Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 maja 2026, o 15:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 paź 2015, o 01:58 
Nowy

Witam wszystkich, wiem ze temat sie powtorzyl juz niemilosiernie wiele razy, ale chyba natrafilem na jakis oryginalny przypadek, przetrzasnalem juz chyba cale internety i caly czas nie widze bledu, ani w podlaczeniu ani w softwarze.
Podlaczylem wyswietlacz alfanumeryczny przystosowany do pracy z HD44780, podlaczam go do Atmegi328, i nic nie dziala, tzn wyswietlaja sie czarne kwadraty(i nic innego!)... i po chwili znikaja. Po wylaczeniu i wlaczeniu zasilania znowu swieci na chwile czarnymi kwadratami i po chwili przestaje i zostaje tylko podswietlenie i tak coraz krocej. Ciekawa rzecza jest to ze przycisk RESET wogole nie robi zadnego efektu, a przeciez powinien dzialac tak samo jak wyl/wl zasilania uC.
Dodatkowo: czasem po wlaczeniu widoczne sa czarne kwadraty a czasem same zera, czasem kwadraty przechodza w zera i po chwili wyswietlacz nie pokazuje juz nic.
Magia?
EDIT1:Teraz zauwazylem ze po czasie zaczyna wyswietlac na calym ekranie litery "D"
Dodaje zdjecie ukladu i kod, moze ktos cos zauwazy albo wymysli bo mi sie skonczyly juz pomysly o co moze chodzic.
EDIT2:jest jeszcze smieszniej, teraz pozostawilem uklad na pare minut i jak odczekalem chwile to mam na ekranie same litery "D", jak wcisne reset na okolo 0,5 sekundy to wskakuja mi od prawego dolnego rogu chyba losowe znaki i dziala to troche jak rejestr przesuwny w lewo.... Aktualnie jest to znaczek Ohma, zdarzyla sie juz chyba "@" i "$", wyglada na to ze wyswietlacz ozyl i zaraz zacznie wyglaszac lewackie poglady...

Cytuj:
#define F_CPU 1000000L// NIGDY nie rób tego w kodzie programu - mirekk36

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

a tutaj zmodyfikowany HD44780 pod moje podlaczenia:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

piny D4...D7 odpowiadaja PD4...PD7, piny RS oraz E odpowiadaja PB1 i PB2, pin RW na stale podlaczony pod GND.

sprawdzilem podlaczenia chyba z tysiac razy, nawet juz przelozylem wyswietlacz na osobna plytke zeby wszystko widziec klarownie i nadal to samo.

ObrazekObrazek

Ostatnio edytowano 7 paź 2015, o 08:29 przez klimek476, łącznie edytowano 2 razy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 paź 2015, o 06:20 
Użytkownik

Na samym wstępnie wywaliłbym ponowną inicjalizację LCD w pętli głównej while. Nie ma potrzeby ponownie co każdy obrót pętli tego robić, a raczej nie powinno się. Robi się to raz przed pętlą główną.

Spróbuj, może w tym jest problem? A jak nie to będzeimy szukać dalej ;)

PostNapisane: 7 paź 2015, o 06:24 
Użytkownik

Problem może być też w tym że piny lcd są nie polutowane i raz stykają a raz nie.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 7 paź 2015, o 06:39 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

topic7402.html

PostNapisane: 7 paź 2015, o 07:31 
Nowy

No wlasnie piny sa polutowane i sprawdzone miernikiem bo myslalem ze cos poszlo nie tak ale wszystko jest ok, ta druga petlewyzwalania wyswietlacza wstawilem juz w akcie desperacji, wczesniej byla tylko jedna na poczatku main() i byl ten sam efekt.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Ogolnie to wyswietlacz mial sluzyc do wyswietlania wyniku programu obliczajacego predkosc obrotowa silnika od pralki(proste na bazie transoptorow i przerwan) ale tam nie dzialalo wiec juz wywalilem wszystko z kodu do absolutnego minimum zeby chociaz ten wyswietlacz wyswietlil cokolwiek z sensem.

