Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA w 2025? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 13 mar 2025, o 14:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 26 lip 2014, o 15:08 
    Użytkownik

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Doszedłem do końca BB i zostało mi się jedynie "pobawić " modułami Bluetooth, ale z powodu braku środków zostałem zmuszony kupić jakieś chińskie HC-05. Dzięki temu układowi np. komunikuję się za pomocą telefonu z komputerem przez RS232 , także nawiązałem komunikację telefon<->m16. Ale problem tkwi w tym że nie mogę ich po ustawiać wpisuję w różne terminale komendy at i nic.
    Moduły zakupiłem z popularnego serwisu aukcyjnego : http://allegro.pl/modul-bluetooth-maste ... 02299.html oraz także zakupiłem kiedyś taką przejściówkę USB<-> RS232 : http://allegro.pl/konwerter-przejsciowk ... 82781.html

Żeby nie uszkodzić modułów które są zasilane 3.3V na linię RX dzięki kolega z czatu dałem dzielnik napięcia.

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 26 lip 2014, o 15:47 

Schemacik narysuj jak dokładnie masz to połączone, jakieś zdjęcie, program, konkretnie co wpisujesz itd. bo inaczej to będzie rozmowa jak na czacie ;) - kolegom szklane kule ktoś zajumał i bez nich ani rusz.

PostNapisane: 26 lip 2014, o 17:41 
    Użytkownik

Żeby włęczyc tryb komend, trzeba połączyć pin key do 3.3V.
    Mam ten moduł na innej płytce (jest tam opis pinu "KEY").
    W tym twoim być może to ten EN, ale lepiej sprawdzić miernikiem gdzie prowadzi.

PostNapisane: 26 lip 2014, o 19:10 
    Użytkownik

Taki na szybko zrobiony schemacik poglądowy.
    Obrazek
    Przepraszam że taki brzydki schemat.

@Ciemny To wiem . Dioda status powinna migać tak powoli ?

PostNapisane: 26 lip 2014, o 19:25 
    Użytkownik

TX masz z TX
    a RX z RX ???

PostNapisane: 26 lip 2014, o 19:28 
    Użytkownik

Tak , gdzieś wyczytałem żeby nie krzyżować

PostNapisane: 26 lip 2014, o 19:41 
    Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

No jak tak podłączyłeś to nigdy nie nawiążesz transmisji.

Gdybyś rozumiał co oznaczają RX i TX to byś tak nie podłączył.

PostNapisane: 26 lip 2014, o 19:44 
    Użytkownik

A próbowałem tak i tak i nie działało. Mogłem tym spalić te moduły?. Widzicie i informacje z neta mogą wprowadzić do błędu?. A terminalu używam popularnego putty.

PostNapisane: 26 lip 2014, o 21:09 
    Moderator

siddawid napisał(a):
    A próbowałem tak i tak i nie działało. Mogłem tym spalić te moduły?

Panie, chłopie, kolego .... zamiast na drugi raz pisać "gdzieś wyczytałem żeby nie krzyżować" ... spróbuj chociaż raz pomyśleć i zrozumieć ... nawet tak na chłopski rozum ....

Tx (Transmit) czyli NADAWANIE - TAK ??? .... no to co podłączysz to po drugiej stronie do Tx ??? do nadawania ???

przecież druga strona też będzie chciała coś nadać i wyobraź sobie że jedna strona wystawi 0 (czyli GND) a druga strona 1 czyli VCC .... mówi ci to coś ? .. jak myślisz będzie zwarcie ? czy nie ?

a jak robisz zwarcie to co się zwykle dzieje ?

siddawid napisał(a):
    Mogłem tym spalić te moduły?

(sam sobie teraz odpowiedz)

i ZAPAMIĘTAJ albo inaczej ZROZUM - to nie będziesz musiał pamiętać.

Tx (Trasnmit) --------------------> Rx (Receive) Odbiór
    Rx (Receive) <--------------------- Tx (Transmit) Nadawanie

Obejrzyj sobie ten poradnik od tego momentu czasu:

https://www.youtube.com/watch?v=M782U0pYqHE#t=4008s

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Cytuj:
    A próbowałem tak i tak i nie działało

To jest zwykle najbardziej bezsensowny pomysł - próbować "tak i tak" ... SENSOWNIE jest najpierw poczytać i zrobić to "z głową" ok ?

