Aikon napisał(a):
Tak się zapytałem z ciekawości. Moduły faktycznie sobie sam robię, mam już ich pokaźną kolekcję jednak trochę mnie denerwuję bałagan wokół komputera kiedy się uczę programować AVR-y więc podjąłem decyzję że kupię sobie zestaw ATB. Kiedy zajrzałem na stronę sklepu były one niestety niedostępne, napisałem mail-a z pytaniem o dostępność i otrzymałem w odpowiedzi, że we wrześniu będzie dostępna nowsza wersja.
eeeh ale to była tajemnica
ok skoro się już wydało - to niech będzie, że jeszcze raz podpowiem co będzie. Niestety będą to TYLKO i wyłącznie można powiedzieć drobne zmiany kosmetyczne - jak zwykle zabrakło czasu, środków, pieniędzy i determinacji na coś więcej....
Generalnie z tego co pamiętam
1. pojawi się nowa zworka doprowadzająca napięcie wejściowe +12V do złącza PLUS przy ULN2803 żeby nie trzeba było ciągnąć dodatkowego kabla (to mnie zaczęło powoli denerwować gdy częściej korzystałem z ULN'a)
2. pojawią się DWA dodatkowe miejsca (ale tylko miejsca) na wlutowanie we własnym zakresie gniazdek pod moduły ATB-BTM-222 .... Jedno obok procesora a drugie obok LCD. Dlaczego dwa ? Ano dlatego że czasem się zdarza iż chciałbym testować BTM'a tylko z procesorem a czasem TYLKO z przejściówką USB/RS232 - i to będzie teraz bardzo wygodne i możliwe do realizacji. Za to już na PCB będą obsadzone dodatkowe specjalne kondensatory filtrujące zasilanie przy nóżkach VCC modułów BTM (to dość istotna sprawa)
3. zgodnie z sugestią czy zapytaniem jednego chyba z uczestników forum, MASA ANALOGOWA zostanie przedłużona aż do wejścia VOLT .... w celu uzyskiwania jeszcze lepszych pomiarów ADC
4. troszkę zostaną poprzesuwane goldpiny - po to aby móc skorzystać z podstawek typu ZIFF
no to rzeczywiście będzie jakaś tam nowość i w praktyce sprawuje się dość fajnie
To chyba wszystko - więc jak widzicie to na prawdę kosmetyka tylko.
Masz rację panie kolego - autorze pytania - ja kiedyś też jakoś nie byłem zwolennikiem zestawów uruchomieniowych - ale jak zaczął mi się robić taki bałagan na biurku - NO WŁAŚNIE - często dojrzewamy do takiej decyzji trochę czasu. Ale teraz sam wiem co to znaczy mieć dobry zestaw pod ręką - bo ilość ew zewn. modułów zmniejszyła się o 80% a co za tym idzie ilość tzw "głupich błędów" podczas uruchamiania byle czego także spradła o 80%. A wcześniej przed zestawami - zawsze człowiek walczył i na końcu okazywało się że "COŚ NIE ŁĄCZYŁO" !!!!
zresztą wystarczy przejrzeć już chociażby część postów z tego forum, żeby zobaczyć ile to razy, ktoś ma kłopot i już zaczyna się domyślać że np to w książce są złe kody źródłowe, że coś nie tak .... a na końcu co ?????
........ ooooj - kabelek mi nie stykał
www.youtube.com/mirekk36 ]