Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 sty 2025, o 21:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 sty 2016, o 18:28 
Moderator

SIGSEGV napisał(a):
Kiedyś tak, i to nie raz.

Ostatnio użyłem darmowej wersji Eagla do komercyjnego projektu, było to ze 3 lata temu.
Wynikało to z braku znajomości prawa w tym zakresie, przyznaję się, nieświadomie kradłem.

No i co z tego wynika ? jakie wnioski ?

PostNapisane: 20 sty 2016, o 21:40 
Moderator

SIGSEGV napisał(a):
Wniosek taki, że ci co boją się przyznać mają dużo gorsze rzeczy na sumieniu.

No ciekawe wnioski, przyznaję więc zapytam jak to się ma do tego czy należy pochwalać czy piętnować piractwo ?

SIGSEGV napisał(a):
Ponawiam pytanie, czy nigdy nie użył Pan pirackiego oprogramowania albo nie zgodnie z licencją?

Jeśli bym się przyznał to wg kolegi miałbym dużo gorsze rzeczy na sumieniu, a jeśli tak to w zasadzie nie powinienem się przyznawać, jeśli zaś się nie przyznam to kolega zarzuci mi kłamstwo ? Podsumowując odpowiem pytaniem co - z kolei ma na celu to konkretnie pytanie ? Do czego kolega dąży ? Ja z kolei proszę o odpowiedź na moje pytanie wyżej w tym poście.

PostNapisane: 20 sty 2016, o 21:46 
Użytkownik

SIGSEGV napisał(a):
Wniosek taki, że ci co boją się przyznać mają dużo gorsze rzeczy na sumieniu.

Tutaj się z kolegą nie zgodzę a i nawet zaporę myślową postawie.
Dlaczego wnioskujesz, że np Mirek lub Ja, bądź ktokolwiek z naszej sekty ATNELA ;) oficjalnie nie potwierdzili iż kiedy kolwiek użyli nie oryginalnego (pirackiego) oprogramowania lub czegoś innego, również nie oryginalnego to dlaczego odrazu nas oczerniasz (nawet nas nie znając osobiście) stwierdzając, że mamy gorsze rzeczy na sumieniu?

Moja taka mała rada dla ciebie. Najpierw prześwietl siebie czy czasami nie masz czegoś o wiele gorszego za uszami a potem wypowiadaj się na temat innych, ale dopiero jak ich poznasz osobiście. Ponieważ oceniając ludzi czytając tylko ich wpisy na forach zachowujesz się jak osoba nie na poziomie .

Jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam, ale musiałem wyrazić swoje zdanie.

Mirku proponuję zamknąć ten temat , lub wezwać władce lochów aby zaprowadził tutaj jakiś ład, bo te wymiany zdań nie będą miały końca.

EDIT: Mirek mnie uprzedził z wstawieniem postu w trakcie pisania mojego

PostNapisane: 20 sty 2016, o 22:06 
Użytkownik

Sądzę, że nic pożytecznego dla forum z tej dyskusji nie wyniknie. Powoli zaczyna się wręcz przekształcać w kłótnie. Może czas zamknąć dyskusję.

A co do studentów. Na mojej i 3 innych warszawskich uczelniach, uczelnia zapewnia darmowe oprogramowanie od windowsa, poprzez autocad aż do Eagla i wiele innych. (A studiuję chemię.) Jedynym warunkiem jest utworzenie specjalnego konta na serwerze uczelni.

PostNapisane: 20 sty 2016, o 23:05 
Użytkownik

SIGSEGV napisał(a):
Wystarczy że się Pan przyzna lub nie ... wtedy będę mógł ...

A co ty sędzia jesteś czy wyrocznia ... ehh kolego kolego nie tędy droga !

Dołączam się do wniosku poprzedników ("biegłych") :) o zamknięcie tematu który do niczego nie prowadzi ani do złego ani do dobrego ...

Piractwo było jest i będzie ale trzeba je TĘPIĆ !

Mirkowi chodziło tylko o pokazanie bezczelności niektórych ludzi którzy jawnie przyznają się do skanowania i publicznego udostępniania BB jak i do jawnego przyznawania się do crackowania programów firmy ATNEL

przypomnę może:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A rozpoczęło się jakieś rozliczanie osób trzecich i wypytywanie jakby to był sąd tak sąd ostateczny

Dlatego również proszę o zamknięcie tematu który zszedł na plan rozliczania osób trzecich i zaglądania w kieszeń innym.

PS Jeżeli kogoś uraziłem przepraszam i pozdrawiam

PostNapisane: 21 sty 2016, o 00:57 
Użytkownik

Ja tylko od siebie dodam, jako jeden z zapewne najmłodszych użytkowników forum, że aby dzisiaj w czasie szkoły trochę dorobić wcale nie trzeba wielkiego wysiłku. Sam będąc pod koniec 2 klasy technikum, od razu po zdaniu prawa jazdy zatrudniłem się jako dostawca w pizzeri. Przepracowalem tam 2 klasy technikum, 2 lata studiów, gdy nagle pojawiła się oferta pracy w większej firmie. Studia rzuciłem, pracuję od 1.5 roku, zapewne kiedyś będzie potrzeba ich ukończenia ale nie o tym. Chciałem powiedzieć, że sam swojego BlueBooka kupiłem po tym jak w jednym z konkursów tutaj wygrałem licencję na mkBootloader i mkAvrcalculator, były to pierwsze programy dzięki którym naprawdę bardzo ułatwiły pracę z avr-kami. Wiem jednocześnie, że gdyby nie Mirek i jego książka, to zapewne nigdy bym się "na poważnie" elektroniką nie zainteresował, dlatego cały swój dotychczasowy sukces zawdzięczam jemu.
Ale pomimo to, że mam dzisiaj jak na swój wiek dobrze płatną pracę, to tamte przepracowane 4 lata wspominam najlepiej. Nawet jeżeli codziennie wychodziłem o 18.00 do pracy, wracałem o 0.00 i nazajutrz o 8.00 znowu do szkoły.

Dlatego argumenty typu ktoś jest młody, i nie ma jak zarobić są dla mnie ŚMIESZNE i PRYMITYWNE, i tyle samo mówią o osobach je głoszących.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1