Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 wrz 2025, o 01:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 paź 2014, o 16:52 
Użytkownik

Cytuj:
atmega obsługuje kwarce rzędu > 60MHz ?

Bodajże 20MHz max.

Ale tu już datasheet konkretnego układu.

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 16:53 
Użytkownik

Do 20-24MHz może jeszcze się uda, o większych kwarcach nie słyszałem. Jak już wspomniałem robiłem przetwornice na 10-15kHz i ładnie działały. Jeśli się porywasz na własny zasilacz to możesz mieć problem ze zbyt powolnym fedbackiem. Ja się już wyleczyłem z tego pomysłu, a kombinuję tylko ze sterowaniem gotowego stabilizatora impulsowego. Driverek do LED ze stabilizacją prądu zrobisz bez problemu, ale na zbyt wiele bym nie liczył... chociaż - warto spróbować :)

PostNapisane: 27 paź 2014, o 21:39 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

to czym takie większe kwarce obsłużyć ;/

co to jest ten powolny fedback ?

przy okazji dobrze skonfigurowany PWM ?

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 27 paź 2014, o 21:44 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Cytuj:
to czym takie większe kwarce obsłużyć ;/

Innym mikrokontrolerem.

Nie rozumiesz że każdy układ ma maksymalną częstotliwość przy której może pracować?

PostNapisane: 27 paź 2014, o 21:48 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

z noty wyczytałem że zewnętrzny maksymalnie może być 16MHz ;/

PostNapisane: 27 paź 2014, o 21:53 
Użytkownik

majkel00230 napisał(a):

Nie nie masz.
1. Mieszasz rejestry Timer0 i Timer1.
2. Timer0 w Atmedze8 nie posiada trybu PWM
3. Jeżeli chcesz PWM to Timer1 lub Timer2
4. Radzę nie używać sztywnego przypisywana do rejestrów "=" bo to prędzej czy później się zemści, a wierz mi, że jednak prędzej ;)

Doman89

PostNapisane: 27 paź 2014, o 21:58 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ustawiałem to z tej tabelki, to jak może być źle :?: :mrgreen:

Obrazek

PostNapisane: 27 paź 2014, o 22:12 
Użytkownik

majkel00230 napisał(a):
Ustawiałem to z tej tabelki, to jak może być źle :?: :mrgreen:

Kolega:
TCCR0 - Timer0
TCCR1x - Timer1

Czaisz różnicę?

Poza tym OCR0 - nie sypie Ci tu błędami?

Doman89

PostNapisane: 27 paź 2014, o 22:14 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

właśnie zasypało OCR0 ;/

zmieniłem na

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 27 paź 2014, o 22:18 
Użytkownik

doman89 napisał(a):
majkel00230 napisał(a):

Nie nie masz.
1. Mieszasz rejestry Timer0 i Timer1.
2. Timer0 w Atmedze8 nie posiada trybu PWM
3. Jeżeli chcesz PWM to Timer1 lub Timer2
4. Radzę nie używać sztywnego przypisywana do rejestrów "=" bo to prędzej czy później się zemści, a wierz mi, że jednak prędzej ;)

Doman89

Kolega wyżej Ci napisałem. Patrz ponownie punkt 4. Nie przypisuj na sztywno!

"|=" to stosuj do ustawiania bitów, bo zaraz będzie płacz, że nie działa.

Dołóż jeszcze OCR2.

Doman89

PostNapisane: 28 paź 2014, o 01:45 
Użytkownik

majkel00230 napisał(a):
a 50% wypełnienia to połowa tej częstotliwości ?

Nie. Częstotliwość i amplituda sygnału są stałe.

PostNapisane: 28 paź 2014, o 18:39 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

doman89 a który bit w rejestrze OCR2 ustawić na 1 ? i w ogóle od czego one zależą? (to nie jest wsp wypełnienia ? ) ?
w nocie wyczytałem że jest to potrzebne do generowania przerwań tak ?

zrobiłem takie coś jednak dioda podpięta pod PB1 nie reaguje ;/

język c

PostNapisane: 28 paź 2014, o 21:13 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

pomoże ktoś ; / ?

