Witam wszystkich, wiem ze temat sie powtorzyl juz niemilosiernie wiele razy, ale chyba natrafilem na jakis oryginalny przypadek, przetrzasnalem juz chyba cale internety i caly czas nie widze bledu, ani w podlaczeniu ani w softwarze.
Podlaczylem wyswietlacz alfanumeryczny przystosowany do pracy z HD44780, podlaczam go do Atmegi328, i nic nie dziala, tzn wyswietlaja sie czarne kwadraty(i nic innego!)... i po chwili znikaja. Po wylaczeniu i wlaczeniu zasilania znowu swieci na chwile czarnymi kwadratami i po chwili przestaje i zostaje tylko podswietlenie i tak coraz krocej. Ciekawa rzecza jest to ze przycisk RESET wogole nie robi zadnego efektu, a przeciez powinien dzialac tak samo jak wyl/wl zasilania uC.
Dodatkowo: czasem po wlaczeniu widoczne sa czarne kwadraty a czasem same zera, czasem kwadraty przechodza w zera i po chwili wyswietlacz nie pokazuje juz nic.
Magia?
EDIT1:Teraz zauwazylem ze po czasie zaczyna wyswietlac na calym ekranie litery "D"
Dodaje zdjecie ukladu i kod, moze ktos cos zauwazy albo wymysli bo mi sie skonczyly juz pomysly o co moze chodzic.
EDIT2:jest jeszcze smieszniej, teraz pozostawilem uklad na pare minut i jak odczekalem chwile to mam na ekranie same litery "D", jak wcisne reset na okolo 0,5 sekundy to wskakuja mi od prawego dolnego rogu chyba losowe znaki i dziala to troche jak rejestr przesuwny w lewo.... Aktualnie jest to znaczek Ohma, zdarzyla sie juz chyba "@" i "$", wyglada na to ze wyswietlacz ozyl i zaraz zacznie wyglaszac lewackie poglady...
Cytuj:
#define F_CPU 1000000L// NIGDY nie rób tego w kodzie programu - mirekk36
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
a tutaj zmodyfikowany HD44780 pod moje podlaczenia:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
piny D4...D7 odpowiadaja PD4...PD7, piny RS oraz E odpowiadaja PB1 i PB2, pin RW na stale podlaczony pod GND.
sprawdzilem podlaczenia chyba z tysiac razy, nawet juz przelozylem wyswietlacz na osobna plytke zeby wszystko widziec klarownie i nadal to samo.