Na wstępie witam wszystkich i składam podziękowania dla kolegi Mirka i wszystkich którzy mu pomagali za stworzone poradniki i tutoriale. Przypadkiem trafiłem na film na Youtube o programowaniu i postanowiłem się tym zainteresować. Kupiłem więc mikroprocesory oraz programator jakiś ATB-ASP . Zainstalowałem całe oprogramowanie według poradników kolegi Mirka i wszystko bez problemu zaczęło działać. Czyli wykrywam prawidłowo procesor to jest Atmel Atmega8A-PU, działa zmiana fus bit z 1MHz na 8MHz. Wszystko jest na płytce stykowej reset przez rezystor zasilanie przez kondensatory ceramiczny plus elektrolit napięcie zasilania wewnętrzne z programatora 4,7V, dioda led podłaćzona do PIN 15 PB1 (OC1A).
i wgrywam pierwszy kod
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
i dioda bardzo szybko miga a gdy dodam do kodu
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
to dioda przestaje migać i nic się nie dzieje napięcie na pinie 15 skacze od 0,7-1 v
pytanie co może być powodem takiego zachowania.
Niestety nie mam na radzie innego egzemplarza tego procesora więc nie mogę w tej chwili sprawdzić czy to wina tego.
Mam inne procesory Atmega 16A oraz 32A ale korzystam z darmowej wersji mk AVR Calculator więc ich na razie ie podłącze
Proszę o jakieś sugestie
P.S.
właśnie sprawdziłem że jak ustawie
język c
to dioda szybko miga