Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 sty 2025, o 18:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 sty 2025, o 18:01 
Moderator

Jak zwykle rozważania teoretyczne, które nie wiadomo dokąd prowadzą i o co chodzi ... weź ty jak zwykle określ konkretnie co chcesz zrobić to wtedy można coś pomóc a nie same rozważania teoretyczne z kosmosu i wymyślania przez ciebie w związku z tym niestworzonych historii i założeń których nikt nie rozumie ... już tu był taki jeden użytkownik co tak teoretyzował i próbował wciągać wszystkich w fantasmagoryczne dyskusje - zastanawiam się czy to nie ty pod inną nazwą - nawet prawie pewien jestem bo idzie DOKŁADNIE to samo co wtedy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 sty 2025, o 18:14 
Nowy

Zastanawiam się czy nie potrzebujesz przeczytać standardu TWI i I2C. Jeśli nie potrafisz znaleźć dokumentów (co było by zdumiewające), to napisz.

PostNapisane: 10 sty 2025, o 13:00 
Nowy

User napisał(a):
Hmmm... Tu chyba chodzi o konkretne procki, a nie o standard? Procek może sprzętowo rozpoznawać wiele adresów I2C jako własne, a standard raczej nie da mi odpowiedzi, czy twórca oprogramowania na tym procku będzie miał szansę dotarcia do informacji, po którym z tych adresów nastąpiło wywołanie?

Cóż, myślę że powinieneś przeczytać dokumentację standardu a nie pisać "... chyba chodzi ...". Jeśli nie będziesz w stanie go znaleźć lub nie zrozumiesz niektórych zapisów, napisz.

PostNapisane: 10 sty 2025, o 21:05 
Nowy

Proszę bardzo, oto standard: https://www.nxp.com/docs/en/user-guide/UM10204.pdf
Dobra witryna która tłumaczy co i jak: https://www.i2c-bus.org/
Artykuł opisujący efekty doboru rezystorów podciągających: https://web.archive.org/web/20170730190 ... -resistors

Dokumentacja MCU jest tu drugorzędna i powinna być interpretowana tylko w trybie czy dany MCU implementuje standard i w jakim stopniu.

W UM10204, strona 3, 2 pkt od dołu, strona 7, tabela na dole strony. Dalej przeszukaj pdf na występowanie słowa addres i przeczytaj ze zrozumieniem.

PostNapisane: 11 sty 2025, o 18:54 
Moderator

User napisał(a):
Jest to jeden master i jeden slave rozmawiające ze sobą na przewodzie... 5m! Zapewne i na 10m by poszło

Człowieku jakie ty mega bzdury piszesz, żeby nie powiedzieć głupoty - jeśli wziąć pod uwagę, że już ktoś daje ci jak na talerzu dokumentacje ... To ty na prawdę nie wiesz, że i2c podobnie jak spi jest TYLKO i wyłącznie do zastosowań wewnątrz urządzeń i to na bardzo małe odległości ???? a ty tu używasz jednostek METRY ??? 5m albo i by ci poszło na 10m !!!!! no głupota na maxa i nikt nie powinien korzystać z tak bzdurnych i bezsensownych doświadczeń .... To że tobie przychodzą tak durne fantasmagorie do głowy żeby i2c używać na iluś tam metrach pomiędzy urządzeniami różnymi co jest wierutną głupotą - to nie oznacza żeby inni to naśladowali

DLATEGO drastycznie tu reaguję - bo to - no przepraszam ale głupota na maxa - takie zastosowania i2c. Żeby inni którzy zajrzą na to forum później nie powielali w necie takich głupot pisząc np że "aaaa kiedyś widziałem, na jakimś forum atnel że gostek używał i2c na 5m i mu działało".....

Do większych odległości masz inne magistrale i weź sobie to wbij do głowy:

np:

1. RS232 (do kilku metrów)
2. RS485/RS422 (nawet na kilometry)
3. CAN Bus - (w zależności od prędkości od kilku m do kilometrów)

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

User napisał(a):
Jeśli tak, to nie jest prawdą, że "device" jest fizyczne - może być logiczne i tylko o ten przypadek mi chodzi, a co realizuje ATTiny1604 i chyba wszystkie zgodne z Microchip MCC AVRy.

