Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 lut 2025, o 18:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 sty 2015, o 21:54 
Użytkownik

Witam :) Pytanie skierowane dla Panów elektroników praktyków :)
W ostatnim czasie postanowiłem zbudować pewne urządzenie. Muszę sterować uC urządzeniem, które jest zasilane napięciem przemiennym 230V. Hmm jak to zrobić ? :D Myślałem o przekaźniku, ale nie miałem z tym wielkiej styczności, znalazłem też za pośrednictwem wujka Google projektu podobne do mojego i były w nich wykorzystywane optotriaki. Panowie jak myślicie co lepsze co no i ewentualnie jaki wybrać na co zwrócić uwagę ? :) Dodam, że ja sam jeszcze nie miałem styczności całkowicie z przekaźnikami i innymi tego typu rzeczami :P

pozdrawiam :D

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2015, o 22:04 
Użytkownik

Cześć myślę że do zwyklego włącz/wyłącz dobry bedzie przekaźnik

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Ja u siebie do światła i sterowania kontaktów używam przekaźników i wszystko śmiga pięknie.

PostNapisane: 16 sty 2015, o 22:32 
Użytkownik

Kolego powiedz jakie to urządzenie silnik, żarówka itp

PostNapisane: 16 sty 2015, o 23:18 
Użytkownik

Co by to nie było to w dzisiejszych czasach lepszym rozwiązaniem będzie jednak triak zamiast przekaźnika - wychodzi nawet taniej tak nawiasem mówiąc...

PostNapisane: 17 sty 2015, o 13:18 
Użytkownik

Urządzenie jakim muszę sterować to grzałka o mocy 50W lub 100W, jeszcze nie zdecydowałem dokładnie jakiej mocy będzie ale raczej 100W. To co chce zrobić to coś w stylu termostatu :) A jaki triak należało by użyć ??

PostNapisane: 17 sty 2015, o 13:33 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jaki triak pytasz? no to zależy od mocy Twojego urządzenia i napięcia jego zasilania. Trzeba sobie policzyć prąd. Z racji tego że grzałka to czysta rezystancja (pominijam jakieś mikroskopijme indukcyjności będące wynikiem jej poskręcanej końcówki o ile taką masz) więc jej rezystancja będzie równa impedancji. Z mocy urządzenia równej 100W i napięcia zasilania U=230VAC należy sobie obliczyć prąd. W Twoim przypadku prąd ten będzie wynosuił I = P/U = P/Z^2 = 100/230 = 10/23 = 0,43A. Ok, znasz już prąd i napięcie zasilania więc wpisujesz w google "triak 400V 1A" i pierwszy z brzegu wynik to link do TME:

http://www.tme.eu/pl/katalog/?art=L401E5

Do tego chcesz sobie zrobić regulacje temperatury. Z racji że przyrost temp to jak na mikrokontroler strasznie długi okres trzeba by zastosować jakiś regulator, czy to prosty z histerezą czy PID jakiś wypasiony programowy. Google Twoim przewodonikiem :) Czujnik temperatury możesz użyć albo analogowy (LM35) albo cyfrowy (DS18b20) tylko trza to łatnie zaizolować jak ma pływać. Ewentualnie PT100 lub PT1000 z dedykowanym źrodłem prądowym i mostkiem pomiarowym oraz dobrym ADC co by błąd był mały no ale do sterowania takiego "domowego" to już przerost formy nad treścią :)

Ostatnio edytowano 17 sty 2015, o 13:37 przez Nefarious19, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 17 sty 2015, o 13:36 

Triak 2A/600V powinnen w zupełności wystarczyć, dobrać tylko gasik do obciążenia, bo mimo że grzałka to warto zabezpieczyć się na wszelki wypadek.

Przekaźnik będzie zdecydowanie droższy, mniej trwały, oraz powoduje zakłócenia w sieci.
Do triaka zastosuj optotriak MOC3042 załączany w zerze. Opis połączeń znajdziesz w dokumentacji MOCa, w Niebieskiej Książce Mirka, oraz na setkach stron ;).

Gasik w tym przypadku może być "standardowy" 22nF/400V+39om 3W

Strefa czasowa: UTC + 1