Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 cze 2025, o 03:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 mar 2013, o 14:10 
Użytkownik

Witam!

Nie mogę ogólnie nic zapisac do bufora przy uart. Program:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ] [ Zaznacz wszystko ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

W terminalu wpisuje jakiis lanuch np. "co jest". Chciałbym go zapisac do bufora i chciałbym porównywać dwa stringi, ale nie wiem jak zrobić żeby działało. dzęki za pomoc.
Dla zywklego char dziala dla tablicy char juz nie, jakby tam nic nie było.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 mar 2013, o 14:28 
Moderator

Ja polecam ci jednak PRZYNAJMNIEJ takie podejście do obsługi UART - jeśli chodzi o przerwania - jakie masz zaprezentowane w książce:

http://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.html

bo niestety to - co tu próbujesz zrobić woła o pomstę do nieba chociażby z uwagi na jedną wręcz TRAGICZNĄ rzecz, podkreślam TRAGICZNĄ - czyli sam fakt że w przerwaniu używasz

_delay_ms(1000);

ale też samo podejście do prób porównywania stringów - wręcz przenoszenia programu do przerwania - jest chybionym pomysłem. W ten sposób zawsze będziesz miał problemy - szczególnie z odbiorem danych np z terminala....

na naszym forum już było kilka prób walki i to w miarę udanych aby na podstawie chociaż tylko tej książki zrobić sobie odbiór stringów - i nawet jeden przykład kolegi zdaje się ukasz całkiem niedawno - wczoraj czy przedwczoraj - sprawdź proszę.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

o np tutaj - masz link:

post32037.html#p32037

i tą drogą idź korzystając normalnie z buforów cyklicznych i obsługi przerwań jak w książce - a całą resztę próbuj przynajmniej w taki sposób. Jak najszybciej uciekaj z takimi pomysłami jak wyżej z przerwań UART'a :(

PostNapisane: 27 mar 2013, o 14:44 
Użytkownik

Dobra, będę pamiętał!

Dzięki, może będzie działało, musze przeanalizowac tylko.

Niby działa ale mi dane uciekają i nie wiem czemu. Kod wyglada teraz tak:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ] [ Zaznacz wszystko ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Może żle ziinicjalizowałem uarta. Skopiowałem cala inicjalizacje z noty atmegi i wstawilem zgodnie z nota wartosc UBRR.

Dobra już działa całość jak zamierzałem od wczoraj, dzięki, teraz wiem jak korzytsac z przerwań, wielkie dzieki.

PostNapisane: 27 mar 2013, o 18:45 
Nowy

Jeśli chodzi o obsługę UART to musisz w pętli while pobierać ciągle jeden znak do zmiennej char. Potem musisz sprawdzić w if czy coś w tej zmiennej jest. Jak powszechnie wiadomo, bufor UART jest cykliczny, także jeśli odczytałeś z niego znak, automatycznie ten znak się z niego usunął i nastąpiło przesunięcie. Piszesz więc instrukcje do if dla prawdy która zapisuje zmienną ze znakiem do tablicy. Potem inkrementujesz zmienną indeksu tablicy. Teraz piszesz warunek który sprawdza czy nastąpił znak enter i jeśli tak się stało to zerujesz znak i zmienną indeksu tablicy.
Powinno działać

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 28 mar 2013, o 14:25 
Użytkownik

Dzieki, zrobiłem jak napisałeś odnośnie sprawdzenia czy nastąpił znak enter i teraz jest gites.

Strefa czasowa: UTC + 1