Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 wrz 2025, o 16:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 lis 2014, o 20:39 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

A dlaczego miałby kłamać Panie M ?

Wyciągnąłem kwarc i kondesatory włożyłem na nowo i ruszyło, czy chodzi na tych 18 420 to nie wiem, nie mam jak sprawdzić, ale w mkavr pokazuje po wczycie " FF D9".
Tylko teraz mam dziwne efekty tego, wcześniej jak pracowałem na 8MHz to napięcie AREF miałem aż 2.80V a teraz mam 3.43 V !!! szok, sprawdziłem wyjście 7805 i tam daje 6.39 V, czy AREF jest tak zależne od zasilania ? jeszcze muszę poszukać jakie w nocie jakie kondki wsadzić koło kwarcu.

No Doman, Sylwekk trochę zamieszał ;>

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lis 2014, o 20:48 
Moderator

majkel00230 napisał(a):
A dlaczego miałby kłamać Panie M ?

Nieee - no przecież to pisałem z przymrużeniem oka ... a nie żeby ci zarzucać jakieś kłamstwa

majkel00230 napisał(a):
wcześniej jak pracowałem na 8MHz to napięcie AREF miałem aż 2.80V a teraz mam 3.43 V !!! szok

no a co w tym dziwnego skoro ;) ... nie no nie obraź się ale naprawdę jesteś mega magik - skoro masz na wyjściu 7805 napięcie
6,39V czyl zabijasz procka i się dziwisz że umiera ? ..... albo może sprawdź ty miernik ....

coś za dużo magicznych rzeczy się dzieje u ciebie ;) może czas odpocząć ?

PostNapisane: 13 lis 2014, o 20:55 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

właśnie edytowałem post gdy odpowiedziałeś..
chciałem napisać że rozłożyłem miernik wyciągnąłem na chwilę baterię i wskazania naglę się poprawiły.. także on chyba śmietnik..
a za odpoczynek nie dziękuję.. walczę dalej mimo wszystko, może dojdę do momentu amatora bo chyba na razie nim nie jestem jak Pan który pomaga Amatorom mówi o odpoczynku ;)

i takie pytano czy w kodzie muszę coś zmieniać po zmienieniu częstotliwości ?? chodzi o PWM i ADC

Ostatnio edytowano 13 lis 2014, o 21:03 przez majkel00230, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 13 lis 2014, o 21:02 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Coś dziwnie wszystko u Ciebie działa nagle lub magicznie.

Może uporządkuj całośc bo tak to nigdy nie dojdziesz do ładu.

PostNapisane: 13 lis 2014, o 21:26 
Użytkownik

majkel00230 napisał(a):
i takie pytano czy w kodzie muszę coś zmieniać po zmienieniu częstotliwości ?? chodzi o PWM i ADC

Oczywiście, przecież to ściśle powiązane z taktowaniem elementy procesora.

PostNapisane: 13 lis 2014, o 21:33 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

hmm, no dobrze ale dobierają preskaler i timer do PWM i ADC nie "zwracałem" uwagi na częstotliwość taktowanie, a według moich obliczeń zostawiając parametry inicjalizacji a zmieniając tylko częstotliwość taktowania zmienia mi się tylko częstotliwość PWM ?
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 14 lis 2014, o 08:34 
Użytkownik

No bo tu zależy jak duży skok taktowaniem robisz. Przy adc też ustawiasz prescaler żeby się mieścił w odpowiednim zakresie inaczej może nie pracować prawidłowo.

PostNapisane: 15 lis 2014, o 21:58 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Panowie prosiłbym o sprawdzenie kodu, zasada działania jest taka,
1. włączam urządzenie
2. następuje pomiar napięcia akumulatora
3. jeśli napięcie jest niższe niż 14.4V następuje ładowanie prądem stałym aż do osiągnięcia wartości 14.4V
4. jeśli napięcie jest 14.4V to program zaczyna stabilizację napięcia (PWM o określonej wartości, (w kodzie narazie przykładowe wartości OCR2));
5. jeśli prąd będzie mniejszy bądź równy 0.1A to ładowanie zostaje zakończone.