No i ile czasu będziesz powtarzał również te brednie o ile można się domyśleć w ogóle o co ci chodzi w tych teoriach - ale jeśli sam budujesz swoje czujniki na attiny które mają być slejwami na i2c to przestań pleść o tym jakie adresy może mieć kurna czip - bo to jaki adres slave albo na ilu adresach może się odzywać na magistrali zależy ZROZUM TO - od tego jak napiszesz program a nie kuźwa od czipa.

PostNapisane: 12 sty 2025, o 21:19 
Moderator

User napisał(a):
Poczytaj kartę katalogową układu i ew. wykaż producentowi głupotę, nie mi.

Piszesz (przepraszam bzdety) i działaj sobie nawet na 1000m kto ci zabroni ;)

User napisał(a):
Obecnie miałem na myśli wykorzystanie sprzętowej obsługi slave TWI w procku.

aaaaahaaaaa - czyli sprzętowa obsługa TWI w procku wg ciebie nie wymaga oprogramowania tego przez programistę ? No proszę nie pogrążaj się dalej i nie pisz mi tu o soft SLAVE I2C bo to już w ogóle jakaś bzdura .... Mieszasz, plączesz, teoretyzujesz i przez to sam się zapędzasz w kozi róg. Lepiej zrób chociaż jeden albo kilka praktycznych projektów - wtedy przyjdzie zrozumienie - zapewniam cię.

User napisał(a):
Już wyjaśniam o co chodzi, żebyś zrozumiał zagadnienie. Pisałeś wcześniej, że nie znasz tego MCU i ok. Rozumiejąc naturę niedogadania się wyjaśniam - AVRy zgodne z MCC mają dwa rejestry pozwalające na ustawienie adresów slave I2C. Jest jeszcze tryb maski, który podobny jest do maskowania IP, ale olać to teraz.
Procek po odebraniu zapytania R/W na jeden z tych dwóch adresów generuje przerwanie. W rejestrze statusowym można odczytać flagę TWI_APIF_bm, informującą o tym, że Master pyta się o którykolwiek z tych dwóch adresów. Od tego momentu zaczyna się moje pytanie w niniejszym wątku.

co ty tu w ogóle piszesz ??? jakieś farmazony - znajomość procka to PDF, wystarczy poczytać na co ci zwróciłem uwagę - a ty mi tu piszesz, że ja znam czy nie znam procka. Tak jak w każdym można ustawić w nim dowolny jaki się żywnie podoba adres slave, i mowa tylko i wyłącznie o trybie sprzętowym - więc sorki ale nie pitol mi tu że ja mówiłem o softłerowym, pokaż gdzieś to w tekście wyżej że tak mówiłem ...

Poza tym teraz piszesz tu o jakimś IP ???? chłopie chłopie - powiedz mi co zażywasz? jakie IP ? teraz przechodzisz na ethernet? a może wifi? jakiś stos TCP/IP ??

Na kichę ci reakcja na ileś adresów i2c w slave??? tu mówię że po prostu fantasmagorie takie napitalasz że aż strach

User napisał(a):
Po ch... mi te 2 adresy

Jeszcze raz użyjesz takiego słowa - nie ważne czy z kropkami czy modymi gwiazdkami, to dla mnie będzie prośba o BAN'a na forum ... nigdy nie tolerowałem, nie toleruję i nie będę tolerował chamstwa i prostactwa na tym forum - a już przegiąłeś

User napisał(a):
Jeszcze jedno pytanie odnośnie standardu I2C. Mam pomysł przesyłania adresu, który urządzenie I2C ma uzyskać w celu sparowania. Coś na zasadzie urządzeń BT, czy łączenia z routerami. Pomyślałem, że w general call wyślę polecenie z adresem. Natomiast urządzenie po kliknięciu przycisku przyjmie ten adres.

Czy powyższy pomysł łamie standard?

Wyjaśnię iż chodzi o następujące zagadnienie. Mamy czujnik bez slave I2C. Jest on identyczny z kilkoma innymi konstrukcyjnie. Zepsuł się nam jeden z nich i chcemy go wymienić. Zamiast robienia kilku czujników różniących się adresem I2C, chcę zrobić jeden, któremu ten adres nada oprogramowanie płyty głównej. Wybiorę opcję parowania czujnika X, zostanie wysłany general call, klikniemy "paruj" na czujniku X i zapisze on wtedy adres w EEPROM.

Czy jest to z jakiegoś powodu wyjściem poza standard?

to nie ma nic wspólnego ze standardem i2c więc nie może być wyjściem poza standard, jest to jeden z wielu sposobów żeby uzyskać zamierzony efekt

Strefa czasowa: UTC + 1