roberts napisał(a):
Czy wiecie może jaka jest optymalna temperatura do wulkanizacji foli światłoczułej z allegro ?
Ja swoją laminuję na 100-110 st. C
Przynajmniej tak pokrętło na mojej laminarce pokazuje
roberts napisał(a):
Używam folie Folex do drukarek laserowych . Kolega Misiulu mil z nią problemu . U mnie sprawia się całkiem ok . Czasami wokół zadrukowań jest maleńki duszek , ale nie wiem czy to kwestia drukarki (HP LJ 2100) czy folii .
Jakie Misiulu są twoje spostrzeżenia co do Folexa vs Zweckform ?
Nie wiem czy warto nabyć Zweckforma .., trochę nie uśmiecha mi się kupno całej „paki” na testy . Folex to mi chyba do końca życia starczy te 100 arkuszy...
Jeżeli chodzi Ci, że duszki to są takie ledwo widoczne odbicia nadrukowanego schematu w miejscach gdzie nie powinno ich być to na tej folii FOLEXa przy mojej drukarce też się pojawiają. Jednak nie przeszkadza to w pracy.
Wiesz, problem mam z tą folią folex bo jest to ściśle związane z moją naświetlarką. Jest bardzo mocna i odległość między świetlówkami a folią jest bardzo mała. Dlatego nawet przy bardzo małych czasach naświetlania ilość toneru (oryginalny i najlepsza jakość + środek density toner), która się do tej folii przylepia jest niewystarczająca i za mocno przepuszcza promieniowanie UV.
W zależności od tego jaki ty masz sprzęt do naświetlania i parametry może być zupełnie inaczej.
Ja naświetlam teraz tylko 10s i folex jest prześwietlony. Kalka techniczna sprawuje się lepiej, jednak jest więcej problemów z równomiernością wydruku oraz falowaniem kalki w większych projektach. Przy mniejszych jest ok. Natomiast folia AVERY łączy w sobie zalety kalki z folexem czyli jest matowa jak kalka i sztywna jak folex
. Dzięki temu bardzo ładnie przylepia się toner i nie prześwietla. Wywoływanie wychodzi super.
Folexa dalej używam do warstwy stop, gdyż można sobie łatwo zdrapać nożykiem toner na miejsca pod przelotki. W pozostałych przypadkach nie da się tego toneru zdrapać więc coś za coś
Dodatkowo folia do soldermaski daje radę nawet jak jest trochę prześwietlona. Czyli po 10s naświetlania troszkę dłużej trwa wywoływanie, ale za to nie spływa cała jak w przypadku folii światłoczułej. Dokładność może być również mniejsza bo w warstwie stop nie ma takich cienkich powierzchni jak np. napisy, cienkie ścieżki itp. więc FOLEX na większe powierzchnie do wywoływania wystarcza.
------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]roberts napisał(a):
Gdzieś na jakimś forum trafiłem na watek odnośnie przelotek i praski do zagniatania .
Jedna z osób polecała małe praski kaletnicze , trzeba było by do niej dorobić odpowiednie końcówki i myślę ze mogła by być to dobra opcja do zagniatania zamiast młoteczka , albo prasy za ponad 1000 zl w TME ...
.
Jak masz możliwość dorobienia końcówek i wypróbowania to obowiązkowo pochwal się
Może wtedy znajdą się chętni (łącznie ze mną) na wypróbowanie tej metody praski kaletniczej (cokolwiek to jest
) i może będziesz miał możliwość dorobić parę sztuk więcej