować i instalować co chwile nową dystrybucję, i rozwaliło mi tablicę partycji :D Dyski były normalnie wykrywane i wszystkie dane dostępne, jednak system się nie bootował.
Fajnie zrobione

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 09:40 
Użytkownik

NIEBO! - wdl niektorych zrodel pojawil sie w wersji 1.0 w 1983 roku :)

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 10:38 

:arrow: NIEBO - drugi dysk nie wchodzi w grę - to laptop. Windows nie przyjmie wiecej niz 4 partycje podstawowe dlatego się zastanawiam czy tu nie bedzie problemu - ale w takim razie czytam to http://www.debian.org/releases/stable/i ... 05.html.en
:arrow: miszczo - ładne obrazki :)

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 10:54 
Użytkownik

wojtek napisał(a):
Windows nie przyjmie wiecej niz 4 partycje podstawowe...

Czyli najpewniej dlatego pokazywało mi uszkodzenie tablicy partycji- miałem 3 NTFS 1 EXT4 i 1SWAP czyli razem 5. Debian uruchamiał się wtedy bez problemu.

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 11:01 
Użytkownik

Może ja też tak jak GURU znów spróbuję linuxa na 1 dzień :) Ale powiedzzcie mi jak to jest bo chyba kiedyś też miałem z tym problem....

Czysto teoretycznie
HDD1: WINDOWS7 (NTFS)
HDD2: DOKUMENTY (NTFS)
HDD3: KUBUNTU/UBUNTU "coś tam coś tam"

Już pomijam kwestie ilości partycji ... ale załóżmy mam na HDD2 plik OpenOffice dokumencik.ods, którego czytam sobie w Windowsie
Robię REBOOT odpalam sobie Pingwina i czy mam dostęp do plików na HDD2 i mogę sobie otworzyć dokumencik.ods ???

Mówiąc krótko czy mogę mieć wspólne pliki na obu systemach? Jeśli tak to jak to uzyskać?

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 11:12 
Użytkownik

Na ubuntu możesz zamontowac partycję ntfs windowsa i masz dostęp do plików.

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 11:16 
Użytkownik

Od strony Linuxa nie ma problemu. W niektórych dystrybucjach partycje Windows będą widoczne automatycznie a w pozostałych należy je ręcznie zamontować.

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 11:17 

No więc tak po eksperymencie na żywym organiźmie jest tak jak przypuszczałem - przy istniejacych 4 partycjach podstawowych NFTS dla debiana nie przydzielony obszar jest "bezuzyteczny". Musze przynajmniej jedna partycję podstawowa z windowsa zlikwidowac :evil:
Jak widać żaden system nie przyjmuje wiecej jak 4 partycje główne. Dlatego pytałem o to ale jakoś mi tu mętnie koledzy podpowiadali ;)
A co do widoczności plików z systemu windows to nie ma najmniejszych problemów - podmontowuje sie dana partycje to pod linuksem i nie ma problemu, mozna korzystac.
Najlepiej sobie na pendrivie postawic linuxa-live i jak sie wlozy do napedu i ustawi kompa na start z usb to ładnie ma sie system linuksowy na ktorym mozna wszystko pcwiczyc.

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

:arrow: GwynBleidD - ogladałeś obrazek z moimi partycjami? Tam mam System, Pliki (czyli wszystkie moje zbiory) oraz dwie partycje "dane" przez producenta razem z ThinkPad R500. Oprócz tego z dysku D wydzieliłem sobie 100GB przestrzeni i ona jest widoczna dla instalatora Debiana jako "bezużyteczna". Czy dysk D na których mam dane zrobic jako partycję rozszerzoną? Tu troche mam obawy.

Ostatnio edytowano 12 wrz 2012, o 11:23 przez wojtek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 11:29 

GwynBleidD napisał(a):
wojtek, jak pisałem musisz utworzyć partycję rozszerzoną :)

Hmm ale ktorą?
Uzywam programu "EaseUS Partition Master" do różnych operacji na partycjach (fajny program) - czy zmiana ta ma polegać na konwersji dysku np D na logiczny? Tak jak to widać na obrazku?

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 12:28 

OK ale w sumie po co D? nie wystarczy, że zrobię Q i obszar nie przydzielony jako dyski logiczne, przy czym obszar nie przydzielony na razie nie sformatuje tylko zostawie to dla instalatora Debiana.

