Witam wszystkich forumowiczów serdecznie
Jest to tutaj mój pierwszy post, ponieważ do tej pory radziłem sobie z problemami samodzielnie, przeważnie dzięki poradnikom, tutorialom, filmom i książkom Pana Mirka. Nawet wziąłem jedną na urlop na Kretę,
Ostatnio postanowiłem sobie sprzęgnąć Atmegę z Maliną, żeby na Rapie zrobić ładny interfejsik do atmegowego hardłeru. Mega zajmuje się przetwarzaniem kilku czujników (ADC), odczytem kilku stanów niskich i wysokich. No ogólnie atmega32 ma sporą część swoich nóżek zajętą. Potem robi się z tego linijka danych wysłana po UART do Maliny. I wszystko pięknie działa, aż jestem zdziwiony, że udało mi się to ogarnąć i przy okazji napisać coś w Pythonie. Napotkałem jednak problem logistyczny, otóż malina ma system, który nazywa się Raspbian, czyli ogólnie Linuch. Ja sobie wszystko zawsze pisałem pod Win, do Linuxa podchodziłem na przestrzeni ostatniej dekady kilkukrotnie i zawsze odpuszczałem. Tym razem jednak uznałem, że ułatwienie będzie na tyle duże, że warto spróbować. I odniosłem tym razem sukces... powiedziałbym w 80%. Udało mi się zainstalować Lubuntu (potem Ubuntu, Debiana i Xubuntu) i uruchomić na tym prawie wszystko co potrzebowałem, czyli całý hardware sprzętowy, łącznie z fifirifi i drukarką, cały potrzebny soft (m. in. DOSBOXa:)). Jedna rzecz, która nie poszła na Xubuntu, Debianie i Lubuntu to Eclipse. Probowałem na różne sposoby, zainstalowałem odpowiednie pakiety, czyli
gcc-avr binutils-avr avr-libc oraz avrdude, ktory działa, bo jak wpiszę w konsoli
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
to pojawia mi się coś takiego:
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
i generalnie wszystko się zgadza, bo jak wpiszę m8 ( a rzeczywiście podłączona jest m32), wyrzuca linijkę o Expected signature itp.
Teraz do sedna:
Instalacja Eclipse, tutaj jest oczywiście kilka możliwości i oczywiście mam zainstalowaną nie tą wersję co trzeba
Mam 2019-03, zamiast Mars2, ale to nic nie zmienia. Dokopałem się do archiwum Eclipse z mars2 dla Linuxa.
Java. Mam zainstalowaną wersję
openjdk version "11.0.2" 2019-01-15, bo taka się instaluje po wpisaniu sudo apt-get java default-jre, czy jakoś tak bo nie pamiętam.
javac 11.0.2Po odpaleniu Eclipse, zainstalowałem plugin avr zgodnie z instrukcjami w
install new software... tworzę sobie nowy projekt C, wybieram
AVR Cross target application i AVR-GCC toolchaini dalej wszystko jak w WIN, czyli tylko release i nie wybieram MC, żeby dobrać go później w ustawieniach projektu.
pojawia się projekt z całym interfejsem do budowania i przesyłania do AVR. Wybieram w preferencjach programator itp. Wszystko standard.
Tworzę prosty program, którego składnia wygląda tak:
i Eclipse wypala mi coś takiego:
czepia się 50 linijki w makefile, która wygląda tak:
Mogę przesłać całego makefile'a, jeśli to pomoże, nie chciałem już tutaj śmiecić.
Proszę o jakieś porady, co sprawdzić i gdzie patrzyć, uprzedzając fakty wiem, że to nie jest wersja java z poradników i Eclipse też nie ten i mogę sobie programować dalej w Windows, ale czułbym się lepiej, gdyby udało mi się tego Eclipsa uruchomić pod linuxem
Pozdrawiam