Witam ponownie!
Sprawdzenie czy jest załączony przycisk bez sprawdzania za pomocą przerwań, dokonujemy w makrodefinicji (fajnie opisane w bluebook'u). Oprócz przeczytania tego rozdziału warto porównać (sekcję definicji) pierwszy kod który wstawiłem z użytkownika karol901 (post wyżej).
Jeżeli chodzi o bramki logiczne (kombinacja załączająca wyjście złożona z kilku bramek) najprostszą metodą jaką wypróbowałem (Jeszcze raz dziękuję użytkownikowi karol901 za podany kod) jest przypisywanie ich do tzw. flag. Pisząc w C przypisuję do zmiennej 2 wyjścia, a gdy w grę wchodzą kombinacje rozbudowane typu (przykład) "Jednoczesne wciśnięcie przycisków I1, I2, I3, I4 ma załączyć wyjście Q1." I1 i I2 przypisuję do flaga_1 (wykorzystując bramkę AND) I3 i I4 do flaga_2 (bramka ta sama wynika to z treści) i dopiero teraz łączę te 2 flagi w jedną (tu akurat będzie AND - patrz treść zadania) po czym wykorzystuję ją w if.
Ważne jest, aby stosować komentarze (najlepiej rozdzielić tą część gwiazdkami) i na samym początku napisać jaka ma być kombinacja. Później (przy rozbudowanej bramce tak jak w opisanym przykładzie gdzie flag było już kilka) należy stosować krótkie komentarze z zapisem, która to bramka. Przykład podam jak tylko będę miał programator
Mam takowe pytanko (jeżeli trzeba będzie założyć nowy "wpis" na forum prosiłbym o informację. Z góry przepraszam)
Czy do uC Atmega 88 (lub podobne z tego typoszeregu) są dostępne symulatory? Padł mi programator (nowy będzie na wtorek), a niestety urządzenie na konkurs musi być gotowe już w czwartek. W piątek rano wyjeżdżamy z kolegą i urządzeniem na drugi koniec Polski (przynajmniej w planach). Szukam w interku na razie zero.
Strasznie gryzie mnie to i głupio przyznać i pytać, ale gdyby z symulatorem wyszła "lipa", czy ktoś podjąłby się napisania programu (treść zadania z rozpiską tabelą przyporządkowania, jakie czujniki, wyjścia, logikę w LOGO SOFT COMFORT pisaną w LAD lub FBD będzie podane, jestem wstanie wysłać "od ręki"-szykowałem pod siebie)