PostNapisane: 7 paź 2015, o 07:48 
Moderator

[ Panie, po pierwsze to wstawiaj poprawnie listingi na forum, masz przecież instrukcję na forum jak to robić: topic7402.html - więc popraw to w pierwszym poście jeśli wątek ma dalej istnieć na forum ok? mirekk36 ]

PostNapisane: 7 paź 2015, o 08:30 
Nowy

Post poprawiony prosze o wybaczenie, moze teraz ktos sie bardziej pochyli nad moim problemem.

PostNapisane: 7 paź 2015, o 12:40 
Użytkownik

A posiadasz bluebook`a? Tam masz na 100% działającą bibliotekę do obsługi LCD.

PostNapisane: 7 paź 2015, o 18:58 
Nowy

domyslam sie ze chodzi o ksiazke autorstwa Pana Mirka? niestety nie posiadam

PostNapisane: 11 paź 2015, o 11:15 
Nowy

1. nie widzę w układzie kwarca, upewnij się więc z jaką częstotliwością pracuje układ - to bardzo istotne przy inicjalizacji lcd i nie tylko
2. dodaj do jakiejś nóżki diodę led i w pętli głównej zapalaj i gaś ją co sekundę . dzięki temu będziesz wiedział czy układ pracuje i czy z odpowiednia częstotliwością
3. zawsze dokładaj przy uruchomianych modułach jakieś diody led- to najprostszy debugger ...

PostNapisane: 11 paź 2015, o 16:36 
Użytkownik

Takie świecenie prostokątów w górnym wierszu może oznaczać źle ustawiony kontrast - wiem że to pewnie zrobiłeś dobrze, ale to pierwsze co mi przychodzi do głowy.
Druga sprawa - ten wyświetlacz to nówka czy taki już po różnych dziwnych eksperymentach?
A już żeby wykluczyć problemy z biblioteką - trzymaj wsad do testów ;)
mega328p, 8MHz wew, piny jak u ciebie.
Dla pewności:
język c

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 12 paź 2015, o 10:44 
Nowy

To raczej nie kwestia kontrastu, po wyswietlaniu samych kwadratow wyswietlacz zacyzna wyswietlac normalne znaki, tylko ze nie wiadomo skad on je bierze, kwarcu nie dawalem, Atmega pracuje na wewnetrzym, probowalem na 8,4 i 1 Mhz ale bez zmian caly czas to samo, wyswietlacz byl nowy(nawet z folia) ale juz sobie kupilem 2 nowe i z nimi bede probowal od nowa

PostNapisane: 12 paź 2015, o 17:05 
Użytkownik

A mój wsad wgrywałeś? Tam siedzi biblioteka w 100% zgodna z mirkową (pisana z bluebookiem przed nosem). Jak się nigdzie nie walnąłem na szybko pisząc i twój sprzęt jest ok powinieneś dostać "Hello world" na wyświetlaczu.

PostNapisane: 12 paź 2015, o 21:23 
Nowy

Dziekuje bardzo za kod, niestety nie zmienil on nic, caly czas wyswietlaly sie czarne kwadraty.
W rozpaczy pomyslalem sobie ze moze warto podmienic procesor zanim zamkne temat na dluzszy czas, wsadzilem atmege8, skompilowalem program jeszcze raz zgodnie z nowym procesorem i jak gdyby nigdy nic zaczelo dzialac :shock:
Ma ktos pomysl dlaczego ten sam program nie dziala na atmedze 328p?

PostNapisane: 13 paź 2015, o 18:00 
Nowy

Pisałem co masz sprawdzić i jak :

- albo układ nie pracuje, albo pracuje z inna częstotliwością niż zakładasz, ewentualnie uszkodzony jakiś port ( ale to chyba mało prawdopodobne )

Skoro po zmianie procka LCD działa - to tylko potwierdza moją diagnozę

PostNapisane: 14 paź 2015, o 12:47 
Nowy

moze faktycznie cos siadlo w tej atmedze328, bo odnoszac sie do kwestii czestotliwosci to dopiero co wyciagnalem tego procka z linefollowera i tam wszystko dzialalo zgodnie z zalozeniami...

Strefa czasowa: UTC + 1