Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lis 2024, o 17:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 maja 2013, o 16:39 
Użytkownik

Witam

Ostatnio SunRiver napisał w jednym poście że w linearze można zamówić sample więc też tak zrobiłem, zamówiłem bardzo fajną przetworniczkę http://www.linear.com/product/LT3741.
Mam na niej zamiar zrobić zasilacz Iout = 25A Vin = 25-30V Vout = 2-20V, w związku z tym nazbierało się kilka pytań:
-częstotliwość pracy, jest możliwość regulacji 200kHz-1MHZ na początku obstawiałem 500kHz, ale nie wiem czy dam radę zaprojektować plytkę pod taką częstotliwość, jakie mogą być ew. konsekwencje takiego złego ustawienia elementów i ścieżek?

-dławik, chyba rzecz którą najciężej mi dobrać, z tego co się dowiedziałem i co wychodzi z pdf to największa indukcyjność dobiera się do środka napięcia zasilania (czyli w tym wypadku ok. 13-15V) ale co z prądem dobierać dla najmniejszego, największego czy może jakiegoś pośredniego?
Druga rzecz to problem z zdobyciem odpowiedniego dławika (dla nap. 12.5V i prądu 25A wychodzi mi 1.6uH ale nawet w tme nie mają dławika w tych okolicach i na 30A, więc myślałem nawinąć na rdzeniu E20 z mat. 3f3 5 zwojów i dać szczelinę ~980um ale jak pomyślałem o naskórkowości (dla tej f maks. d=0.2mm) to dałem sobie spokój chyba, że zdobyłbym odpowiednią licę.
A nie wiem jakie mogą być konsekwencje zastosowania np. takiego dławika http://www.tme.eu/pl/details/dtmss-27_0 ... 002230-v/# gdzie indukcyjność wynosi 22uH, niby z wzoru wychodzi tylko mniejszy prąd między-szczytowy, ale nie wiem jak zachowa się pracując z duża składową stałą?

-regulacja napięcia, chciałbym aby był on sterowany z uC, i o ile z reg. prądu nie ma problemu, (podanie odp. napięcia na pin CTRL1) to gorzej z reg. napięcia, myślałem aby zastosować wzmacniacz i wzmocnieniem (a w zasadzie to tłumieniem) regulować poprzez pot. cyfrowy, albo zastosować dac i wzmacniacz odejmujący, tak aby cały czas od nap. wyjściowego odejmował napięcie z dac'a (w zakresie 0-20V) i to podać na pin FB lt3741.
Które rozwiązanie polecicie, a może macie jakieś inne?

Za wszystkie odpowiedzi z góry bardzo dziękuję.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 maja 2013, o 19:04 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

1. wbrew pozorom przy takiej częstotliwości (i na własny użytek) można odpalić takie przetwornice, zwykle bardzo pomaga dwustronna pcb. Problemem może być sianie zakłóceń- ale wtedy dobrej jakości kondensatory i jest dobrze ;)
2. http://www.elektronikjk.com/elektroakustyka2/x25.html tu masz fajny kalkulator ;) lica jest fajnym rozwiązaniem jednak często dużo lepszym rozwiązaniem jest taśma miedziana. Należy jeszcze uwzględnić rezystancję takiego dławika- przy dużych prądach (tak jak w tym przypadku 20A) to może sprawić duże problemy. Z samym doborem dławika to książki można pisać...
3. regulacja prądu i napięcia- z tym są duże problemy jeśli obciążenie zmienia się szybko- nawet wzmacniacz operacyjny wprowadza pewną zwłokę czasową :/
4. przy dużych prądach lepiej stosować wielo fazowe przetwornice- mniejszy problem z dławikami oraz z "szarpaniem" źródła zasilania.

PostNapisane: 1 maja 2013, o 21:17 
Użytkownik

1. Dzięki za kalkulatorek, widzę że przy tej częstotliwości głębokość wnikania to 0.09mm więc max drut to 0.18mm co przy założeniu gęstości prądu 8A/mm2 daje ponad 900 drucików :D
Ale co myślisz o zastosowaniu dławika 22uH http://www.tme.eu/pl/details/dtmss-27_0 ... 02230-v/#w miejsce gdzie powinien być 1.6uH, czy mogą być tego jakieś negatywne skutki.

