Witam, jakiś czas temu udało mi się zepsuć podczas przeróbki oryginalny termostat do laminatora KH4410, zależało mi na ustawieniu go na poziom 170-180°C by robić PCB.
Postanowiłem wyszperać coś z sieci, aż w końcu dojrzałem do tego by w ramach ćwiczeń elektroniczno-programistycznych wykonać go samemu na procesorze AVR. Po konsultacjach online z niektórymi użytkowaniami z "Mini-chat`a" i szkoleniach Mirka z Eagle narysowałem schemat ideowy takiego urządzenia opartego na procesorze Atmega 8 i wzmacniaczu operacyjnym LM358 do pomiaru z termopary przez ADC procesora. Jak wiadomo powszechnie napięcie termopary jest na poziomie kilku mv stąd należy je wzmocnić. Chciałbym użyć napięcie referencyjne 2,56 stąd też wzmocnienie x300 by uzyskać w miarę pełną skalę.
Zdaję sobie sprawę, iż ten wzmacniacz nie jest najlepszym pomysłem gdyż z tego co już się dowiedziałem tanie wzmacniacze operacyjne mają offset, który może spowodować błąd pomiaru na poziomie do 25-30 stopni o czym z resztą jest napisane w datasheet. Jednakże wiem, iż można go w pewien sposób zminimalizować programowo.
Innym rozwiązaniem jest wzmacniacz operacyjny LT1051, w którym błąd pomiaru jest na poziomie 0,5 stopnia, jednakże jest on trudno dostępny w sprzedaży.
A rozwiązaniem zalecanym do tego typu układu jest konwerter MAX6675 jednakże jego cena znacznie przewyższa koszt samej laminarki.
Można by również próbować rozwiązać pomiar na diodzie krzemowej np. 1N4148 jednakże z tego co ustaliłem nie wytrzymują one jednak temperatur 180-200° C.
Prosiłbym więc o podrę czy układ taki jak prezentuję ma szansę działania - czyli utrzymywania zadanej temperatury na poziomie 150-180°C.
Ewentualne polecenie innego wzmacniacza, bądź rozwiązania na mikrokontrolerze AVR.
Przy okazji prosiłbym o sprawdzenie poprawności schematu zarówno pod względem jego rysowania jak i wartości podzespołów.
Wykorzystałem części jakie posiadam w tzw. szufladzie ale mam obiekcje co do wartości rezystorów i kondensatorów przy "gaszeniu" szpilek przy 230V dla triaków czy nie są zbyt duże.
Korzystając z okazji, iż jest to mój 1-szy post, chciałbym serdecznie Pozdrowić "forumowiczów":
rezasurmar, SunRiver`a i Antystatycznego oraz podziękować im za okazane wsparcie, cenne porady i cierpliwość dla mnie w wielogodzinnych tłumaczeniach na Mini-Chat`cie
Schemat w załączniku.
Intre