PostNapisane: 28 paź 2014, o 21:36 
Użytkownik

Jasne, że tak.
Niebieska książka Ci najlepiej pomoże!
A do tego nota PDF do Twojego procka

PostNapisane: 28 paź 2014, o 21:48 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Dużo tego:
1. PB1 to ma alternatywną funkcję OC1A (dla ATMEGI8). Jak używasz timera 2 to podłącz się do PB3 (MOSI/OC2)
2. Jak masz while(1); to nic więcej (za tą pętlą) się nie wykona. Konfiguracja nie odniesie skutku po program tam nie dojdzie. while(1); powinno być na końcu.
3. Należy jeszcze ustawić bity COM21 COM20, bo teraz masz pin OC2 odłączony od timera.

Zapoznaj się z tym:
http://www.pg.gda.pl/~zbczaja/pdf/atmega16_pl.pdf
Co prawda atmega16, ale po polsku. Będą pewne różnice, ale generalnie peryferia są takie same.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 29 paź 2014, o 06:21 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

MirkoT jak masz tak komentowac i pomagac to prosze nie udzielaj sie w ogóle w temacie.

Krauser dziękujda bardzo za odpowiedź właśnie jako pierwszy napisałeś jakiś konkret bo nigdzie nie wyczytałem że gdy używa się Timer 3 to trzeba wtedy korzystać z PB3.

PostNapisane: 29 paź 2014, o 09:12 
Użytkownik

majkel00230 napisał(a):
...gdy używa się Timer 3 to trzeba wtedy korzystać z PB3.

Widzę tu pewną nieścisłość... ;)

PostNapisane: 29 paź 2014, o 09:58 
Użytkownik

majkel00230 napisał(a):
Krauser dziękujda bardzo za odpowiedź właśnie jako pierwszy napisałeś jakiś konkret bo nigdzie nie wyczytałem że gdy używa się Timer 3 to trzeba wtedy korzystać z PB3.

Kolega ale do takich podstawowych rzeczy, nie potrzebujesz nawet Bluebooka tak jak MirkoT napisał. Nawet Pan Mirek nie byłby w stanie opisać wszystkich rejestrów z wszystkich mikrokontrolerów w książce, bo była by to istna encyklopedia.

To, że ktoś Ci nie napisał konkretnie np. OC2/TCNT2 - Timer2 - TCCR2 - PB3, nie znaczy, że nie chce Ci pomóc. Bo przejdziesz zaraz na Timer1, który obsługuje dwa piny PB1 i PB2 w zależności od tego jak skonfigurujesz rejestry właśnie. My chcemy Cię tu naprowadzić na dobry tor, abyś swobodnie bez przeszkód sam takie rzeczy robił. Bo niestety widzę, że robisz to mocno na czuja, a nie o to chodzi. To się skończy tak, że dojdziesz do momentu, że będziesz miał za dużo rejestrów do skonfigurowania i rzucisz to w cholerę bo powiesz, że to bez sensu. Wiem to z własnego doświadczenia, bo też tak kiedyś "programowałem" (akurat nie AVR, tylko normalnie na PC) i rzucałem to w kąt. Tym razem już mam dość długą passe, bo zacząłem się właśnie uczyć, a nie omijać problem ;) Tyle wyjaśnienia, co byś nie myślał, że my nie chcemy pomagać.

A teraz do rzeczy. Jak sobie poradzić z tym "strasznym" PWM-em? A no, najpierw dobieramy sobie timer, który jest jaki? Na to nota katalogowa i konkretnie wystarczy spojrzeć w spis jej treści:
Obrazek

Więc w Twoim wypadku wybór padł na Timer2 - 8 bitowy, z tego powodu, że Timer0 nie posiada trybu PWM, ale skąd my to wiemy? Ano zajrzyjmy do opisu Timera:
Obrazek

No cóż ani słowa o PWM. Więc wracamy do naszego Timera2, czy nie znając angielskiego będę wiedział, że taki tryb posiada? Sprawdźmy:
Obrazek

No i widać na pierwszy rzut oka, że ten Timer posiada tryb PWM, co do róźnych trybów, to jak kolega będzie chciał się bardziej zagłębić to już niestety ale odeślę do Bluebooka, choć i bez tego kolega da rade. Ale wiadomo w książce konkretnie i po polsku będzie miał kolega, do tego napisana przez praktyka, a nie teoretyka.

