Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 lis 2024, o 11:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 296 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 sie 2012, o 14:18 
Użytkownik

Dlatego mówiłem o goldpinach ....... ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 sie 2012, o 14:29 
Moderator

Do tej pory w ostatniej wersji zestawów były już w standardzie 3 kolory zworek

czerwone
niebieskie
zielone

kolor czerwony zarezerwowany był TYLKO dla dwóch zworek (USB/EXT) oraz (VSD- przy karcie pamięci)

w zasadzie nie ma niebezpieczeństwa że złe ustawienie zworek spowoduje upalenie czegoś czy zwarcie - o ile ktoś ich nie założy na inne piny nie przeznaczone do zworkowania - wtedy można narobić szkody :(

PostNapisane: 29 sie 2012, o 14:55 

GwynBleidD napisał(a):
No właśnie ja tych zworek przy port A nie mam i na dodatek mam kilka zworek w kolorze, którego nie wymieniłeś: niebieskim... Nie wiem czy dołączałeś je do zestawu, czy nie... być może :) W każdym razie je mam :)

Dobrze, że przed włączeniem zestawu wszystko przeglądnąłem bo upaliłbym sobie albo coś na płytce, albo USB w komputerze, gdyż miałem zworki przy wyświetlaczu do wyboru polaryzacji podświetlenia założone w poprzek, czyli zwarte GND z VCC... Może rozsuń te piny w przyszłych wersjach, żeby ktoś tak nie zrobił nieopatrznie :D to samo przy każdym wystąpieniu GND i napięcia obok siebie :P (odejście GND i 3v3 przy karcie SD jeszcze widzę, że jest blisko siebie i aż kusi do założenia zworki).

Bardzo dobry pomysł, podobnie jest bodajże w płytach PC, sygnał odstęp sygnał, dzięki temu nie ma szans na upalenie czegoś. Bo zworki są na 2piny, a tu musieli byśmy mieć na 3piny ;). Wiem, że zawsze znajdą się zdolni co wsadzą kable z końcówkami bananowymi do 230V bo pasuje, ale nie popadajmy w skrajności.
PS. Można też zastosować bezpieczniki termiczne (elektroniczne), po zwarciu rozgrzewają się i przerywają obwód, po ostygnięciu (zaniku prądu) znowu przewodzą. W dodatku są na różne prądy.

Dokładniej nazywają się polimerowe :).

PostNapisane: 29 sie 2012, o 15:05 
Moderator

Tak ale te polimerowe (jak sprawdzałem) robią strasznie spory spadek napięcia w trakcie normalnej pracy. I przy zasilaniu z USB to daje straszne skutki...

ale jak na czacie mówiłem - bo rzeczywiście Gwyn miał rację - były zworki, które mogły zrobić BUM, ale w 1.04 już ich nie będzie - chodziło o te do polaryzacji Katody i Anody w LCD. Teraz będzie na sztywno połączenie bez żadnych zworek....

a wszystkie inne nie powinny robić brzydkich numerów .... hmmm no może poza tą VSD jak ktoś np załączy ją w przeciwnej pozycji przy zasilaniu +5V to niestety karta pamięci dostanie niechcący zasilanie +5V zamiast +3,3V - no ale to nie grozi też nagłą jej śmiercią tak naprawdę

PostNapisane: 29 sie 2012, o 15:22 
Moderator

Tak ale wiesz co ? już za późno - zestawy są w produkcji a zworki uległy anihilacji i to nie ze względu na możliwość zrobienia BUM - bo tu przyznaję bez bicia, że dopiero ty otworzyłeś mi oczy - że można było do tego doprowadzić - a we wszystkich innych zworkach strasznie się pilnowałem przed takim czymś ..... kurczę a tu - pomroczność jasna i po prostu przy nich jakoś mi odpuściło myślenie o tym zabezpieczeniu przed "extra" pomysłami userów ;)

nie mniej jednak poszły do usunięcia jako kompletnie nieużywane (taki był powód) i praktycznie mogące jak widać przez nieuwagę spowodować tylko kłopot.

