User napisał(a):
Poczytaj kartę katalogową układu i ew. wykaż producentowi głupotę, nie mi.
Piszesz (przepraszam bzdety) i działaj sobie nawet na 1000m kto ci zabroni
User napisał(a):
Obecnie miałem na myśli wykorzystanie sprzętowej obsługi slave TWI w procku.
aaaaahaaaaa - czyli sprzętowa obsługa TWI w procku wg ciebie nie wymaga oprogramowania tego przez programistę ? No proszę nie pogrążaj się dalej i nie pisz mi tu o soft SLAVE I2C bo to już w ogóle jakaś bzdura .... Mieszasz, plączesz, teoretyzujesz i przez to sam się zapędzasz w kozi róg. Lepiej zrób chociaż jeden albo kilka praktycznych projektów - wtedy przyjdzie zrozumienie - zapewniam cię.
User napisał(a):
Już wyjaśniam o co chodzi, żebyś zrozumiał zagadnienie. Pisałeś wcześniej, że nie znasz tego MCU i ok. Rozumiejąc naturę niedogadania się wyjaśniam - AVRy zgodne z MCC mają dwa rejestry pozwalające na ustawienie adresów slave I2C. Jest jeszcze tryb maski, który podobny jest do maskowania IP, ale olać to teraz.
Procek po odebraniu zapytania R/W na jeden z tych dwóch adresów generuje przerwanie. W rejestrze statusowym można odczytać flagę TWI_APIF_bm, informującą o tym, że Master pyta się o którykolwiek z tych dwóch adresów. Od tego momentu zaczyna się moje pytanie w niniejszym wątku.
co ty tu w ogóle piszesz ??? jakieś farmazony - znajomość procka to PDF, wystarczy poczytać na co ci zwróciłem uwagę - a ty mi tu piszesz, że ja znam czy nie znam procka. Tak jak w każdym można ustawić w nim dowolny jaki się żywnie podoba adres slave, i mowa tylko i wyłącznie o trybie sprzętowym - więc sorki ale nie pitol mi tu że ja mówiłem o softłerowym, pokaż gdzieś to w tekście wyżej że tak mówiłem ...
Poza tym teraz piszesz tu o jakimś IP ???? chłopie chłopie - powiedz mi co zażywasz? jakie IP ? teraz przechodzisz na ethernet? a może wifi? jakiś stos TCP/IP ??
Na kichę ci reakcja na ileś adresów i2c w slave??? tu mówię że po prostu fantasmagorie takie napitalasz że aż strach
User napisał(a):
Po ch... mi te 2 adresy
Jeszcze raz użyjesz takiego słowa - nie ważne czy z kropkami czy modymi gwiazdkami, to dla mnie będzie prośba o BAN'a na forum ... nigdy nie tolerowałem, nie toleruję i nie będę tolerował chamstwa i prostactwa na tym forum - a już przegiąłeś
User napisał(a):
Jeszcze jedno pytanie odnośnie standardu I2C. Mam pomysł przesyłania adresu, który urządzenie I2C ma uzyskać w celu sparowania. Coś na zasadzie urządzeń BT, czy łączenia z routerami. Pomyślałem, że w general call wyślę polecenie z adresem. Natomiast urządzenie po kliknięciu przycisku przyjmie ten adres.
Czy powyższy pomysł łamie standard?
Wyjaśnię iż chodzi o następujące zagadnienie. Mamy czujnik bez slave I2C. Jest on identyczny z kilkoma innymi konstrukcyjnie. Zepsuł się nam jeden z nich i chcemy go wymienić. Zamiast robienia kilku czujników różniących się adresem I2C, chcę zrobić jeden, któremu ten adres nada oprogramowanie płyty głównej. Wybiorę opcję parowania czujnika X, zostanie wysłany general call, klikniemy "paruj" na czujniku X i zapisze on wtedy adres w EEPROM.
Czy jest to z jakiegoś powodu wyjściem poza standard?
to nie ma nic wspólnego ze standardem i2c więc nie może być wyjściem poza standard, jest to jeden z wielu sposobów żeby uzyskać zamierzony efekt
www.youtube.com/mirekk36 ]