Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 gru 2024, o 07:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 340 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 mar 2015, o 19:20 
Użytkownik

Dziękuję za pomoc. Spróbuję i się odezwę.

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 mar 2015, o 19:21 
Użytkownik

Istnieje jeszcze niezbyt "ładny" myk do którego nie trzeba JS'a. W kodzie HTML w sekcji HEAD można dodać coś takiego:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język html4strict
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Przeglądarka będzie wtedy odświeżała zawartość serwera co jedną sekundę tak jakbyś klikał przycisk odśwież. Można tym sposobem osiągnąć efekt dynamicznej zmiany zawartości, jednak nie jest to sposób którego powinno się używać.

PostNapisane: 8 mar 2015, o 19:26 
Użytkownik

Super ta stronka kolego Regss! Szacun!
Ja narazie stanąłem na przeróbce stronki konfiguracyjnej modułu ATNEL-WIFI232-T.
http://anshar.ddns.net/
Ale Twoje wykonanie no poprostu Wow! :D

PostNapisane: 10 mar 2015, o 21:16 
Moderator

misiulu napisał(a):
Załączam Mirku te trzy proste pliki html, abyś mógł u siebie to przetestować to może uda się to jakoś uruchomić

Wprawdzie obiecywałem ostatnio rezasurmarowi, że już się nie pojawi nowsza wersja programu, no ale .... nie wytrzymałem - w środku jakoś gryzło mnie to kocie utf8 ... czułem się niedobrze, nawet miałem nudności ... no i ... kurczę musiałem coś zrobić :lol:

więc misiulu ---> jeśli możesz to pobierz proszę najnowszą wersję "build 39" i sprawdź teraz jak u ciebie działa z tym dekodowaniem utf8 hmmm ? .... ;)

PostNapisane: 10 mar 2015, o 21:55 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Wprawdzie obiecywałem ostatnio rezasurmarowi, że już się nie pojawi nowsza wersja programu, no ale .... nie wytrzymałem - w środku jakoś gryzło mnie to kocie utf8 ... czułem się niedobrze, nawet miałem nudności ... no i ... kurczę musiałem coś zrobić :lol:

Hehe, jest taki syndrom, gdzie trzeba koniecznie znaleźć rozwiązanie bo inaczej człowiek żyć nie może :D Chyba większość z nas go ma :D

Czasem się zastanawiam, czy jest coś co Mirek nie może zrobić? Wystarczy dać mu odpowiednią ilość czasu i by atomówkę zbudował :>

mirekk36 napisał(a):
więc misiulu ---> jeśli możesz to pobierz proszę najnowszą wersję "build 39" i sprawdź teraz jak u ciebie działa z tym dekodowaniem utf8 hmmm ? .... ;)

A no sprawdziłem i podgląd w programie, zarówno w postaci kodu jak i podglądu html działa wyśmienicie! Jednak kurde da się tego kociego UTFa w starszych delphi jakoś ogarnąć :D

Alllle, aby nie było.... hehe (tylko proszę oszczędzić biednego sługę) jest teraz mały problemik. Ale wydaje mi się, że spokojnie do rozwiązania :)

Mianowicie po wczytaniu pliku z UTF8 czy to z BOM czy bez, ładnie literki są zdekodowane do okienka z kodem. Jednak konwersja jaka wystąpi po kliknięciu "convert" zamieni polskie literki z okienka kodu, a one tam są już w ANSI a nie w UTF8 bo zostały wcześniej zdekodowane.
Jednym słowem przy konwersji trzeba by było te ANSI z okienka kodu zakodować do UTF8 z ponownie :D

Wcześniej mimo, że w okienku kodu były krzaczki to sama konwersja przebiegała poprawnie bo te krzaczki to był UTF8.

Jak się nie uda z ponownym kodowaniem to można próbować to jakoś omijać z zapamiętaniem sobie kodu oryginalnego przed dekodowaniem UTF8 do ANSI i ostatecznie go konwertować do pliku c, a w okienku kodu mieć tylko zdekodowany podgląd :D albo jakieś wariację tego pomysłu. :)

Tak czy siak już niewiele zostało do zrobienia. Teraz tylko w drugą stronę hehe.

PostNapisane: 10 mar 2015, o 23:58 
Moderator

misiulu napisał(a):
Alllle, aby nie było.... hehe (tylko proszę oszczędzić biednego sługę)

sorry ... ale właśnie odpaliłem raketę ziemia-ziemia - spodziewaj się niespodzianki za kilka godzin w postaci ognistej kuli :lol:

misiulu napisał(a):
Tak czy siak już niewiele zostało do zrobienia. Teraz tylko w drugą stronę hehe.