PostNapisane: 26 lip 2014, o 21:20 
    Użytkownik

I głupota początkującego programisty AVR :) Panie Mirku sam przyznaje że głupio postąpiłem i oddałem się inny stronom a nie swojej wiedzy :( Ale moduły nie są spalone ponieważ komunikacja m16 <--> Telefon za pomocą HC-05 działa lub Telefon <--> Komputer. I w tym tkwi problem czemu komendy AT nie działają , i włączam te komendy AT stanem wysokim.

PostNapisane: 26 lip 2014, o 21:23 
    Użytkownik

Zdaje się że trzeba jeszcze odpowiednio dobrać prędkość w putty, bo w tym trybie jest chyba wymuszana jakaś domyślna.

PostNapisane: 26 lip 2014, o 21:23 
    Użytkownik

Witam

A możesz dasz jakieś zdjęcie tego Twojego układu. Ciekawi mnie czy dobrze działa ta pseudo konwersja poziomów logicznych. Daj jakieś zdjęcie, bo jest taka zasada jak z raffaello, że znaczy więcej niż tysiąc słów.

Pozdrawiam
    Elektronik

PostNapisane: 26 lip 2014, o 21:26 
    Użytkownik

Kiedyś Sunriver wspominał że one i tak są 5v tolerant (jeżeli chodzi o wejście).

PostNapisane: 26 lip 2014, o 21:29 
    Użytkownik

Witam

Kolega SunRiver wspomniał chyba o wyświetlaczach od NOKII, że mogą pracować w standardzie TTL. Więc mu nie myl.

Pozdrawiam
    Elektronik

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 26 lip 2014, o 21:33 
    Użytkownik

Nie, nie chodziło o LCD: post59891.html#p59891
    Mi się tamtego nie udało jeszcze spalić przez 5V na wejściu.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 26 lip 2014, o 22:15 
    Użytkownik

Tez z tym kiedys walczylem i Pytty nie dziala... Skorzystaj z tego https://sites.google.com/site/terminalbpp/
    Poza tym musisz komendy wpisywac duzymi literami... No i Rx Tx oczywiscie na krzyz jak juz koledzy powiedzieli... A tu link do mojego starego tematu moze cos pomoze o czym zapomnialem
    topic5534.html

PostNapisane: 26 lip 2014, o 22:25 
    Użytkownik

Dobra panowie udało się kolega #ciamciak# mnie naprowadził trzeba było zmienić tylko i wyłącznie prędkość :D , eMCe2 dzięki z terminal a szczerze do "zabawy" dobre i tanie moduły.

PostNapisane: 4 gru 2014, o 09:22 
    Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
    Tx (Transmit) czyli NADAWANIE - TAK ??? .... no to co podłączysz to po drugiej stronie do Tx ??? do nadawania ???

przecież druga strona też będzie chciała coś nadać i wyobraź sobie że jedna strona wystawi 0 (czyli GND) a druga strona 1 czyli VCC .... mówi ci to coś ? .. jak myślisz będzie zwarcie ? czy nie ?

a jak robisz zwarcie to co się zwykle dzieje ?

... Podłączając Tx do Tx a Rx do Rx, na pewno nie da się uszkodzić ani AVR, ani HC05 :)

PostNapisane: 4 gru 2014, o 09:26 
    Moderator

mat3usz napisał(a):
    ... Podłączając Tx do Tx

No to radosna nowina ;)

Ja bardzo proszę - może kolega uzasadni swoją najnowszą na świecie teorię ?

PostNapisane: 4 gru 2014, o 09:36 
    Użytkownik

Sprawdziłem doświadczalnie.

PostNapisane: 4 gru 2014, o 09:44 
    Użytkownik

mat3usz napisał(a):

Tym razem miałeś po prostu szczęście...

PostNapisane: 4 gru 2014, o 09:50 
    Moderator

mat3usz napisał(a):

No to może proszę nie pisz taki rzeczy na przyszłość dobrze ?

I na przyszłość zastanów się 4 razy zanim napiszesz takie NEWS'y ..... że łączenie WYJŚCIA jednego układu z WYJŚCIEM drugiego układu nie może doprowadzić do uszkodzenia jednego albo obu z nich. To akurat jest taka PODSTAWOWA wiedza. Oczywiście nie mam tu na myśli wyjść typu OC (Open Collector).

