Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 kwi 2026, o 13:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 sie 2017, o 16:11 
Nowy

Witam. Mam pewien problem, otóż zacząłem czytać ksiażkę pana Mirosława , tego słynnego Bluebooka, i natrafiłem na problem podczas próby uruchomienia wyświetlacza LCD. Otóż napisałem program na podstawie tego z ksiązki ale niestety LCD nie wyświetlca poprawnie, następnie wgrałęm program z płyty dołaczonej do ksiązki ale także nie działą poprawnie. Opisze dogłebniej co się dzieje: po załadowaniu programu do mikrokontrolera wyswietlacz nic nie wyswietla,( ma ustowione 2 linie ale zadna z nich nie pokazuje zadnych znakow), kiedy zresetuje mikrokontroler przy pomocy switcha dołączonego do linii reset, to po kilku resetach pojawiają sie na wyswietlaczu pewne znaki, jednak nic nie znaczące, i w różych miejscach, gdy znów klikne "reset" inne znaki pojawiaja sie w innych miejscach lub nic sie nie pojawia. Pewne sekwencje tych znków powtarzają sie czasami. Nie wiem w czym mógłby być problem. Procesor jak i lcd zasialam z programatora podłączonego do usb napięciem 5V. Oto mój kod:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

main.c
język c

Siedzę nad tym juz kilka dni, i niestety nic nie udało mi sie zrobić. Bardzo proszę Was o pomoc, ponieważ nie wiem juz co mam z tym robic.
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 29 sie 2017, o 19:15 przez fenq80, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 sie 2017, o 16:18 
Moderator

fenq80 napisał(a):
następnie wgrałęm program z płyty dołaczonej do ksiązki ale także nie działą poprawnie.

A nie przeszło ci przez myśl, że coś źle podłączyłeś ??? tylko jak nie działa - to znaczy że wszyscy wszystko robią źle a ja dobrze ?

Panie obsługa LCD z Bluebooka to żelazna procedura, która ZAWSZE działa i można się na niej wzorować, działa już u kilku tysięcy czytelników - a ty pierwszy odkrywasz że nie działa ?

Broń boże nie zamierzam tymi słowami bronić Bluebooka ;) no tylko szkoda mi takich początkujących - co to trwonią swój cenny czas szukając wszędzie błędu tylko nie u siebie ...

fenq80 napisał(a):
Bardzo proszę Was o pomoc, ponieważ nie wiem juz co mam z tym robic.

to ZACZNIJ od tego że pokaż JAK Podłączyłeś wyświetlacz pod procka - SCHEMAT

pokaż swoją płytkę PCB którą zrobiłeś albo stykówkę - żeby było widać coś tam nababolił w połączeniach - bo ewidentnie masz coś zbabolone skoro ci kod z Bluebooka nie działa

Poza tym jeśli już próbujesz kod z Bluebooka - a od tego WARTO ZACZĄĆ ... to wklej tutaj kilkanaście pierwszych linijek kodu pliku bibliotecznego *.h teb biblioteki z BB żeby pokazać JAK SKONFIGUROWAŁEŚ sobie tego LCD

wtedy panie kochany - będzie można coś ci próbować pomóc

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Natomiast kod źródłowy na forum formatujemy zgodnie z instrukcją forumową: topic7402.html - więc proszę edytować swój pierwszy post i poprawić ok?

PostNapisane: 29 sie 2017, o 19:32 
Nowy

Bardzo przepraszam jeśli uraziłem moim pytaniem. Naprawdę nie chciałem aby to wyglądało tak że błędu szukam tylko w kodzie.
Zamieszczem potrzebne zdjęcia. Połączenia pomiędzy pinami mikrokontrolera a wyświetlacza sprawdzałem miernikiem więc na pewno nie łacza.
Obrazek
Schemat według którego podłączałem wyglądał mniej więcej tak (z tą róznica ze także piny 15 i 16 podpiąłem do GND i VCC mikrokontrolera)
Obrazek

Pierwsze linijki kodu
język c

Dziękuję za zainteresowanie

PostNapisane: 29 sie 2017, o 19:47 
Moderator

fenq80 napisał(a):
Połączenia pomiędzy pinami mikrokontrolera a wyświetlacza sprawdzałem miernikiem więc na pewno nie łacza.