Masakra normalnie - ja wprawdzie nie wiem nawet co to ten BOM i nawet nie chcę wnikać na razie ... ale tak

teraz jeśli koci plik utf8 ma ten BOM to niestety wyżynam go w pień niestety. Ale już przy zaznaczonym ptaszku utf8 konwersja do C powinna przebiegać poprawnie - tzn tak mi się wydaje ... jakby szanowny misiulu sprawdził ... eeeeh ;)

build 40

PostNapisane: 11 mar 2015, o 09:32 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
sorry ... ale właśnie odpaliłem raketę ziemia-ziemia - spodziewaj się niespodzianki za kilka godzin w postaci ognistej kuli :lol:

Hehe zawróć kulę bo udało się! Nie mam zastrzeżeń więc nie ma mnie co palić :P

Działa wszystko wyśmienicie tak jak powinno :D. Testowałem z różną kombinacją kodowania i plików i jest wszystko cacy :D

mirekk36 napisał(a):
Masakra normalnie - ja wprawdzie nie wiem nawet co to ten BOM i nawet nie chcę wnikać na razie ... ale tak

teraz jeśli koci plik utf8 ma ten BOM to niestety wyżynam go w pień niestety.

No i bardzo dobrze, że jest wyżynany :D Ten BOM to tak jak wcześniej pisałem dodatkowe trzy bajty na początku pliku po to, aby niektóre programy wczytując taki plik po tych bajtach automatycznie wykrywały jego kodowanie znaków.
W naszym przypadku jest to zupełnie niepotrzebne. U nas kodowanie jest przesyłane, albo w nagłówku http, albo ustawiane jest w kodzie strony w sekcji head w znaczniku meta.

Także Ten BOM powoduje tylko, że podczas konwersji tablica w c byłaby o 3 bajty większa :D (zawsze to oszczędność hehe) i czasem, w specyficznych przypadkach może powodować drobne problemy z wyświetlaniem bo zależy do czego stosuje się treść pliku tak zakodowanego.

Przykład to jak ktoś treść strony wczytuje dynamicznie przez ajax jako dodatkowe dane do już gotowej strony to za każdym razem te dodatkowe niepotrzebne bajty będą przesyłane i mogą zaplątać się z jakimiś zmiennymi lub wczytuje zawartość pliku bezpośrednio linia po linii i przetwarza te dane to jak nie uwzględnia w pierwszej linii możliwości wystąpienia tych bajtów to może mieć błędne dane.

Także według mnie i tylko mnie to jest super jak jest teraz :D Jakby ktoś miał inne propozycje i powody to niech śmiało pisze bo ja jestem jak Mirek początkujący i mogę nie wiedzieć wielu rzeczy :)

PostNapisane: 11 mar 2015, o 09:41 
Moderator

uuuuf nareszcie :D

PostNapisane: 11 mar 2015, o 10:34 
Użytkownik

Witam,

Pozwolę sobie również od siebie dodać, że pod linuksem również działa prawidłowo. Wiem, wiem.... znowu ten linuks :lol:

Jeszcze małe spostrzeżenie. Czy HTML Preview pod windowsem również wyświetla krzaczki zamiast polskich znaków jeśłi załadowany plik jest w UTF-8 z zaznaczonym ptakiem przy utf8 ?

Pozdrawiam, Paweł

PostNapisane: 11 mar 2015, o 11:08 
Użytkownik

gizmo5418 napisał(a):
Jeszcze małe spostrzeżenie. Czy HTML Preview pod windowsem również wyświetla krzaczki zamiast polskich znaków jeśłi załadowany plik jest w UTF-8 z zaznaczonym ptakiem przy utf8 ?

To zależy :P

Czy masz w kodzie do konwersji w znacznikach meta ustawione kodowanie np. na UTF8.

Wtedy działa to tak:
- Jak wczytujesz plik w UTF8, ale bez zaznaczonego UTF8 w programie to w podglądzie kodu masz krzaczki bo znaczki są wyświetlane w ANSI (nie było dekodowania), ale jak klikniesz html preview to wyświetlać Ci się będzie poprawnie ponieważ silnik renderujący stronę rozpozna kodowanie ze znacznika meta, czyli odczyta UTF8 :)

- Jak wczytasz plik w UTF8, ale z ZAZNACZONYM UTF8 w programie to w podglądzie kodu masz piękne polskie literki, jednak jak klikniesz html preview to wyświetlą Ci się krzaczki. Dzieje się tak ponieważ znaczki UTF8 zostały zdekodowane do ANSI i wyświetlają się poprawnie w okienku kodu. Jednak silnik renderujący stronę ponownie wziął kodowanie ze znacznika meta strony i próbuje te znaczki ANSI wyświetlić w UTF8 co powoduje krzaczki :P

Jakbyś nie miał zapisanego kodowania w kodzie strony to podgląd pewnie poprawnie by wyglądał.

