Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 06:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Programator
PostNapisane: 11 gru 2014, o 17:16 
Nowy

Witam pomógł by mi ktoś zrobić programator usbasp lub mi wysłać schematy

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Programator
PostNapisane: 11 gru 2014, o 17:21 
Użytkownik

Najlepiej kup Mirkowy - na 100% sprawny i dobry. Olej tanie z allegro - nie uaktualniony soft i różne historie się dzieją czasem. Co do schematu to google nie boli i wbij USBASP to się przeglądarka zawiesić może od ilości danych. http://www.fischl.de/usbasp/ - na szybko

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 11 gru 2014, o 20:43 
Użytkownik

;) Ja zastanawiałem się nad tym jak Ty,ale kupiłem u Pana Mirka.I teraz nie żałuję. Zrobić dla hobby pewnie zrobię,ale nie ma z nim żadnych problemów.
Na forach wielu prosi o pomoc bo programator [chinol] i problemy.
Z oprogramowaniem trzeba trochę walczyć na początku ,to po co jeszcze sobie dokładać nerwów.
Po za tym mkAVR calculator masz pełną wersję,czyli wiele AVR-ów do dyspozycji,a tak to okrojony do minimum.
Ja jestem zadowolony.Po co kombinować. :)

PostNapisane: 11 gru 2014, o 22:00 
Użytkownik

Schemat do USBASP i to sprawdzony znajdziesz w instrukcji do programatora ATNEL ATB-USBASP. Sam wykonałem swoją wersję smd właśnie na podstawie tego schematu. Poprosiłem Mirka o wsad i wszystko działa bez najmniejszych problemów. Jeśli chcesz poćwiczyć projektowanie płytki to bierz schemat z tamtej instrukcji przenieś go do eagla, zaprojektuj płytkę, wgraj wsad do procka i ciesz się własnym USBASP.

PostNapisane: 12 gru 2014, o 01:59 
Użytkownik

Czy nawet avrisp-mkII można zrobić a zaprogramować można nie mając drugiego programatora, a wykonanie usbasp bez drugiego programatora nie wrzucisz wsadu. Ostatnio sobie zrobiłem taki avrisp-mkII, trochę przerabiając płytkę z http://mdiy.pl/programator-usbtiny-mkii-slim/ dodając gniazdo isp-10 kanda. Kwestia zdolności w lutowaniu bardzo małych elementów smd oraz umiejętność wykonania dwustronnego pcb. Wydając parę złotych więcej ma się na pokładzie fabryczny produkt jak w temacie bez zbędnego kompletowania elementów itd. oraz pewność że nie poleci port usb komputera niż niedokładne wykonanie własnoręcznie takiego pcb

PostNapisane: 13 gru 2014, o 10:16 
Użytkownik

Jak zaczynasz to też polecam zakup http://sklep.atnel.pl/pl/p/Programator- ... culator/39
a jak masz mozliwosc (zblizaja sie swieta) to jeszcze bardziej polecam zakup http://sklep.atnel.pl/pl/p/Mikrokontrol ... culator/78

Osobiście przyznam się bez bicia że sam kupiłem usbasp za 15pln za allegro i nie mam z nim zadnego problemu, ale to tylko dlatego że wczesniej kupiłem duży zestaw ATB+2 ksiązki itp...
Są tacy co mówią że dopłacać 50 pln do programatora za MkAvrCalculator to przesada... Płacisz za "KnowHow" i coś czego nie dostaniesz nigdzie... wsparcie i to śmiem twierdzić że prawie 24h :) piszesz maila, dzwonisz na skype a Pan Mirek zawsze ci pomoże... a to jest bezcenne ;)

Przy okazji zblizających się świąt życzę bogatego gwiazdora i pod choinką BlueBooka z programatorkiem a jak gwiazdor bogatszy to może i ATB dorzucić ;) Z pewnością to NIE będą zmarnowane pieniądze... ;)

Strefa czasowa: UTC + 1