Dwa różne układy mogą mieć różne wydajności prądowe na swoich wyjściach (mogą też mieć takie same oczywiście) ... I teraz pomyśl sobie gdy jeden układ wystawi na swoim WYJŚCIU stan NISKI (GND) a drugi układ wystawi stan wysoki (VCC) to co masz ?

masz pan PASKUDNE OBRZYDLIWE ZWARCIE! .... To że akurat u ciebie nic się nie stało - to dowodzi tylko tego że nie masz jeszcze (być może) doświadczenia w absolutnych podstawach elektroniki. Dlatego od razu reaguję na takie NEWS'y kosmiczne ok ? ;)

Wyjaśniając - dlaczego u ciebie się akurat mogło nic nie uszkodzić ? bo pewnie takie pytanie zrodzi ci się w głowie ;)

ano dlatego panie - że np być może połączyłeś te swoje nieszczęsne wyjście TX z wyjściem TX (bo tylko tu mógł być konflikt) .... i nic nie nadawałeś ... wtedy obydwa wyjścia były w stanie wysokim i więc i do zwarcia nie mogło dojść

ba! mogłeś nawet zapuścić nadawanie na jednym i drugim i wtedy w trakcie transmisji mogło też tak się zdarzyć, że te zwarcia w trakcie transmisji zmiany stanów były tak krótkie, że średni prąd jaki płynął jeszcze nie wystarczył do upalenia jednego albo drugiego wyjścia TX albo obu naraz ...

Jednak teraz już chyba (mam nadzieję) rozumiesz - dlaczego to jest niebezpieczne i dlaczego może dojść do uszkodzenia.

Więc zakoduj sobie w głowie prostą MEGA PODSTAWOWĄ zasadę - NIGDY NIE ŁĄCZ WYJŚCIA Z WYJŚCIEM ... a dobrze na tym wyjdziesz ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

MirkoT napisał(a):
    mat3usz napisał(a):

Tym razem miałeś po prostu szczęście...

hahahah dobrze powiedziane

PostNapisane: 4 gru 2014, o 09:56 
    Użytkownik

Podłączyłem najpierw TX do RX a RX do TX , transmisja działała, a potem zmieniłem na TX-TX i RX-RX na całą noc, bo wczoraj to przeczytałem. Jak widać nic się nie stało.
    Pamiętam jeszcze jak w technikum bawiliśmy się RS i naczyciel też mówił aby krosować RX i TX, bo inaczej transmisja nie zadziała, ale nic się nie popsuje.
    Może miałem takie szczęście dziś w nocy, że się nic nie popsuło? Sam się dziwię?

PostNapisane: 4 gru 2014, o 10:09 
    Moderator

Spróbuj zrozumieć jak działa komunikacja RS232 - zamiast podłączać na "chybił trafił" (czy krosować czy nie krosować) ... bo to jest bez sensu

jak masz TX - to znaczy NADAWANIE to chyba oczywiste że musisz podłączyć do pinu RX czyli ODBIERANIE - rozumiesz ?

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

mat3usz napisał(a):
    Może miałem takie szczęście dziś w nocy, że się nic nie popsuło?

Tłumaczyłem ci wyżej z czego to może wynikać ale to nie uprawnia do głoszenia herezji ;) że tak można łączyć i nic się nie stanie. I wątpię aby jakiś twój nauczyciel tak mówił - to raczej sobie już wymyśliłeś.

PostNapisane: 4 gru 2014, o 11:20 
    Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
    Spróbuj zrozumieć jak działa komunikacja RS232 - zamiast podłączać na "chybił trafił" (czy krosować czy nie krosować) ... bo to jest bez sensu

jak masz TX - to znaczy NADAWANIE to chyba oczywiste że musisz podłączyć do pinu RX czyli ODBIERANIE - rozumiesz ?

A czy ja napisałem, że tego nie rozumiem , lub że to robię na chybił trafił? Nigdy tak nie podłączam, zawsze TX do RX i RX do TX Napisałem tylko, że z tego co mi wiadomo, połączenie TX z TX i RX z RX nie uszkodzi podzespołów. Niveasoft coś ciekawego napisał. Mój nauczyciel też mówił że RS ma zabezpieczenia przed tym i takie połączenie nie uszkodzi nic.

PostNapisane: 4 gru 2014, o 11:48 
    Moderator

No dobra panowie - sorki że zareaguję nieco ostrzej bo widzę, że brniecie dalej w jakieś BZDURY (delikatnie mówiąc) ....

Niveasoft napisał(a):
    Całkowicie inną sprawą jest to że większość porządnych komputerów ma jako peryferia specjalistyczne układy w których przewidziano że to co się do nich podłącza to przewód, który może się złamać albo nawet we wtyczce oberwać i zrobić zwarcie. Sam widziałem zwarte wszystkie przewody wychodzące z portu USB..po prostu prąd tam jest odłączany. Port działa.