Także Mirek musi jeszcze poprawkę wgrać do programu i w przypadku, gdy zaznaczona jest opcja UTF8 to przy kliknięciu html preview kod z okienka ponownie zakodować w UTF8 i dopiero podgląd wyświetlić :D

Nie powinno być jednak problemu bo już to robi przed konwersją do c więc tylko dodać to trzeba do wyświetlania podglądu :D.

Dzięki gizmo5418 za wyłapanie BUGa! Ja testowałem goły tekst więc nie zwróciłem wcześniej na to uwagi :D

PostNapisane: 11 mar 2015, o 11:12 
Moderator

misiulu napisał(a):
Także Mirek musi jeszcze poprawkę wgrać do programu i w przypadku, gdy zaznaczona jest opcja UTF8 to przy kliknięciu html preview kod z okienka ponownie zakodować w UTF8 i dopiero podgląd wyświetlić

grrrrrr ....

------------------------ [ Dodano po: 20 minutach ]

Done. So lets test please ;) build 41

PostNapisane: 11 mar 2015, o 11:51 
Użytkownik

No i działa wyśmienicie :D

Jedyny mankament to taki, jak ktoś przesyła kodowanie w nagłówku HTTP i nie ma umieszczonego kodowania utf8 w znacznikach META. Wtedy po wczytaniu pliku utf8 z zaznaczoną opcją "UTF8" w podglądzie html będzie miał krzaczki bo silnik renderujący przeglądarki nie wie, że ma do czynienia z UTF8 i dekoduje w ANSI.

No mi się wydaje, że to nie jest jako taki błąd w programie tylko już niedoskonałość silnika przeglądarki użytego do podglądu i nie wiem czy jest sens jakoś to próbować naprawiać. Na potrzeby podglądu wystarczy sobie na chwilę (już po wczytaniu takiego pliku w utf-8 bez znaczników meta) odznaczyć ptaszka przy utf8 i wtedy podgląd html jest poprawnie wyświetlany, następnie zaznaczyć ponownie tego ptaka i przekonwertować sobie już do kodu c.

Jeżeli jednak chciałoby się to rozwiązać :D to taką idealną sytuacją byłoby, w przypadku zaznaczenia ptaka "utf8", sprawdzanie czy w kodzie programu jest znacznik meta z utf-8. Jeżeli tak to robienie tak jak jest teraz w programie, jeżeli nie ma to przy podglądzie html nie dekodowanie tego na utf8 tylko puszczenie bezpośrednio w ANSI. :)

Jednak zapisów kodowania jest sporo więc może wyszukiwanie ciągu znaków "charset=utf" załatwiłby sprawę :D

W innych przypadkach powinno być ok :D także do zastanowienia się nad tą chyba ostatnią konfiguracją nieszczęsnego kodowania hehe.

PostNapisane: 11 mar 2015, o 11:58 
Moderator

Mam nadzieję, że mi wybaczycie - że już ten podgląd pominę .... ;) ok ? Bo tu raczej mamy do czynienia z bardzo świadomym przygotowywaniem stron a nie branie czegoś tam niewiadomego z netu czy coś .... Jak ktoś przygotowuje tak małą stronę do procka to świadomie albo użyje kodowania utf i wstawi sobie ten charset=utf albo inne kodowanie. Poza tym równie dobrze ktoś może nie dać wpisu charset=utf a że działa na linuxie to i tak natywnie będzie miał kodowanie utf8 ... i wtedy to sprawdzanie w ciągu charset=utf na nic się nie zda albo zadziała niezgodnie z oczekiwaniami.

Więc ostatecznie - mamy ptaka UTF8 ... i świadomie albo działamy z utf8 albo nie i wtedy wsio działa gra i buczy :D

PostNapisane: 11 mar 2015, o 12:00 
Użytkownik

Witam,

O super, teraz jest już wszystko ok, łącznie z podglądem HTML.

Cytuj:
Dzięki gizmo5418 za wyłapanie BUGa! Ja testowałem goły tekst więc nie zwróciłem wcześniej na to uwagi

Wolałem zapytać, niż zgłaszać to jako błąd. Pod linuksem oraz wine, dzięki któremu można uruchamiać windowsowe aplikacje, czasami dziwnie się potrafią one zachowywać.