PostNapisane: 30 sie 2012, o 07:08 

Mirku, chodziło mi o zabezpieczenie szyny zasilania jako takiej, ewentualnie drivera silnika, bezpieczniki na 2-3A nie mają, aż tak wielkich spadków napięcia. Chodzi o zabezpieczenie bardziej płyty PCB, driver zawsze można wymienić, wypalone ścieżki już nie bardzo.
Sam staram się przy driverach przynajmniej, oraz na głównym zasilaniu zastosować jakiegoś polimerowca. Widzę co się dzieje z płytami w sterownikach silników krajalnic itp. urządzeń, które takich zabezpieczeń nie mają. Małe zwarcie na silniku, mosfety praktycznie idą od razu na zwarcie, a potem już lawinowo ;). Dostaje takie płyty z powypalanymi dziurami na wylot.

Nie mówię, że od razu to się ma stać w zestawie ATB, ale polecam stosować przynajmniej przez początkujących, bawiących się silnikami DC itp. Jakiś bezpiecznik nie koniecznie polimerowy. Podobnie w pakietach lit-on. Osobiście nie lubię zostawiać niczego przypadkowi ;).

Przeglądając większość zestawów na rynku i tak doskonale wiem, że nawet nie dorastają do pięt ATB :).

PostNapisane: 30 sie 2012, o 07:49 
Moderator

rezasurmar --> aaa no to rozumiem - masz rację - rzeczywiście jakiś bezpieczniczek że tak powiem dla np L293D by się przydał .... racja ... tylko że jak już nieraz myślałem o takich bezpiecznikach (może nie w przypadku ATB) .... to zawsze się zastanawiam nad gabarytami.

Owszem są ostatnio takie super! fajne i małe bezpieczniki SMD ale z kolei lutować bezpiecznik do PCB w takim zestawie ? to też chyba byłoby nie tak ... Ok znalazłem któregoś razu nawet małe bezpieczniki SMD z gniazdami SMD! ;) Extra ... aż się napaliłem do zastosowania gdzieś tam .... ale hmmm rzut okiem na cenę i mnie zmroziło ....

Więc takie nieraz mam dylematy a o zastosowaniu takich typowych szklanych/rurkowych to w ogóle ciężko tu pomyśleć bo miejsca tyle co słoń by zabrały w zestawie

z drugiej strony może jednak lutować SMD ?

o takie mi się podobały:

http://www.tme.eu/pl/details/3412.0113. ... schurter/#

a takie są z podstawkami smd ;)

http://www.tme.eu/pl/details/0154.125dr ... ttelfuse/#

PostNapisane: 30 sie 2012, o 08:43 
Użytkownik

nie no Mirku 9,40 przy zakupie detalicznym 1 paczki (100)szt to nie jest duzo...

PostNapisane: 30 sie 2012, o 09:12 
Użytkownik

Moim zdaniem w zestawie powinny być bezpiecznik ogólnie dostępne we większości sklepów elektronicznych, ponieważ użytkownik spalając taki bezpiecznik SMD może mieć problem na znalezieniu nowego.

PostNapisane: 30 sie 2012, o 10:01 
Moderator

pawcio0928 napisał(a):
Moim zdaniem w zestawie powinny być bezpiecznik ogólnie dostępne we większości sklepów elektronicznych, ponieważ użytkownik spalając taki bezpiecznik SMD może mieć problem na znalezieniu nowego.

No i takie właśnie zdanie pokazuje (nie mam oczywiście najmniejszy pretensji tu do kolegi pawcio) .... że lepiej nie dawać bezpieczników bo zawsze będzie kłopot. Jeśli miałby by być ogólnodostępne to niestety szklane duże rurkowe no i gdyby jeszcze miałoby ich być kilka ;) to wiadomo masakra ;)

PostNapisane: 30 sie 2012, o 10:24 

pawcio0928 napisał(a):

Właśnie dlatego trzeba stosować polimerowe, nie trzeba ich wymieniać ;). Gabaryty są malutkie :). Fakt, że najprościej to wsadzić zwykłego rurkowca 5x20, ale on sporo zajmuje miejsca z gniazdem.