Ale jedziemy dalej jak to z tym Timerem i jego konfiguracją? Szukamy opis rejestru w spisie treści:
Obrazek

Klikamy i ukazuje się nam już strona, na której szczególną uwagę zwracamy na:
Obrazek

Tak więc już kolega ma po pierwsze: rejestr TCCR2 (więc na pewno nie konfigurujemy TCCR0, TCCR1A i TCCR1B ). Po drugie wszystkie bity które się w nim znajdują np WGM2x czy CS2x.
Tu już ładnie można zauważyć, że makrodefinicje te są ładnie ułożone pod użytkownika, aby nie mylił rejestrów. Zauważ, że wszystkie zaczynają się od "2" bo dotyczą tego właśnie Timera.

Ale teraz które to ja mam bity poustawiać? Więc lecimy dalej z tematem:
Obrazek

Pierwsza tabelka i pierwsza konfiguracja :)
Tak więc ja chce np. tryb Fast PWM więc już wiem, że w programie muszę mieć taką linijkę kodu:
język c

Przy trybach fast PWM musimy jeszcze skonfigurować czy pin ma się ustawiać na stan wysoki podczas porówania z licznikiem, czy skasować. Do tego służy jedna z kilku tabelek (która to trzeba patrzyć na opis swojego trybu):

Obrazek

Ja wybieram przykładowo, że przy porównaniu licznika ma się "skasować" i ustawić na stan wysoki po przepełnieniu licznika. A więc mamy kolejny kawałek kodu:
język c

Przyszła pora na preskaler - dzielnik częstotliwości:
Obrazek

Ja przykładowo potrzebuję najmniejszy dzielnik - 1, więc mam kolejny kawałem kodu:
język c

Teraz został rejestr porównania:
Obrazek

Który jak widać ma nazwę OCR2, tak więc przypisując do niego wartość od 0 - 255 (do 255 bo 8 bitowy) uzyskujesz wypełnienie. Przykładzik :
język c

Ostatnia ważna rzecz to znajdujemy który pin należy do Timera2. Pewnie straszna tajemna wiedza;)
Więc spójrzmy więc na .... 2 stronę datasheet'u:
Obrazek

Kolega no i szukamy tajemnego OC2, jest tak jak już wiesz od kolegi Krauser na pinie PB3.
Ale warto jeszcze wspomnieć, że musisz ten pin mieć skonfigurowany jako wyjście:
język c

Inaczej nici z PWM'a.

Tak więc kolega zobacz, wszystko z ogólnodostępnej noty katalogowej producenta do której zapewne nie chciało Ci się zajrzeć. A to jest podstawa, bo każdy jeden scalak, każdy jeden tranzystor nawet ma swoją notę katalogową, a w niej opisane swoje parametry.

Więc powtarzam, my tutaj pomagamy, a nie dajemy rozwiązania, bo chcemy abyś to zrozumiał. I jak będziesz miał kolegę który będzie miał problemy to mu powiesz bez zająknięcia:

Idź na fourm.atnel.pl tam Ci pomogą!

I to będzie już dla nas nagroda, że ktoś nas poleca, a nie inne forum.

Doman89

PostNapisane: 29 paź 2014, o 10:42 
Użytkownik

@doman89, kurcze to się nadaje do przypięcia gdzieś na samej górze forum :) Jak po tym wywodzie ktoś by jeszcze nie zrozumiał ustawiania rejestrów dla PWM to chyba powinien zająć się skręcaniem długopisów :D

PostNapisane: 29 paź 2014, o 10:49 
Moderator

doman89 napisał(a):
Kolega ale do takich podstawowych rzeczy, nie potrzebujesz nawet Bluebooka tak jak MirkoT napisał. Nawet Pan Mirek nie byłby w stanie opisać wszystkich rejestrów z wszystkich mikrokontrolerów w książce,

Moim zdaniem książka by się przydała - ale nie będę się upierał ;) każdy wybiera własną drogę ;) .... Natomiast dlaczego książka by się przydała ? i dlaczego WCALE nie musiałaby zawierać opisu wszystkich rejestrów ??? no dlaczego?

Dlatego że jest w niej mini kompendium z JEDNYM a dobrym działającym przykładem PWM i na tym przykładzie każdy przez analogię już czuje jak postąpić dalej na innych prockach tym bardziej że prawie w co drugim zdaniu przypominam o nocie PDF. Reasumując, żeby dobrze przekazać jakąś wiedzę wcale nie trzeba pisać encyklopedii a wystarczy stworzyć dobry dydaktycznie przykład. I myślę, że dlatego kolega MirkoT napisał co napisał .... Ja obserwując cały ten wątek też się dziwię - bo odpowiedzi, które tu padają (pomimo że prawidłowe z technicznego punktu widzenia) ... to niestety działają jak dawanie ryby zamiast wędki - przez co trudniej zrozumieć tak OGÓLNIE o co chodzi ... i autor wątku porusza się na milimetry do przodu. A myślę, że nawet jeśli nie Bluebook to warto byłoby wziąć w łapki nawet dowolną książkę z BTC Pana Baranowskiego, która też ładnie ogólnie opisuje bebechy procka ale przy okazji i ustawienia ...