Pozdrawiam, Paweł

PostNapisane: 11 mar 2015, o 12:22 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Więc ostatecznie - mamy ptaka UTF8 ... i świadomie albo działamy z utf8 albo nie i wtedy wsio działa gra i buczy :D

Mi tak jak najbardziej pasuje hehehe :D

PostNapisane: 11 mar 2015, o 23:53 
Użytkownik

Witam,

Zauważyłem, że zmienił Pan w procedurze wysyłającej troszkę opóźnienie oraz ilość bajtów po jakim ono wystąpi.
Tylko czy nie powinno być tam dodane kasowanie wartości ld ? Teraz jest tak:
Kod:
   if( ld++>900 ) _delay_us(50);

a chyba powinno być przykładowo tak:
Kod:
 if (ld++>900) {
    ld=0;
    _delay_us(50);
}

Inaczej po wysłaniu 900 bajtów między każdym następnym będzie niepotrzebna zwłoka 50us.
Dobrze myślę ?

Pozdrawiam, Paweł

PostNapisane: 11 mar 2015, o 23:56 
Moderator

gizmo5418 napisał(a):
Inaczej po wysłaniu 900 bajtów między każdym następnym będzie niepotrzebna zwłoka 50us.

I właśnie dokładnie o taki efekt mi chodziło. Sporo testuję i jak na razie taka opcja jest najbardziej optymalna. Wg mnie tak powinno być. Każdy może sobie to zmienić, a jeśli ktoś uzyska lepsze efekty to proszę dać znać ;)

Reasumując nie ma być żadnego zerowania ld

PostNapisane: 12 mar 2015, o 11:44 
Użytkownik

A tak przy okazji to wyszła fajna dodatkowa funkcjonalność :D Jak ktoś sobie wczyta stronkę w ANSI to wystarczy, że zaznaczy ptaka utf8 i przekonwertuje sobie to do pliku c w nowym kodowaniu utf8. Oczywiście odwrotnie też działa. Wczytać w utf8, odznaczyć ptaka i masz w pliku c kodowanie ANSI :D

Konwerter ANSI <--> UTF8 :>

PostNapisane: 12 mar 2015, o 11:59 
Moderator

misiulu napisał(a):
Konwerter ANSI <--> UTF8 :>

To wszystko przez ciebie misiulu! ..... :lol: ;) :lol:

PostNapisane: 15 mar 2015, o 14:26 
Użytkownik

Witam,

Ja chciałbym wrócić do tematu dynamicznej zmiany wartości na stronce serwera avr, czyli to co wcześniej prezentował kolega Regss. Proszę o pomoc. Poniżej prezentuję kod dla uC oraz kod html strony z użyciem bibliotek jQuery, którą to stronkę konwertuje później do tablicy w programie WiFi Config.

Kod dla uC:

[ paaaanie kolego step_m ..... panie kolego ;) .... no tym razem wyjątkowo poprawię kod, ale proszę sobie KONIECZNIE obejrzeć ten poradnik: topic7402.html ok ? - mirekk36 ]

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Oraz kod stronki WWW:

język html4strict

W programie dla uC robię prosty licznik z wykorzystaniem timera programowego Timer1, który zlicza do 200 a później go zeruję. Chciałbym aby zmiany licznika były obserwowalne dynamicznie na stronce. Oprócz głównej strony wywoływanej adresem IP:PORT - funkcja print webpage_1(), mam również drugą stronkę - funkcja print_webpage_2(), którą wywołuję adresem z parametrem IP:PORT/p. Druga strona to dane z wartością licznika zapisane w formacie JSON. Strona ta sukcesywnie jest wywoływane w skrypcie javy, co określony czas z użyciem timeout'a. Następnie dalej w tym skrypcie dane z licznika powinny być przechwycone i dynamicznie przedstawiane na stronie opisanej funkcją print_webpage_1() - czyli na głównej stronie www serwera.

Niestety coś nie działa. Owszem wartości licznika pojawiają się na głównej stronie ale bardzo nie regularnie. Mam nawet wrażenie, że zmieniają się wtedy kiedy zminimalizuje i z powrotem zmaksymalizuje okno przeglądarki. A powinny co 1000ms - tak jak ustawiony jest Timeout dla wykonywania funkcji setTimeout(function) w skrypcie.

Może coś podpowiecie:-)

Pozdtawiam,

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Przepraszam ale nie mam wprawy z załączaniem kodu. Dlatego tak jakoś dziwnie wyszło:-)

PostNapisane: 15 mar 2015, o 15:09 
Użytkownik

Tak na szybko... http://87.206.251.164:8899/p pokazuje licznik podwójnie:

Kod:
{"licznik": "170"}{"licznik": "171"}

HTML i Jquery jest jak najbardziej w porządku.

