Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 gru 2024, o 20:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 sty 2015, o 20:56 
Użytkownik

Witam forumowiczów. Zakupiłem 2 moduły ATNEL-WiFi232-T i chcę przy ich pomocy zrealizować połączenie dwóch sterowników AVR poprzez wirtualne połączenie szeregowe czyli połączenie poprzez moduły ATNEL-WiFi232-T pracujące w trybie pracy transparentnej. W pierwszym etapie skonfiguruję oba układy bezpośrednio z komputera przy pomocy programu ATBWiFi. Docelowo jednak chcę konfigurować (i sprawdzać konfigurację) przy pomocy komend AT.
Domyślam się, że w tym celu muszę ustawić jeden moduł w tryb AP a drugi w STA. Wiem jak ustawić w układach ssid, typ zabezpieczeń, klucz szyfrowania oraz wszystko związane z IP (np. DHCP lub stały adres, zakres adresów i maskę podsieci ).
I tu zaczyna się problem. Zupełnie nie wiem co zrobić z parametrami łącza TCP/UDP? Jaki protokół powinienem ustawić, gdzie ustawić tryb SERVER a gdzie CLIENT oraz jaki numer portu.
Tajemnicą jest dla mnie również sterowanie przesyłaniem bajtów danych tak aby dochodziły "natychmiast" (no, prawie natychmiast - bardzo mi zależy na tym parametrze). Znalazłem do tego zestaw komend AT i tu sobie sam poeksperymentuję. Nie wiem czy kolejność wykonywanych komend AT będzie miała tu znaczenie?
Czy któryś z kolegów testował już tryb pracy transparentnej? A może Pan Panie Mirku mógłby w krótkich żołnierskich słowach napisać jak prawidłowo to zrobić.
Będę wdzięczny za jakieś sugestie i uwagi.
Dodam, że przeszukałem również anglojęzyczną dokumentację modułu firmy USR IOT który to moduł sprzętowo przypomina moduł ATNEL-WiFi232-T i nie znalazłem żadnej informacji.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 sty 2015, o 21:39 
Użytkownik

A przeglądałeś może poradniki Mirka?

PostNapisane: 8 sty 2015, o 21:48 
Moderator

można ustawić UDP SERVER (to będzie najlepsze) komendą AT+NETP

to nie jest tak - że na wszystkie pytania użytkowników i potrzeby ich konfiguracji - da się znaleźć odpowiedzi w notach PDF. Tu potrzebne jest niemałe doświadczenie w zakresach komunikacji , własne próby itp ... dlaczego ? Bo często dany cel można rozwiązać na kilka różnych sposobów. Nie jest prosto omówić w 2-3 żołnierskich słowach kiedy wybrać np

UDP Server kiedy UDP Client kiedy TCP Server kiedy TCP Client - co od czego zależy i co kiedy do czego się przydaje - szczególnie gdy trzeba to wytłumaczyć osobie początkującej w tym zakresie

po to wymyśliłem sobie, że będę robił poradniki .... tyle że jak widać niektórzy ludzie nie mają cierpliwości - a ja nie jestem w stanie każdemu z osobna pomóc poprzez np napisanie artykułu żeby wyjaśnić te zagadnienia od podstaw żeby ktoś dalej mógł sam już działać

jak widać producenci takich modułów i to nie tylko tych - też nie bawią się w takie wyjaśnienia .... tak samo w notach PDF procka nie znajdziesz rozwiązań jak np zrobić sobie programowy I2C albo nie wiem - jakąś tam obsługę wyświetlacza OLED

--------------------------------------------------------

andrzej381 napisał(a):
Tajemnicą jest dla mnie również sterowanie przesyłaniem bajtów danych tak aby dochodziły "natychmiast"

Tutaj np to KOMPLETNIE nie wiem o co koledze chodzi - z tego zdania można by wywnioskować, że rzekomo co ? nie da się przesyłać przez te moduły danych natychmiast ? poza tym jak słyszę określenie "natychmiast" .... to już widzę że czai się gdzieś wielkie niezrozumienie - chociaż mogę się mylić

dlatego wyżej napisałem dwa żołnierskie słowa

UDP SERVER - komendą AT+NETP

PostNapisane: 8 sty 2015, o 23:55 
Użytkownik

Zaglądając do noty (DS) na strony 12/13, możesz tam znaleźć informację na temat funkcji "UART Auto-Frame". Jeżeli zależy ci na minimalnej zwłoce (kilka ms) podczas przesyłania pakietów, a sterowniki przesyłają miedzy sobą stałą liczbę znaków w pakiecie/ramce, to ustaw "auto-frame trigger length". Wstaw tu stałą ilość/długość danych jakie są przesyłane, możesz ewentualnie eksperymentalnie dobrać "auto-frame trigger time", aby dobrać odstęp miedzy pakietami (starym a nowym), po jakim moduł rozpozna koniec pakietu i wyśle ją przed UDP/TCP do drugiego modułu.

PostNapisane: 9 sty 2015, o 09:09 
Użytkownik

Po kolei do tematu:
icer_cmg napisał(a):
A przeglądałeś może poradniki Mirka?

