Witajcie

Postanowiłem napisać pliki do obsługi analogowego SHARP'a. Moim celem jest ustawienie ADC na Free Running Mode z przerwaniem uruchamiającym się gdy wartość odczytu przekroczy jakieś tam napięcie. Czujnik ma być do robota klasy minisumo.
I teraz : Czy to jest dobra koncepcja ? (free running mode i przerwanie)? Czy może lepiej użyć wewnętrznego komparatorai wywzolić funkcję gdy coś tam? Albo na upartego mierzyć każdorazowo napięcie i gdy przekorczy jakąs tam wartość to skierować callbackiem na jakąś funkcje?
Narazie męczę tę pierwszą koncepcję i zawiesiłem się na przerwaniu. Oto kody:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
język c
W BlueBooku dobrze opisana jest obsługa Single Conversion Mode natomiast Free Running Mode pominęty i nie wiem jak się za niego zabrać ;/
Oczywiście mogę obsłużyć sharpa z Single Conversion Mode ale chciałbym też poznać inne dobrodziejstwa ADC, więc inne pomysły, jak wew. komparator, są mile widziane