Mirku, nie bawił bym się w gniazda. Nawet jak by taki bezpiecznik padł po iluś razach (chociaż, jak żyje to polimerowca jeszcze uszkodzonego nie spotkałem) padnie, to ma na tyle duży raster, że nie powinno być problemu z wymianą.
Niestety mam bardzo, złe doświadczenia z driverami do silników, jeżeli brakuje bezpiecznika potrafią narobić szkód, łącznie z samozapłonem.

Ostatecznie można zastosować rezystory 0ohm, takie połączeniowe, mniejsze gabarytowo mają wystarczająco małą bezwładność by zadziałać jak bezpiecznik. Chińczycy potrafią tak robić ;). Nie jest to może eleganckie rozwiązanie, ale skuteczne.

PostNapisane: 30 sie 2012, o 10:37 
Moderator

Ok racja - rzeczywiście do silniczków itp spokojnie można polimerowce stosować na linii zasilania właśnie silnika ....

cenna uwaga ale do wdrożenia dopiero w jakiejś kolejnej wersji atb

PostNapisane: 30 sie 2012, o 11:14 

Jak się w końcu odbiję od dna to sobie zakupię zestaw, problem w tym, że od razu bym potrzebował dwa i najlepiej z 6cyfrowym wyświetlaczem LED ;);).

PostNapisane: 30 sie 2012, o 20:03 
Użytkownik

lukas12 napisał(a):
Ja dorzucę jeszcze jeden pomysł :D
Czemu w zestawie z płytką nie ma takiego oto samochodziku :?:
http://www.conrad.pl/?websale7=conrad&p ... ign=238080
Dało by to dużo korzyści, a najważniejsze to, że bym miał wreszcie czymś dobrym na PWM sterować.

Czyli na 26 pwm jechał by mi 7km/h :?:

Mi ten temat się podoba :D

A co z moją propozycją, bo Mirek nie odpisał :D

PostNapisane: 30 sie 2012, o 20:08 
Moderator

lukas12 --> nie odpowiedziałem, bo sorki ale kompletnie nie rozumiem o co ci chodzi? czy ci się jakiś temat nie pomylił ? jakieś samochodziki ? - no nie wiem na prawdę nie wiem co miałeś na myśli

PostNapisane: 30 sie 2012, o 20:20 
Użytkownik

Tak sobie żartowałem - testy na tobie robimy. Myślałem że będzie kara z 40 pompek :D

PostNapisane: 30 sie 2012, o 20:23 
Moderator

A no tak to teraz rozumiem samochodzik za 1600 zł ;)

PostNapisane: 30 sie 2012, o 21:16 
Użytkownik

Antystatyczny napisał(a):
A mnie by się marzył po prostu zakup gołej PCB... No, ale czytałem post Mirka i wiem, że to nieopłacalne, bo mało kto to kupuje. Pozostaje pomarzyć :)

To jest nas już co najmniej dwóch. Też kiedyś o to pytałem, ale niestety. Nic z tego :(

PostNapisane: 30 sie 2012, o 21:33 

To jest już 4, bo ja bym wziął dwie.

PostNapisane: 31 sie 2012, o 10:43 
Użytkownik

To może jak się zbierze z 10 to Mirek zleci odłożenie gołych PCB z produkcji i nam je opchnie ;)
Chociaż dla niego to pewnie skórka nie warta wyprawy :lol: Po co sobie głowę zawracać takimi drobiazgami

PostNapisane: 31 sie 2012, o 11:05 

Pytanie ile by chciał za jedną, 100zł. hmmm myślę, że była by to całkiem nie najgorsza cena :). 99% części to mam w szufladzie ;).