PostNapisane: 29 paź 2014, o 11:03 
Użytkownik

Moim zdaniem też książka by się przydała - jestem żywym przykładem na to, że dopiero BB pozwolił mi wejść w język "C" gdzie naprawdę wszystko jest jasno i przystępnie opisane.

PostNapisane: 29 paź 2014, o 11:14 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
doman89 napisał(a):
Kolega ale do takich podstawowych rzeczy, nie potrzebujesz nawet Bluebooka tak jak MirkoT napisał. Nawet Pan Mirek nie byłby w stanie opisać wszystkich rejestrów z wszystkich mikrokontrolerów w książce,

Moim zdaniem książka by się przydała - ale nie będę się upierał ;) każdy wybiera własną drogę ;) .... Natomiast dlaczego książka by się przydała ? i dlaczego WCALE nie musiałaby zawierać opisu wszystkich rejestrów ??? no dlaczego?

Dlatego że jest w niej mini kompendium z JEDNYM a dobrym działającym przykładem PWM i na tym przykładzie każdy przez analogię już czuje jak postąpić dalej na innych prockach tym bardziej że prawie w co drugim zdaniu przypominam o nocie PDF. Reasumując, żeby dobrze przekazać jakąś wiedzę wcale nie trzeba pisać encyklopedii a wystarczy stworzyć dobry dydaktycznie przykład. I myślę, że dlatego kolega MirkoT napisał co napisał .... Ja obserwując cały ten wątek też się dziwię - bo odpowiedzi, które tu padają (pomimo że prawidłowe z technicznego punktu widzenia) ... to niestety działają jak dawanie ryby zamiast wędki - przez co trudniej zrozumieć tak OGÓLNIE o co chodzi ... i autor wątku porusza się na milimetry do przodu. A myślę, że nawet jeśli nie Bluebook to warto byłoby wziąć w łapki nawet dowolną książkę z BTC Pana Baranowskiego, która też ładnie ogólnie opisuje bebechy procka ale przy okazji i ustawienia ...

Panie Mirku naturalnie jestem za książką, "ręcami" i nogami :) Ale skoro, kolega troszkę się "oburzył" na odpowiedź, żeby sobie sprawił Bluebooka to chciałem pokazać, że posiadając trochę własnej inicjatywy to bez książki by sobie poradził. Ale jak już Pan zauważył, kolega to bardziej na rybę czeka niż na wędkę bo ich kilka już dostał. Generalnie Bluebook to początek, wiem to po sobie.
Bluebook, poradniki, fourm i życie staje się bardziej kolorowe dla programisty :P
Dodam, że wcześniej przeczytałem książkę p. Tomasza F. i nie byłem takim entuzjastą programowania, więc jak widać książka książce nie równa. A co do p. Baranowskiego to się nie wypowiem, bo nie czytałem.

Tak więc czas to pieniądz, a Bluebook to oszczędność czasu.

Doman89

PostNapisane: 29 paź 2014, o 12:04 
Moderator

doman89 napisał(a):
Panie Mirku naturalnie jestem za książką, "ręcami" i nogami

Ależ ja broń boże nie odebrałem źle twojego postu, wręcz przeciwnie - zgadzam się wręcz z kolegą SylwekK ;) tzn z tym co napisał po twoim poście ;)

doman89 napisał(a):
Ale skoro, kolega troszkę się "oburzył" na odpowiedź, żeby sobie sprawił Bluebooka to chciałem pokazać, że posiadając trochę własnej inicjatywy to bez książki by sobie poradził.

DOKŁADNIE - nic dodać nic ująć

doman89 napisał(a):
Ale jak już Pan zauważył, kolega to bardziej na rybę czeka niż na wędkę bo ich kilka już dostał.