Ostatnio edytowano 15 mar 2015, o 15:19 przez Regss, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 15 mar 2015, o 15:10 
Użytkownik

Jasne:-). Dzięki. Obejrzę:-)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Regss napisał(a):
Tak na szybko... http://87.206.251.164:8899/p pokazuje licznik podójnie:

Może jakiś błąd przy odświeżaniu. Normalnie wczytuje się raczej jeden rekord

PostNapisane: 22 mar 2015, o 16:49 
Użytkownik

Regss napisał(a):
HTML i Jquery jest jak najbardziej w porządku.

Wreszcie licznik ruszył i zmienia się wartość dynamicznie na stronce AVR. W sumie żadna to strona. Tylko widoczna zmieniająca się dynamicznie wartość licznika w lewym górnym rogu przeglądarki. W funcji $.ajax w kodzie, który pokazywałem wcześniej zmieniłem wartość timeout z 2000 jak miał kolega Regss na 4000. I to zadziałało. Ale wytłumaczyć dlaczego, nie potrafię:-)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Można sobie podejrzeć: http://msavr.keed.pl

PostNapisane: 26 mar 2015, o 22:06 
Użytkownik

Witam, od kilku godzin walczę z ujrzeniem zapytania GET ip:8899, putty milczy...
Co może być nie tak?
Obrazek

PostNapisane: 26 mar 2015, o 22:51 
Moderator

A dlaczego nie używasz programu ATB WIFI Config ?

PostNapisane: 26 mar 2015, o 22:55 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
A dlaczego nie używasz programu ATB WIFI Config ?

Jakos tak z "routerowego przyzwyczajenia" :D
Proszę
ObrazekObrazekObrazekObrazek

EDIT, dodam że wysylajac stringi z proca, wyświetlają się one w konsoli. W prawdzie co drugi wiersz zawiera jakies dziwne znaki, ale działa;) Dodaje aby nie było że moduł jest martwy ;)

PostNapisane: 5 kwi 2015, o 02:57 
Użytkownik

Może ktoś zerknąć na mój kod, bo wyświetlanie pierwszej podstawowej strony coś nie chce mi działać. Do tej pory przebrnąłem przez wszystkie poradniki i było ok a teraz poległem i nie wiem gdzie robię błąd.

język c

Obrazek

Ostatnio edytowano 5 kwi 2015, o 09:46 przez lukas_, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 5 kwi 2015, o 09:04 
Użytkownik

lukas_ napisał(a):
Może ktoś zerknąć na mój kod, bo wyświetlanie pierwszej podstawowej strony coś nie chce mi działać. Do tej pory przebrnąłem przez wszystkie poradniki i było ok a teraz poległem i nie wiem gdzie robię błąd.

Na screenie wyświetla ci "hello world" przed wysłaniem nagłówka dlatego poprawnie strona nie wygląda.

Co do kodu to wydaje się być ok jednak korzystając z funkcji uart_puts_P, która ma za zadanie czytać z pamięci FLASH, trzeba to co w cudzysłowie "jakiś tekst" ująć jeszcze w dodatkowe makro PSTR("jakiś tekst"), czyli twoje linie w http_200ok i print_webpage powinny wyglądać tak:
język c

Może to pomoże i będzie poprawnie już wysyłać.

Pozdrawiam

PostNapisane: 5 kwi 2015, o 09:50 
Użytkownik

misiulu napisał(a):
lukas_ napisał(a):

Na screenie wyświetla ci "hello world" przed wysłaniem nagłówka dlatego poprawnie strona nie wygląda.

Co do kodu to wydaje się być ok jednak korzystając z funkcji uart_puts_P, która ma za zadanie czytać z pamięci FLASH, trzeba to co w cudzysłowie "jakiś tekst" ująć jeszcze w dodatkowe makro PSTR("jakiś tekst"), czyli twoje linie w http_200ok i print_webpage powinny wyglądać tak:
język c

Może to pomoże i będzie poprawnie już wysyłać.

Pozdrawiam

W kodzie dodatkowe makro PSTR jest tylko wklejając kod tutaj jakoś mi to umknęło, dlatego już zaktualizowałem swój pierwszy post. Z takim kodem efekt też jest ciągle taki sam:
język c

PostNapisane: 6 kwi 2015, o 12:02 
Użytkownik

Czy mógłby ktoś skompilować i wgrać mój kod u siebie i mi powiedzieć czy też ma taki problem? Walczę z tym od 2 dni i ciągle mam to samo i nie wiem gdzie jest błąd. Z góry dziękuję.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 340 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1