Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 31 sty 2025, o 10:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 lip 2012, o 09:48 
Użytkownik

Hmm dziwne. Pokaz jeszcze plik ks108drv.c

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 lip 2012, o 10:03 
Użytkownik

Wywal deklaracje (te jednolinijkowe) z pliku .c i powiedz, czy pomogło. W tym momencie dwa razy deklarujesz to samo - w pliku .h i w pliku .c i nic dziwnego, że kompilator protestuje. W .c zostaw tylko definicje (ciała) funkcji. Deklaracje tylko w .h

PostNapisane: 29 lip 2012, o 10:09 
Użytkownik

Jeżeli wykorzystujesz te funkcje poza tymi dwoma plikami to w .c nie powinno być deklaracji, tylko w .h

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Sprawdź, czy nie dałeś gdzieś złego nawiasu (np. klamrowego zamiast okrągłego) i czy wszystkie nazwy się zgadzają.

PostNapisane: 29 lip 2012, o 11:57 
Moderator

robiw --> już w innym poście upierasz się trochę np nad czymś takim, że funkcje typu inline nie muszą być koniecznie w pliku *.h tylko w *.c .... pomimo że pokazuję jak warto do tego podchodzić. Teraz z kolei wymyślasz już na prawdę ciekawostki, ;) że niby deklaracje funkcji można sobie umieszczać i w pliku *.c i w *.h - to już jest totalne kuriozum to co tu piszesz. I wcale to nie oznacza że to akurat teraz musi być błędem - jednak robisz coś przez co potem co chwilę się gubisz - bo nie chcesz przyjąć pewnego standardu jaki jest w C tylko robisz coś po swojemu.

W tym przypadku jak pisze Ledes musi być tak bezwzględnie że deklaracje funkcji są albo w *.c albo w *.h a najlepiej jeśli są w *.h i to bez dwóch zdań.

a ten błąd który tu masz wynika też z tego co pisze wyżej Ledes bo i sam kompilator to podpowiada.... coś jest nie tak z syntaktyką - tyle że szukać czasem trzeba w inkludowanym pliku ...

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

robiw napisał(a):
zwłaszcza, jeśli funkcje korzystają nawzajem z siebie a nie są w odpowiedniej kolejności.

I to właśnie zapewniają deklaracje w plikach *.h - tyle że na razie pewnie to do ciebie jeszcze nie dotarło.

Ja gdy tworzę jakiś plik *.c (pisałem zresztą o tym w książce) np:

XXX_DRV.c

to od razu tworzę plik

XXX_DRV.h

i na początku pliku c umieszczam inkluda:

#include "XXX_DRV.h"

a potem jeśli tylko jakąś funkcję napiszę w *.c to jej deklarację od razu daję do *.h

zacznij tak działać zamiast pisać że sprawdzałeś ale to nic nie dało - czyli co ? powróciłeś do tego co miałeś ? Sorki ale tak to można sobie pomagać przez 5 miesięcy zanim dojdziemy do błędu ;) eliminuj je (te błędy) od razu krok po kroku.

PostNapisane: 29 lip 2012, o 20:55 
Użytkownik

Ja nie będe polemizował co, gdzie i z czym pisać. Mam zbyt małą wiedze, aby w tym temacie coś dodać.
Co do błędów, to na moje oko, wygląda to tak, jakby kompilator typ "uint8_t" odbierał jako zmienną. Proponuje "wcisnąc na siłe" do projektu plik "stdint.h".
Tak jak wpomniałem wcześniej, nie jestem ekspertem.

PostNapisane: 29 lip 2012, o 23:06 
Moderator

robiw napisał(a):
Mirku,
Nie ma się co tak unosić,

Robert, Panowie nie odbierajcie zawsze że ja zaraz się unoszę czy coś ... ja chyba tak zawsze żywiołowo reaguję - a że nie widzimy się face to face i nie widać mimiki mojej facjaty ;) to dlatego jakieś takie może reakcje....

Robert - jak tak coś przez skórę czuję że to błąd w którymś z inkludowanych plików - nastąpiło że tak powiem zakręcenie pępowiny wokół szyjki .... eeeeh tfuuu co ja tu jakieś ginekologiczne porównania ;)

Dawaj Pan projekt na maila - rzucę okiem bo sam miewam nieraz takiego babola - najczęściej wtedy gdy sam definiuję jakieś typy albo np gdy w definicji preprocesora strzelę gdzieś niepotrzebnie średnik na końcu linii - no i zaczyna się jatka po rozwinięciu tego przez preprocesor a w kodzie tak wprost oczami tego nie widać

Strefa czasowa: UTC + 1