2. Regulacja sama w sobie jest już wbudowana w kontroler, tylko, że regulacja napięcia odbywa się poprzez zewnętrzny dzielnik napięcia, a ja chciałbym ten dzielnik "zasymulować" poprzez wzmacniacz operacyjny o regulowanym z uC wzmocnieniu (a właściwie tłumieniu), więc myślę, że wzmacniacz OP07 dalby radę.

3. Właśnie szukałem przetwornic wielofazowych, jednak w całym zbiorze lineara http://parametric.linear.com/External_P ... ontrollers nie było ani jednej która miała by pomiar prądu średniego na wyjściu, wszystkie tylko pomiar prądu szczytowego, a miał bardzo ładne przetwornice 3- i 2- fazowe.

PostNapisane: 1 maja 2013, o 22:35 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dwu fazową to zrobisz nawet na układzie który często jest w zasilaczach atx: TL494, zobacz zresztą "gotowca" : http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic577776.html

Reszta jutro- dziś już nie myślę :P

PostNapisane: 2 maja 2013, o 21:19 
Użytkownik

Napisz proszę jakie konsekwencje może nieść za duża indukcyjność dławika.

PostNapisane: 2 maja 2013, o 21:41 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Sporo tego będzie;
-duże wymiary
-spore pojemności własne
-większa rezystancja
-problem z "szybkością" takiej przetwornicy na skoki obciążenia
-problem z pracą w zakresie wysokich częstotliwości
-koszt
Między innymi z tych powodów stosuje się przetwornice dwu i więcej fazowe.

PostNapisane: 2 maja 2013, o 21:56 
Użytkownik

Właśnie rezystancja i odpowiedź na nagły skok obciążenia, ale poszukałem i wszedłem na fajny sklep feryster.pl i mają tam wszelkie dławiki od malutkich po wielkie więc najwyżej tam zamówię tym bardziej, że chcę aby całość jak najmniej się grzała z tego względu zastosuję też tranzystory IRF7739 o rezystancji 0.7mOhm więc jak dławik nie będzie się za mocno grzać to całość będzie zimna :D

Jeszcze tylko ponawiam swoje pytanko dotyczące stabilizacji nap. wyjściowego, oryginalnie jest za pom. dzielnika rezystorów i jak ty byś to najlepiej widział aby można było sterować z mikrokontrolera?

PostNapisane: 2 maja 2013, o 22:13 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Co do ferystera- mają dobre ceny i w miarę ludzkie terminy. przy tranzystorach nie zapominaj że straty nie zależą jedynie od rezystancji kanału ale i od sposobu, a raczej czasu przełączania.

Co do sterowania z użyciem uC- bałbym się jakiś niespodzianek, wiadomo że zostanie wprowadzona zwłoka układu. Wyjściem może być zastosowanie potencjometru scalonego ale takiej koncepcji nie próbowałem wiec nie będę się wypowiadał o jej skuteczności.

PostNapisane: 4 maja 2013, o 20:38 
Użytkownik

Ok zamówiłem w ferysterze dławik 2.2uH 30A, więc myślę będzie ok. a z stabilizacją to potestuję na początek z jakimś szybkim op-ampem, może się uda, zastosowałbym potencjometr cyfrowy ale są one najczęściej na 5V a tu mamy ok. 20V.

PostNapisane: 4 maja 2013, o 21:14 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jaką częstotliwość chcesz zastosować? pamiętaj o ograniczonym ilorazie częstotliwości i wzmocnienia w WO.

PostNapisane: 5 maja 2013, o 00:06 
Użytkownik

Częstotliwość przewiduję na 500kHz, chyba, że nie uda mi się zaprojektować odpowiedniej płytki, to zejdę do 200-300kHz, ale nie wydaje mi się by był to problem - przecież sygnał napięciowy jest brany z kondensatora wyjściowego na którym napięcie powinno być stałe bez tętnień?

Strefa czasowa: UTC + 1