I jak to bywa - niestety bez PODSTAWOWYCH PODSTAW - ryby się zje - a łowić nadal się nie potrafi :(

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

doman89 napisał(a):
Tak więc czas to pieniądz

I czasem - warto o tym czasie tak pomyśleć bo to najprawdziwsza prawda ;)

PostNapisane: 29 paź 2014, o 17:33 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

normalnie nie nadążę klikać "pomógł" :D
Panowie w żadnym wypadku nie oburzyłem się na post w którym napisane zostało abym zajrzał do BB chodziło mi o to, że podajże Pan Mirek napisał aby zajrzał/kupił BB a ja na to że na razie 150 zł z mojego portfela jest ukierunkowane na ważniejsze cele z przyczyn niezależnych ode mnie i to był koniec tematu ;P nikt tu się nie oburzał.
Co do stwierdzenia że chcecie raczej zasugerować niż dawać konkretne odpowiedzi/kody to jestem jak najbardziej ZA (a nawet przeciw jak to mój dziadek mawiał :) ) tylko tak jak pisaliście nie mam żadnego punktu zaczepienia żadnej podstawy aby dalej rozwijać algorytmy funkcji uC, mimo że mam na koncie sterownik komfortu do swojego auta zrobiony na atmega8 to mimo to nawet zaczęcie tematu PWM jest dla mnie ciężkie gdyż sterownik został zrobiony jedynie na załączeniu stanu wysokiego na wyjściach, delayach i przyciskach, bez wgłębiania się jak działa to wew, wiedziałem po prostu co trzeba wpisac aby był stan wysoki aby była przerwa i aby wyczuć wciśnięty przycisk, i to wszystko. Co do noty PDF, mimo że po ang potrafię się porozumieć to nota jest dla mnie ciężka, a na dodatek jest duża "rozdzielczość" bo aby wiedzieć coś na temat konkretnych rejestrów czy bitów np w timer2 to trzeba czytać (tak spostrzegłem) 30 stron wcześniej gdzie zaczynają sie w tekście pojawiać pierwsze nazwy tych bitów/rejestrów. Reasumując siadam do tego kolejny raz po pracy i będę dalej walczył ze zrozumieniem bo nie jest tak że pytam was na forum i czekam na odpowiedź tylko non stop czytam internet od dechy do dechy i szukam i szukam i szukam i szukam i szuuukam w między czasie waląc klapą komputera gdy mnie krew zalewa, już nawet moja kobieta ma mnie przez to dosyć :)
Pozdrawiam wszystkich pomagających, już niedługo kolejne pytania :)

Cytuj:
Tak więc kolega zobacz, wszystko z ogólnodostępnej noty katalogowej producenta do której zapewne nie chciało Ci się zajrzeć

a właśnie że nota jest pierwsza włączana dlatego dałem radę z waszą pomocą napisać to jeszcze przed Twoim postem, nie zwróciłem uwagi że timer2 jest na noce PB3
język c

PostNapisane: 30 paź 2014, o 17:20 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Wpadł Ci w moje ręce kwarc o oznaczeniu TXC 25.0NQ87 stawiam że jest to 25MHz, macie jakieś złote rady jak go podłączyć pod Atmega8 ? poczytałem internet i to co znalazłem to jedynie porady do maks 16MHz a nie chcę sobie zablokować procka.

PostNapisane: 30 paź 2014, o 17:35 

"Wysokim" kwarcem sobie nie zablokujesz.

Możesz spróbować ale na 99% ci nie pójdzie. Mnie zbuntował się przy 22 MHz.

PostNapisane: 30 paź 2014, o 17:44 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

o dobrze wiedzieć, to chyba nawet nie próbuje jak Tobie już przy 22 M nie dał rady, a z jakim największym pracował stabilnie Ci procek ?
i jeszcze takie pytanie bo w MKAVR calcu widziałem ustawienie uproszczone że jest ">8" to jak bym chciał ustawić fusy dla 16 MHZ to zaznaczam opcję ">8" ?

PostNapisane: 30 paź 2014, o 17:49 

Tak, >8

To http://89.66.134.19/ pracuje na 20 MHz już ponad rok, tyle że to Atmega 32.

PostNapisane: 30 paź 2014, o 17:56 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

aaaaaaaa ja atmega8 chcę pociągnąć jak najwięcej ;>

PostNapisane: 30 paź 2014, o 18:57 
Moderator

Jaglarz napisał(a):
Mnie zbuntował się przy 22 MHz.

Jagi bo trzeba wtedy KONIECZNIE ustawić fusebit CKOPT i spokojnie pójdzie nawet na 24MHz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1