Jeszcze raz powtarzam że to całkowicie inny przykład ale podałem go po to żeby przemyśleć czy zamiana przewodów w komputerze mogła by spowodować uszkodzenie portu COM..w takim razie wetkniecie nieskrosowanego przewodu kończyło by żywot portu a tak nie jest w przypadku PC

To jest tak - mówimy o gruszkach a kolega o wierzbie .... i później dalej lecą bzdury

nie mówimy tu o PC i portach COM (typowy zakres napięciowy RS232! +/- 12V) bo tu rzeczywiście są zabezpieczenia .... co NADAL NIE OZNACZA że uprawnione jest "gadanie" tak to brzydko określę - że można sobie łączyć TX z TX .... bo po takich BZDURACH na forach później niosą się NIESTWORZONE PLOTY DALEJ I DALEJ - wśród innych początkujących - którzy gdzieś tam na innym forum napiszą tekst:

"a ja to słyszałem na forum xxxx że można łączyć linię TX z linią TX"

i tego nie rozumiecie Niveasoft i mat3usz ... dlatego proszę nie brnijcie dalej w bzdury że TAK MOŻNA BO MI SIĘ NIC NIE STAŁO ALBO ŻE MOŻNA BO WIĘKSZOŚĆ URZĄDZEŃ MA ZABEZPIECZENIA !

mat3usz napisał(a):
    Napisałem tylko, że z tego co mi wiadomo, połączenie TX z TX i RX z RX nie uszkodzi podzespołów

RX z RX nie co jest OCZYWISTE bo to są WEJŚCIA

ale widać że z tego co ci wiadomo to ŹLE WIADOMO i jak chcesz siać dalej herezje w tym zakresie to zapraszam uprzejmie na inne forum albo np załóż swój blog i tam to ogłaszaj światu ok?

mat3usz napisał(a):
    Mój nauczyciel też mówił że RS ma zabezpieczenia przed tym i takie połączenie nie uszkodzi nic.

"Ty słyszałeś że dzwonią tylko nie wiesz w którym kościele" a później idziesz i siejesz plotki zamiast sobie i innym starać się to wyjaśnić .... Jak mówiłem wyżej przy komputerach PC akurat na starych złączach COM (napięcia RS232) jest takie zabezpieczenie - a ty co ? podłączałeś HC05 bezpośrednio do portu COM ??? no przecież nie .... więc jak mówię nie opowiadaj bajek

------------------------ [ Dodano po: 15 minutach ]

Niveasoft napisał(a):
    Dlatego na schematach wielu przejściówek z 5V -3,3V na linii TX z modułu 3,3V jest prosto podłączone do wejscia RX ATmegi, ponieważ 2,5V nie zrobi krzywdy modułowi 3,3V. To moduł podniesie tam stan do 3,3V

Tu kolega nie ma racji - po to są konwertery napięć i taki MEGA NAJPROSTSZY to byle rezystor kilkaset ohm na takim połączeniu TX do RX ! I jak ktoś jest przewidujący to PRZYNAJMNIEJ to zastosuje - ale też ze świadomością, że spadki napięć przy już tak niewielkim prądzie mogą zniweczyć poprawną transmisję na większym baudrate!

dlatego drugi stopień to dodanie przynajmniej do takiego szeregowego rezystora jeszcze diody zenera

ale to nadal jest dość prymitywne rozwiązanie i sprawdzi się przy 9600 bps - a spróbuj na 115200 albo na większych prędkościach

dlatego warto sięgnąć jeśli nie po SCALAK do konwersji napięć to przynajmniej po coś tak prostego jak tranzystor żeby w pełni odseparować ...

Niveasoft napisał(a):
    Dlatego na schematach wielu przejściówek z 5V -3,3V na linii TX z modułu 3,3V jest prosto podłączone do wejscia RX ATmegi

Tak ! to jest właśnie internet - gdzie jak ktoś zobaczy to bez FILTRACJI od razu uzna że to jest WYROCZNIA bo ktoś tam tak zrobił i napisał "bo mi to działa"! .... I później biorą się takie bzdety i są powielane dalej niestety :(

PostNapisane: 4 gru 2014, o 15:54 
    Użytkownik

A ja się pytam po co ktoś to odkopywał to powinno być zakopane gdzieś w koszu :)

Strefa czasowa: UTC + 1