Tak, przeglądałem wszystkie i tej wiedzy o którą pytam niestety jeszcze nie było... :(
mirekk36 napisał(a):
można ustawić UDP SERVER (to będzie najlepsze) komendą AT+NETP
ale czy w obu modułach? Czy tylko w module ustawionym jako AP a w drugim ustawionym jako STA ustawić UDP CLIENT? Nie czuję tego zagadnienia i dlatego się pytam.
Pytanie o tryb transparentny wynika z tego że jest on dla mnie najatrakcyjniejszy z funkcji modułu. A nie czekam na kolejny poradnik bo zamieszanie na forum nadszarpnęło moją wiarę w to że się takowy pojawi.
mirekk36 napisał(a):
tak samo w notach PDF procka nie znajdziesz rozwiązań jak np zrobić sobie programowy I2C albo nie wiem - jakąś tam obsługę wyświetlacza OLED
dlatego właśnie zwracam się o wsparcie bo wiem że w notach katalogowych tego nie znajdę.
Grzechu napisał(a):
Zaglądając do noty (DS) na strony 12/13, możesz tam znaleźć informację na temat funkcji "UART Auto-Frame". Jeżeli zależy ci na minimalnej zwłoce ...
pisałem że znalazłem te funkcje i że sobie z nimi poeksperymentuję. Zależy mi właśnie na wyeliminowaniu efektu buforowania i związanego z tym opóźnienia w wysłaniu pojedynczego bajtu danych. Zacznę od ustawienia długości paczki na 1 bajt (mam nieregularną ramkę binarną o zmiennej długości 4 do 6 bajtów).

Wiem że wskazanie prostego "przepisu" jest trudne i dlatego oczekuję jakichkolwiek wskazówek. :!:

PostNapisane: 9 sty 2015, o 09:38 
Użytkownik

W module działającym jako AP ustaw UDP SERWER, możesz mu podać tak adres IP clienta (moduł STA powinien dostać pierwszy adres z DHCP modułu AP, tj. 10.10.100.150). W module ustawionym jako STA ustaw UDP CLIENT i podaj mu adres serwera UDP (10.10.100.254). Ustaw jeszcze odpowiednie parametry UART i to powinno wystarczyć. Czy przesyłanie pojedynczych bajtów przed wifi możne być męczące dla modułu. Będzie on musiał dla jednego bajtu sklejał całą ramkę UDP (nagłówek, adres dane/dana, itp.). Ewentualnie wyłącz Auto-frame i ustaw AT+UARTTE=fast i zobacz jakie będą efekty.
Portów (8899) możesz nie zmieniać.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 9 sty 2015, o 10:11 
Użytkownik

A ja się że tak powiem przyczepie do jednej kwestii. Czy to odpowiedni dział na takie pytanie?

PostNapisane: 9 sty 2015, o 10:21 
Moderator

matekogon napisał(a):
A ja się że tak powiem przyczepie do jednej kwestii. Czy to odpowiedni dział na takie pytanie?

Kurczaki - BARDZO SŁUSZNA UWAGA, sam tego nie zauważyłem do tej pory

więc na przyszłość panie autor - wybieraj właściwy dział na forum ok?

PostNapisane: 9 sty 2015, o 11:14 
Użytkownik

Grzechu napisał(a):
W module działającym jako AP ustaw UDP SERWER, możesz ...
i to się nazywa konkretna pomoc. Będę testował- dziękuję bardzo.
mirekk36 napisał(a):
... więc na przyszłość panie autor - wybieraj właściwy dział na forum ok?
- dziękuję za przeniesienie wątku do "właściwego" działu. Nie mogłem się zdecydować na dział bo w końcu dla mnie to jest projekt połączenia dwóch sterowników a nie tylko właściwość modułu firmy ATNEL. Proszę o trochę pobłażliwości a nie od razu o takie ostre besztanie. Miałem chyba "trochę" prawo nie trafić we właściwy dział? Robiłem to w dobrej wierze.

PostNapisane: 9 sty 2015, o 11:41 
Moderator

andrzej381 napisał(a):
bo w końcu dla mnie to jest projekt połączenia dwóch sterowników

ale to nie chodzi o to co to jest dla ciebie tylko chodzi o zrozumienie co to jest DIY (Do It Yourself - czyli Zrób To Sam) gdzie prezentujemy gotowe projekty a nie zadajemy pytania.

andrzej381 napisał(a):
a nie od razu o takie ostre besztanie

Weź się troszkę zastanów na przyszłość pisząc takie rzeczy .... ok ? gdzieś ty widział ostre besztanie, wydaje się że nawet nie za bardzo wiesz co mówisz. Spokojnie podpowiedziałem o co chodzi ... Dla mnie normalne jest, że osoby będąc pierwszy raz na forum mogą nie trafić w dział albo że piszą w DIY. Sam tak kiedyś miałem gdy na innym forum po raz pierwszy coś napisałem - to właśnie w DIY bo też mi się w"ydawało". Mam dużo cierpliwości do ludzi w tym zakresie .... a tu masz babo placek - no grzecznie zwrócić uwagę - a tu jeszcze wchodzi gościu i pisze że go zbeształem i to ostro. Pomyśl, pomyśl na drugi raz to kolejna moja prośba do ciebie

Strefa czasowa: UTC + 1