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 16 lis 2014, o 20:06 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

nikt nie rzuci okiem ?

PostNapisane: 16 lis 2014, o 23:35 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

1. A po co zmienne globalne?
2. Dlaczego nie ma żadnej funkcji. Zwłaszcza pomiar wygląda źle i jest trudny do ogarnięcia. Wybór kanału wyzeruje REF_256.
3. Po naładowaniu zdaje się że OCR będzie się zmieniać ze 150 na 0 i tak w kółko.
4. Co to za wartość 950? Może jakaś stała by się przydała na początku programu?

PostNapisane: 17 lis 2014, o 10:10 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Krauser napisał(a):
1. A po co zmienne globalne?
2. Dlaczego nie ma żadnej funkcji. Zwłaszcza pomiar wygląda źle i jest trudny do ogarnięcia. Wybór kanału wyzeruje REF_256.
3. Po naładowaniu zdaje się że OCR będzie się zmieniać ze 150 na 0 i tak w kółko.
4. Co to za wartość 950? Może jakaś stała by się przydała na początku programu?

1. Bo do nich przypisuje wynik pomiaru dla I i U, a tak się nauczyłem że są one deklarowane przed funkcją główna.

2.
język c
a to nie jest funkcja pomiaru ??? co tutaj trudnego do ogarnięcia ?

3. No właśnie nie wiem czy dobrze zrobiłem te ify ;/ a dlaczego uważasz ze będzie sie zmianiała od 0 do 150 ?
4. jaka wartość 950???

PostNapisane: 17 lis 2014, o 10:34 
Moderator

Sorki, że trochę ironicznie ... no ale aż mi szkoda kolegi Krausera, z tym że ta ironia nie ma na celu wyśmiewania czy dokuczania a jedynie zwrócenie uwagi - że chyba coś jest nie tak:

majkel00230 napisał(a):
1. Bo do nich przypisuje wynik pomiaru dla I i U, a tak się nauczyłem że są one deklarowane przed funkcją główna.

- skoro się tak nauczyłeś ... no cóż trudno.

majkel00230 napisał(a):
a to nie jest funkcja pomiaru ???

eeeej Panie Krauser ... nie widzisz tutaj funkcji ? ;) ... jak się dobrze wpatrzyć to oczami wyobraźni na siłę da się coś tam zauważyć ;)

majkel00230 napisał(a):
co tutaj trudnego do ogarnięcia ?

- no właśnie! - LUZIK .... Panie Krasuer no "czepiacie się" ;) ... przecież to TAK jasny i przejrzysty kodzik - miodzio ;) no "wzur" tyle, że przez u otwarte :(

majkel00230 napisał(a):
4. jaka wartość 950???

a to - to już rozkłada na łopatki

--------------------------------------

a teraz dwa słowa wyjaśnienia - bo temat ciągnie się już jak ........ nie będę się wyrażał, każdy rozumie, że nie masz książki i stara się pomóc jak może .... ale przy takim podejściu praktycznie ludzie już wymiękają - sam widzisz:

majkel00230 napisał(a):
nikt nie rzuci okiem ?

i dziwisz się, skoro nie korzystasz ani w ząb z podpowiedzi, tylko wciąż robisz po swojemu czyli źle a na dokładkę tłumaczysz, że tak jest dobrze.

..... a po tym co wyżej odpisałeś koledze Krauser to w zasadzie jak się to przeczyta to człowiek się zastanawia czy to ty zadajesz pytanie a Krauser ci tłumaczy - czy może odwrotnie? - i to Krauser może zadaje ci pytanie a ty mu wyjaśniasz jak się pisze soft i jeszcze nawet go zrugasz ;)
majkel00230 napisał(a):
co tutaj trudnego do ogarnięcia ?

Ja tam PODZIWIAM cierpliwość kolegi Krausera a nawet czasem żałuję że nie mam jej aż tyle co on .... Ale jednak myślę panie kolego majkel00230, że chyba warto coś zmienić w swoim podejściu

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa: UTC + 1