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 17:43 
Moderator

ludzie - a jest jakaś książka co uczy linuxa od podstaw ??? bo jak poczytać setki materiałów na necie (szczególnie na blogach) ;) to wynika tylko z nich jedno

- zastosuj linuxa bo jest lepszy od Windows
- używaj konsoli bo będziesz miał większe możliwości
itd itp itd

ale nie mogę znaleźć czegoś rzeczowego i od początku po kolei .... a może jest ? może ktoś pokaże link - jak tego linuxa zaczynać poznawać (niech będzie że nawet od strony konsoli) ... tylko kurka wodna - mnie nie interesują żadne większe możliwości tego typu że np www można oglądać w trybie tekstowym w jakimś tam vim czy vam ;) ... bo to dla mnie jest wręcz niedorzeczność ;)

Niech więc będzie że mam się nauczyć od podstaw konsoli ale żeby jak najszybciej przejść podstawy - zrozumieć te pakiety, instalacje, montowanie, strukturę systemu, itp

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 17:46 
Użytkownik

Panie Mirku czy patrzył Pan na to:
http://start.ubuntu.pl/

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 17:56 
Moderator

filipo96 napisał(a):
Panie Mirku czy patrzył Pan na to:
http://start.ubuntu.pl/

Tak ale gdzie tu masz podstawy linuxa ? :( tu są bardzo ogólne podstawy jak zainstalować ubuntu okienkowe - a jak widzę bez kociej konsoli to można tylko pomarzyć

mówię o konkretnym problemie -

instaluję bowiem na kompie ubuntu a on w ogóle po instalacji nie obsługuje karty dźwiękowej a i wydaje się że ze sterownikami do karty graficznej ma jakieś chore problemy - więc co dalej ???

karta dźwiękowa to wbudowana na płycie Intel Audio C'97 ...... i co ?

kartę graficzną to jeszcze może sobie jakąś dołożę inną i zaskoczy sam - ale jeśli nie to jak mam sobie poradzić ?/

w windows to mam manager urządzeń - wchodzę i widzę co jest nie tak .... ale nie w linuxie ... oooo nie ... tutaj nie ma co liczyć na takie naturalne ułatwienia - tu trzeba szarpać już konsolą a każdy linuxowiec powie że tak jest wygodniej ;) ... masakra ---- wcale nie wygodniej

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 18:16 
Moderator

GwynBleidD napisał(a):
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ubuntu/Sterowniki

Może to Ci mirku pomoże ;) Osobiście musiałem z tego skorzystać prawie na każdym komputerze. Do laptopa wyszukiwał sterowników do karty wi-fi. W stacjonarnym właśnie do dźwięku i grafiki. Znalazł bezproblemu (AC '97 właśnie na którymś kompie miałem i dystrybucja nie tak stara, bo z przed roku, znalazła i zainstalowała sobie za pomocą tego narzędzia).

No ale ja to robiłem i miałem puste to okno, więc co?

Cytuj:
4. Jeśli żadnych sterowników konfigurator nie znajdzie, po prostu zamknij to okno.

zamknąłem i co dalej ? ;) .... to koniec rozumiem ? - już nic nie zrobię w kocim ubuntu ? ;) czyli nie doinstaluję sterownika ? - zostaje mi szukanie innej płyty głównej ???

(to troszkę tak jakby trzeba było wyszukiwać sprzęt do linuxa - a nie tak jak to jest pod windows, gdzie wystarczy dobrać sterownik do sprzętu i wszystko działa)

chyba że coś źle zrozumiałem z tej instrukcji w tym linku ???? (całkiem możliwe bo jestem na razie jak ślepy i głuchy) więc pewnie prawdziwy linuxowiec by sobie poradził z tym - czy nie ?

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 18:51 
Moderator

hmm ok chyba dzisiaj podjadę do mamy wieczorkiem i się jeszcze raz zawezmę i spróbuję to co opisujesz bo mnie szlag trafia

nie mniej jednak - jak można wymyślić taki system żeby nie wiadomo było jak rozpoznać plik do uruchomienia

Cytuj:
now once in this folder you should be able to just type alsamixer and enter to get it up

ale ok - popróbuję pomimo że widzę brać linuxowa lubi sobie robić wszystko pod górkę ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 182 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1