PIERWSZY BABOL - ale najpierw powiedz czy czytałeś TO ?

http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/lc ... aczac.html

więc ZOBACZ koniecznie i częściej zaglądaj na bloga - sporo dodatkowych rzeczy się dowiesz w uzupełnieniu do książek a przede wszystkim JAK podłączać prawidłowo LCD bo u ciebie co robią te połączenia nieużywanych pinów D4..D0 ? Ani do GND ani luzem ... skąd taki pomysł w ogóle wziąłeś ?

kolejny i to MEGA MEGA MEGA BABOL - no na schemacie masz podłączony LCD do PORTB mikrokontrolera zaś w pliku konfiguracyjnym ???? no sam patrzysz na to i nie widzisz ??? toż specjalnie poprosiłem cię o tą konfigurację w pliku *.h licząc że raz dwa sam zobaczysz że pewnie już tam masz BABOLA ... a ty na forum podajesz schemat na PORTB a w konfiguracji na PORTA

język c

co więcej taka konfiguracja nawet nie powinna się skompilować na twoim procku ATmega8 - więc pewnie znowu opisujesz tak troszkę (nie obraź się) bałaganiarsko swój problem

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

ale to nie koniec BABOLI - bo jeśli podłączyłeś LCD sobie na PORTB procka - to czy nie zastanowiłeś się, że na tym porcie masz również linie ISP ??? czyli linie programatora ? ... jak myślisz ma prawo to tak działać zawsze i w każdym przypadku ???

i znowu jeśli chcesz się dowiedzieć o co tu chodzi i NAUCZYĆ się bardzo ważnej rzeczy to proszę cię obejrzyj TO

http://mirekk36.blogspot.com/2013/12/av ... wolno.html

żeby wiedzieć co wolno a czego nie wolno - i w jaki sposób podłączać coś do linii ISP

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

GWARANTUJĘ ci, że jak obejrzysz linki które podałem ... jak poprawisz BABOLE to wszystko ruszy z kopyta ...

niestety widać, też, że kompletnie nie zajrzałeś chyba do rozdziału w Bluebooku na temat LCD - pewnie się nie chciało poczytać całego rozdziału ? chociaż tak przelecieć go oczami co? Bo tam jest jak BYK niestety napisane - jak konfigurować sobie LCD jeśli chodzi o ustawienia w tym pliku *.h

aha i na koniec - w związku z tym, że jesteś nowy na forum, to na razie tylko gorąco cię proszę - NIGDY więcej nie wklejaj takich LAUREK - mówię tu o twoim ala schemacie - bo masz dobry kurs dzięki któremu można w 5 minut nauczyć się i narysować porządnie schemat - zobacz

http://atnel.pl/kurs-cadsoft-eagle.html

PostNapisane: 29 sie 2017, o 19:53 
Nowy

Dzękuje za tak szybką odpowiedź. Nie czytałęm tego artykułu, ale już się za niego zabieram.
A jeśli chodzi o schemat, na tym tylko się wzorowałem, natomiast u siebie na płytce mam piny podłaczone do portu A.(teraz sam widzę żę to smieszne że schematu sam nie zrobiłęm , trochę źle sie za to zabrałem , ale będę miał nauczkę) Natomiast używam mikrokontrolera atmega 16.
Pozdrawiam

PostNapisane: 29 sie 2017, o 19:54 
Moderator

no więc tym bardziej warto zawsze podawać dokładne i precyzyjne dane na forum, żeby ktoś mógł szybko i precyzyjnie pomóc

PostNapisane: 30 sie 2017, o 14:28 
Nowy

Wkońcu udało się , i lcd zadziałał. Problemem nie były błedne podłaczenia, czy definicje portów/pinów w pliku.h (to wszystko miałem dobrze podłaczone gdyż ten schemat który pokazałem wyżej był tylko wzorem. Jak przeglądnąłem linki które mi pan podesłał okazało się że właśnie tak zrobiłem i nie działało), ale , błąd w programie , a raczej w ustawieniach taktowania. Gdyż mój atmega był ustawiony na taktowanie 8MHz a w projekcie w programie , jakimś sposobem zapomniałem zmienić taktowanie i widniało tam domyślne 1MHz. Teraz już wszystko działa. Dziękuje za poświęcony czas.

Obrazek

PostNapisane: 30 sie 2017, o 15:41 
Moderator

błędne połączenia to miałeś na pewno - jeśli zwarłeś sobie linie D4..D0

PostNapisane: 30 sie 2017, o 15:49 
Nowy

już któryś raz mówię mój rzeczywisty układ nijak sie miał do tego ze schematu (moja wina). Jak dawałem zdjęcie schematu jest też zdjecie płytki stykowej i tam JAK BYK widać że D0...D4 są luzem.

PostNapisane: 30 sie 2017, o 15:54 
Moderator

ok ok ... no ale sam widzisz, że twoja wina ;) ... ok to już tak żartobliwie ale mam nadzieję, że weźmiesz do serca to - żeby na przyszłość podawać jednak własne schematy, porządne schematy czy też inne precyzyjne informacje

POWODZENIA ! ;)

PostNapisane: 30 sie 2017, o 15:56 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
ok ok ... no ale sam widzisz, że twoja wina

a nie bo winny jestem ja ... sam widziałem jak podmieniam kable koledze żeby mu nie działało :P

Strefa czasowa: UTC + 1