Bo mnie cały czas nie satysfakcjonuje jeden zestaw ATB ;);););). Musze mieć minimum dwa. A to już prawie 600zł.

PostNapisane: 31 sie 2012, o 11:11 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Samo PCB za 100 zł????? Bez przesady, maksimum 50 zł.

PostNapisane: 31 sie 2012, o 11:16 
Użytkownik

Hehehe muszę się przyznać że może i ja bym sobie cóś tagiego wziął, przynajmniej praktyki w lutowaniu i uruchamianiu układów bym nabrał ;)
Nie spominając o tym że jednak druga płytka by się przydała, bo stykówka jednak doprowadza mnie do szewskiej pasji :roll:

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

Tylko o ile pamiętam, poprzednie DIY nie było zachęcające pod względem ceny i bardziej się opłacało wziąć już zmontowany zestaw :)

Hehehe, zaraz nam tu Mirek pewnie małe bobu sprawi ;)

PostNapisane: 31 sie 2012, o 11:23 

wiesz, za 300zł miał bym trzy zestawy, dwa potrzebuje do testów z modułami radiowymi, a trzeci bym miał dodatkowo ;). 500szufladek mnóstwo części tylko mi się lutować na uniwersalnych nie chce ;). Mam mnóstwo części, które tylko leżą i czekają na chęci.

PostNapisane: 31 sie 2012, o 11:29 
Użytkownik

W twoim przypadku coś takiego było by bardzo opłacalne, natomiast w moim już nie koniecznie ;)

Hehehe tak na marginesie juz widzę oczami wyobraźni jak postaje odzielny dział dla tej "koncepcji" a wnim wpisy typu "polutowałem wszytsko według schematu i niedziała ..."

Dlatego uważam że Mirek bardzo szłusznie zrobił że wycofał ten zestaw ze sprzedaży, przynajmniej zaoszczędzi sobie trochę nerwów ;)

PostNapisane: 31 sie 2012, o 11:34 

O to się akurat nie boję ;), przebrnąłem przez zestawy z NE i AVT to płytka Mirka jest jak ziemia obiecana.

PostNapisane: 31 sie 2012, o 11:39 
Użytkownik

Dla ciebie tak ;) , ale nie koniecznie dla innych ;) Zwróć uwagę że jednak tutaj trzeba mieć troszkę doświadczenia i wprawy aby zmontować sobie wsio do kupy, a przecież wystarczy czasami zapomnieć o jakims maleńkim "źdźble", i jak to powiada moja księgowa " i du .... z tyłu" :)

Edit:
Co prawda już widzę co bym sobie przerobił na własny użytek w takim zestawie ;)

PostNapisane: 31 sie 2012, o 11:44 

Może zrobimy jakiś lobbing doświadczonych, może Mirek się ulituje ;);).

PostNapisane: 31 sie 2012, o 11:49 
Użytkownik

Oooo myślę, że już coś takiego zaistniało w tym wątku ;) , jedynie na co można zwrócić uwagę to, to czy będzie to uzasadnione ekonomicznie dla Mirka.
Bo jak to powiadają żeby ktoś mógł zyskać, to kto inny musi stracić ;)

I nadal uważam że pownien się zlaeźć enkoder na płytce nawet kosztem wywalenia kilku przycisków .....

PostNapisane: 31 sie 2012, o 11:51 
Użytkownik

Zesawy DIY to trochę inna bajka, bo one były wstępnie zmontowane. Natomiast my pisaliśmy o gołych PCB. :!: A takich Mirek w ofercie nigdy nie miał (przynajmniej oficjalnie).

Zaś co do Twoich obaw odnośnie MALKONTENTÓW, to jest to prawda niestety :( Na pewno gdyby były te płytki ogólnie dostępne to... ciężko byłoby się Mirkowi opędzić od tych co by chcieli ale niestety nie potrafią :( Wystarczy przecież zobaczyć co się dzieje jak dostają gotową płytkę i... nie potrafią przestawić zworki

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 296 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1