Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 gru 2024, o 20:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 lip 2013, o 21:58 
Użytkownik

Witam, jakiś czas temu udało mi się zepsuć podczas przeróbki oryginalny termostat do laminatora KH4410, zależało mi na ustawieniu go na poziom 170-180°C by robić PCB.

Postanowiłem wyszperać coś z sieci, aż w końcu dojrzałem do tego by w ramach ćwiczeń elektroniczno-programistycznych wykonać go samemu na procesorze AVR. Po konsultacjach online z niektórymi użytkowaniami z "Mini-chat`a" i szkoleniach Mirka z Eagle narysowałem schemat ideowy takiego urządzenia opartego na procesorze Atmega 8 i wzmacniaczu operacyjnym LM358 do pomiaru z termopary przez ADC procesora. Jak wiadomo powszechnie napięcie termopary jest na poziomie kilku mv stąd należy je wzmocnić. Chciałbym użyć napięcie referencyjne 2,56 stąd też wzmocnienie x300 by uzyskać w miarę pełną skalę.

Zdaję sobie sprawę, iż ten wzmacniacz nie jest najlepszym pomysłem gdyż z tego co już się dowiedziałem tanie wzmacniacze operacyjne mają offset, który może spowodować błąd pomiaru na poziomie do 25-30 stopni o czym z resztą jest napisane w datasheet. Jednakże wiem, iż można go w pewien sposób zminimalizować programowo.

Innym rozwiązaniem jest wzmacniacz operacyjny LT1051, w którym błąd pomiaru jest na poziomie 0,5 stopnia, jednakże jest on trudno dostępny w sprzedaży.

A rozwiązaniem zalecanym do tego typu układu jest konwerter MAX6675 jednakże jego cena znacznie przewyższa koszt samej laminarki.
Można by również próbować rozwiązać pomiar na diodzie krzemowej np. 1N4148 jednakże z tego co ustaliłem nie wytrzymują one jednak temperatur 180-200° C.

Prosiłbym więc o podrę czy układ taki jak prezentuję ma szansę działania - czyli utrzymywania zadanej temperatury na poziomie 150-180°C.
Ewentualne polecenie innego wzmacniacza, bądź rozwiązania na mikrokontrolerze AVR.

Przy okazji prosiłbym o sprawdzenie poprawności schematu zarówno pod względem jego rysowania jak i wartości podzespołów.
Wykorzystałem części jakie posiadam w tzw. szufladzie ale mam obiekcje co do wartości rezystorów i kondensatorów przy "gaszeniu" szpilek przy 230V dla triaków czy nie są zbyt duże.

Korzystając z okazji, iż jest to mój 1-szy post, chciałbym serdecznie Pozdrowić "forumowiczów": rezasurmar, SunRiver`a i Antystatycznego oraz podziękować im za okazane wsparcie, cenne porady i cierpliwość dla mnie w wielogodzinnych tłumaczeniach na Mini-Chat`cie :)

Schemat w załączniku.
Intre

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 lip 2013, o 22:48 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

PKoz napisał(a):
W mim wypadku wartość 1024 ADC odpowiada napięciu ok 0,7V, co odpowiada 0st.C, natomiast współczynnik konwersji 0.2mV/st. co odpowiada 4dz. ADC.
rozwiniesz? też robię podobny układ, natomiast tego współczynnika "konwersji" nie rozumiem za bardzo...

PostNapisane: 28 lip 2013, o 12:23 
Użytkownik

Dziękuję za wpisy. Po konsultacjach z użytkowaniami forum i ich sugestiach w celu poszukiwania rozwiązania odnośnie mierzenia termopary postanowiłem zmienić wzmacniacz na OP07CP, który również jest łatwo dostępny i bardziej precyzyjny ponadto stosowany przy projektach lutownic cyfrowych jakie można znaleźć na sieci.

Korzysta on z zasilania symetrycznego, które również naniosłem na schemat ideowy a także można podłączyć potencjometr do korekcji offsetu.
Szczegóły na dołączonym schemacie.

Ponadto chciałem też zwrócić uwagę, iż znalazłem wzmacniacz dedykowany dla pomiarów z termopar AD594/AD595. Jednakże ma feler w postaci ceny, która znacznie przewyższa wartość samego laminatora ;)

Obecnie zabieram się za rysowanie płytki PCB wg. przedstawionego schematu, po jej wykonaniu stosowny projekt zamieszczę aktualizując post.

Jeśli komuś nasuwają się sugestie bądź uwagi odnośnie schematu/rozwiązania lub dostrzega błędy to niech napisze.

Pozdrawiam
Intre

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 4 sie 2013, o 21:59 
Użytkownik

Witam, dziękuję "PKoz" za cenne uwagi i spostrzeżenia. Pozmieniałem więc trochę projekt oraz zaprojektowałem płytkę PCB.
Szczegóły w zaktualizowanych schematach oraz dołączonych wizualizacjach.

Wg. Twoich sugestii dodałem wyświetlacz LCD 2x16 myślę, że to fajny pomysł. Rozszerzyłem projekt do 4 przycisków, które
w planie mają włączanie/wyłączanie silnika oraz regulację zadanej temperatury. Dioda LED oczywiście informacyjne o grzaniu.
Myślę że procesor działa stabilniej przy zewnętrznym zegarze, a miejsca jest sporo. O filtrowaniu zasilania wiele się naczytałem
i osłuchałem wydaje mi się że takie jakie zastosowałem jest słuszne i minimalizuje zakłócenia.

Z racji tego że używam Eagle w wersji Light transformator przeniosłem na osobną płytkę, myślę że zmniejszy to również ewentualne zakłócenia.
Znalazł się też tam stabilizator dla wentylatora - układ jest spory więc na pewno będzie stał obok urządzenia w obudowie ale
z racji tak wielu stabilizatorów oraz triaków uważam, że wymuszone chłodzenie także ma sens.

Prosiłbym o sprawdzenie zaktualizowanego schematu, płytki PCB czy jest w miarę poprawnie narysowana.
Zgodnie ze szkoleniem Mirka z Eagle starałem się unikać kątów 90 i w miarę możliwości zastosowałem 45 stopni przy
prowadzeniu ścieżek, jednakże nie jestem pewien czy wykonałem to poprawnie.

Pozdrawiam Serdecznie
Intre

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Załączniki:

PostNapisane: 8 sie 2013, o 23:03 
Użytkownik

No więc "PKoz" płytki rozdzieliłem ścieżki pogrubiłem dodatkowo w części logicznej dodałem poligony masy GND i AGND.
Wydaje mi się że projekt już jest dopracowany i można by go zacząć składać i programować.

No chyba, że jednak Ty lub, ktoś dostrzega co by tu można ulepszyć, poprawić to proszę o informację.

Zaktualizowane schematy 3D i wzory płytek PCB poniżej oraz w załączonych plikach.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Załączniki:

PostNapisane: 9 sie 2013, o 08:47 

Przesunął bym zworkę J13 między C26 i C28 by trochę odsunąć te ścieżki, niby jak jest sterowanie to
potencjały na ścieżkach są zbliżone, ale przy wyłączonej grzałce (mogę się mylić) może być tam 230V różnicy a troszkę za blisko te ścieżki są.
Podobnie R13 daj lekko w dół.
Niby w tabelach podają 300V minimum odległości 1.2mm, ale im więcej tym lepiej ;).

Strefa czasowa: UTC + 1