cocaine2012 napisał(a):
Przejrzałem to jeszcze raz wszystko teraz już rozumiem . Autor użył chyba celowo kwarcu 11 0592 żeby łatwiej było obliczyć 100 Hz a rejestr OCR2 służy do dodatkowego podziału
Ło Matko

a toś pan fajny wniosek wyciągnął tylko że troszkę z kosmosu

bo co za różnica jaki kwarc / taktowanie ?
tzn że przy 8MHz albo przy 16MHz albo przy 20MHz czy innej częstotliwości nie da się obliczyć 100 Hz ?

... oj oj ... proszę poczytać dokładniej książkę (Bluebooka) a SZCZEGÓLNIE rozdział o multipleksowaniu LED - tak często pomijany przez czytelników - głównie ze względu na to że wydaje im się jakobym ja namawiał kogoś na używanie po wsze czasy takiego wyświetlacza .... Panie drogi - w tym rozdziale akurat przekazuję sporo ważnych rzeczy na temat programowania w C a szczególnie o timerach i gdybyś go przeczytał to nigdy byś do takiego dziwnego wniosku nie doszedł a za to potrafiłbyś z dowolnej częstotliwości zrobić sobie 100 Hz - o proszę

8 MHz / 1024 (prescaler) /
100 Hz = 78 (wartość OCRx)
16 MHz / 1024 (prescaler) /
100 Hz = 156 (wartość OCRx)
20 MHz / 1024 (prescaler) /
100 Hz = 195 (wartość OCRx)
i co nie da się ?

... przecież przez całą książkę pokazuję jak korzystać z dobrodziejstw możliwości dowolnej zmiany taktowania
------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]cocaine2012 napisał(a):
Mam takie jeszcze pytanie Timer 2 to w atmedze 8 timer 16 bitowy
posłuchaj - a może jednak WARTO zajrzeć do noty PDF tak starego już procka jak Babcia ATmega8 ?

.... bo coś mi się wydaje, że mijasz się z prawdą - jak to lubią mówić politycy
------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]cocaine2012 napisał(a):
Szukałem w książce coś na temat tego jak użyć licznik po prostu do zliczania impulsów (licznik zdarzeń) ?
Nie znajdziesz książki w której ktoś opisze ci jak zrobić licznik na taśmie którą ty akurat sobie wykręciłeś z jakiejś drukarki

nie tędy droga - i nie po to są książki ...
ale jakbyś poczytał ją na prawdę chociaż RAZ - JEDEN RAZ w całości to gwarantuję ci że zobaczyłbyś opisane mechanizmy - które z powodzeniem można do tego zastosować - chociażby obsługa RC5 i możliwość obsługi przerwania ICP ....
no ale jak się czyta książkę na wyrywki albo szukając w niej rozdziałów o liczniku na twoim pasku z drukarki - to nie dziw się - że ciężko idzie

cocaine2012 napisał(a):
Ps. Mam tez problem z PWM sprzętowym w atmedze 8 topic839.html
no ładnie - tam prosisz o poprawny kod na forum - a rozumiem, że mi się tylko wydawało że poprawny kod na sprzętową obsługę PWM umieściłem w książce tak ?

na prawdę bez żadnej ironii i podśmiewania się - polecam - weź ty usiądź na spokojnie i przeczytaj tą książkę od deski do deski JEDEN raz - to nie boli - a zobaczysz ile pomysłów ci potem przyjdzie do głowy nie mówiąc już ile rzeczy ci się w tej głowie wyjaśni ok?
a jak będziesz miał jakieś pytania bo czegoś nie będziesz rozumiał to wtedy śmiało pisz