tbial napisał(a):
okej, uzylem dwoch tranzystorow pnp BC327-40 i BD138, emiter bezposrednio wpiete pod vcc, bazy podpiete do procesora szeregowo dwoma rezysotrami 1,2k[ohm], kolektory wpiete pod anody wyswietlacza przez rezystory 220[ohm]. Katody LED wpiete przewodem dalej rezystorem 220[ohm].
Czy do prawidlowego dzialania musza byc wpiete wszystkie katody?
Ja widzę, że kolega to taki "bardziej poeta albo literat" ... bez urazy proszę. Ale przypomnę może - że to jest forum elektroniczne/programistyczne. A zatem elektronicy posługują się schematami tak samo jak poeci/literaci posługują się wierszami/prozą
może troszkę sobie żartuję - ale też mówię poważnie, więc sorki ale jak ktoś mi pisze prozą czy wierszem to "ja dziękuję"
nie dość że sam mogłeś popełnić 100 błędów bo nie masz schematu i nie możesz tego zrozumieć, to jeszcze nie do końca szanujesz osoby na forum, którym zadajesz pytanie. Bo urządzasz kalambury - czy ty dobrze to masz podłączone czy źle ...
Panie - JEDEN , podkreślam JEDEN schemat - i wszystko jasne, w wielu przypadkach jak taki autor początkujący sam zaczyna rysować schemat to od razu wpada na pomysł gdzie zrobił babola - pomyśl o tym proszę. I potraktuj to forum jako elektroniczne ok? wtedy pokaż schemat bo elektronicy posługują się schematami.
www.youtube.com/mirekk36 ]