Kawczynski napisał(a):
acid3 napisał(a):
CKOPT nie ma tu za bardzo znaczenia, ale co ja tam wiem....
nie posądzam cie o brak wiedzy jak i szanuje ale tu sie pomyliłes poczytaj do czego jest ta opcja CKOPT
juz przypominam CKOPT ustawiamy ten bit gdy kwarc jest miedzy 8-16mhz i to zewnetrzny , widzisz kwarc na stykówce u autora bo ja nie ,a zobacz jak ma ustawione fuse bity
a tu stosowny skrót z notyCytuj:
For resonators, the maximum frequency is 8MHz with CKOPT unprogrammed and 16MHz with
CKOPT programmed.
------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]Cytuj:
Owszem, zdarza się czasem, że bez podciągnięcia resetu po prostu nic nie działa jak powinno.
mi sie jeszcze nie zdążyło aby dioda nie migała , w tak prostej konfiguracji , wystarczy tylko wszystkie gnd i vcc podłączyć a gwarantuje ze zadziała

Więc nie chciałbym rozpoczynać "wojny", ale ...
Przy kwarcu wewnętrznym , opcja CKOPT nie wpływa w żaden sposób na tak prosty program ... Popieram swoją wypowiedź testem, który przed chwilą wykonałem na M16, M32, M8. Zmiany opcji CKOPT NIE WPŁYNĘŁY W ŻADEN SPOSÓB NA DZIAŁANIE PROGRAMU (troszkę bardziej skomplikowanego)
W kwestii podłączenia VCC i GND , owszem ZAWSZE trzeba podłączać wszystkie, ale z doświadczenia wiem, że dla mignięcia diodą wystarczy 1 para, nie istotne w jakiej konfiguracji.
A cytat z noty, dotyczy zdaję się sytuacji kiedy podłączamy zewnętrzny rezonator w zakresie 8-16Mhz i ta opcja nie wpływa na działanie wewnętrznego taktowania procka. Tak jak to rozumiem.