Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 24 sty 2017, o 20:19


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 266 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 gru 2016, o 00:09 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 19973
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 727

... ale bardzo proszę przeczytać przed pobraniem o co chodzi z tą apką ok ? ;) A później proszę tu właśnie zgłaszać swoje uwagi, za które z góry dziękuję

Obrazek

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2016, o 00:28 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 09 gru 2013
Posty: 92
Pomógł: 1

hmm tak na starcie, to po uruchomieniu i wyłączeniu zakładki about to przy kliknięciu na edit->find bądź find i replace dostajemy list index out of bounds :)

Przy braku jakikolwiek zakładek też powinno się to wyszarzać tak jak np copy, paste :)



Ostatnio edytowano 5 gru 2016, o 00:31 przez Elektro_maniak, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2016, o 00:31 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 17 lip 2013
Posty: 122
Lokalizacja: Kielce
Pomógł: 9

Uruchomiony, narazie na starym laptopie - płynnie chodzi, nie przycina mi się jak eclipse, pięknie zaciąga sobie caly workspace. Niestety build mi już nie działa (ale to dlatego, ze pod linuksem uruchamiam - błąd: list index out of bounds ). Jutro przetestuje pod Windowsami 10.

Po ponownym uruchomieniu w project explorer robi się pusto, trzeba na nowo poleceniem open zaczytywac projekt/projekty.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2016, o 00:39 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 09 gru 2013
Posty: 92
Pomógł: 1

Jeżeli np. wybierzemy zły uC z listy i podczas kompilacji wyskoczy błąd, że np. rejestry są złe dla danego mikrokontrolera to przy numerze danej linii pojawia się czerwony wykrzyknik. To jest jak najbardziej ok. Jeżeli jednak, z listy wybiorę już prawidłowy mikrokontroler, to po zbudowaniu projektu wykrzyknik ten nadal zostaje. Znika dopiero po kliknięciu na daną linie z tym wykrzyknikiem.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2016, o 06:49 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 19973
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 727

Dziękuję za tak SZYBKIE i dotychczasowe zgłoszenia ! - już zabieram się za próbę poprawiania błędów - niektóre już udało mi się odtworzyć u mnie ... ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2016, o 09:03 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 04 lis 2016
Posty: 14
Pomógł: 0

Mirek popraw tytul wątku bo razi w oczy - powinno być "świeŻutkie", przez "ż"



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2016, o 09:24 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 19973
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 727

poprawione poprawione ;) sorki

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2016, o 10:01 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 maja 2012
Posty: 218
Lokalizacja: Gdynia
Pomógł: 15

Przydała by się możliwość ustawienia ścieżki do Toolchaina bo w tej chwili u mnie go nie widzi.

Cytuj:
ERROR - missing Atmel toolchain or bad path for toolchain


C:\Program Files (x86)\Atmel



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2016, o 12:11 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 19973
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 727

Cytuj:
Przydała by się możliwość ustawienia ścieżki do Toolchaina bo w tej chwili u mnie go nie widzi.

Będę o tym myślał ale nie masz ustawionej ścieżki w windows ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2016, o 12:16 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8012
Pomógł: 303

przydało by się możliwośc wybrania mkII

_________________
...z każdym bitem serca
sunduino.pl
stm32.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2016, o 12:18 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 maja 2012
Posty: 218
Lokalizacja: Gdynia
Pomógł: 15

mirekk36 napisał(a):
Będę o tym myślał ale nie masz ustawionej ścieżki w windows ?


Toolchain instalowany z automatu ale wygląda na to że nie :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2016, o 13:20 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 kwi 2014
Posty: 51
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 3

mirekk36 napisał(a):
Cytuj:
Przydała by się możliwość ustawienia ścieżki do Toolchaina bo w tej chwili u mnie go nie widzi.

Będę o tym myślał ale nie masz ustawionej ścieżki w windows ?


Myślę, że sporo użytkowników ( w tym ja ) ma wersję przenośną eclipsa, stąd ścieżka zdefiniowana przez użytkownika to raczej dobry pomysł.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2016, o 14:16 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 06 sty 2015
Posty: 5
Pomógł: 0

Witam! U mnie na pc Windows 10 wszystko śmiga bez problemów.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2016, o 17:31 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lip 2014
Posty: 29
Pomógł: 2

Witam. WIN 10 ostrzega przed uruchomieniem aplikacji :P Problemem natomiast jest brak możliwości utworzenia nowego projektu. Ponowne uruchomienie rozwiązało problem.

Obrazek

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2016, o 17:45 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 14 lis 2016
Posty: 7
Pomógł: 0

Nieee... no fajnie....!!! odsączone ECLIPSE... to tak jak z tym "gotowaniem" Mirka :)
Proste, szybkie narządko...
Testujemy...

Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2016, o 17:50 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 19973
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 727

Gelten napisał(a):
Witam. WIN 10 ostrzega przed uruchomieniem aplikacji

Nie tylko win10, tak samo win8.1 win8 win7 i win vista - ostrzegają ZAWSZE gdy pobierasz program z netu - DOWOLNY i odpalasz pierwszy raz ..... więc to nie jest akurat błąd tylko CAŁKIEM normalna sytuacja

Gelten napisał(a):
Problemem natomiast jest brak możliwości utworzenia nowego projektu.

Być może już masz tam folder o nazwie test - wtedy drugi raz go nie utworzysz - stąd może być ten problem

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2016, o 18:09 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 sty 2013
Posty: 140
Lokalizacja: Silesia - P-ce
Pomógł: 8

Takie błędy wizualne wyłapałem:

Jedna literówka - przy utworzeniu nowego projektu, na samym początku (ma być nagłówkowych):
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Podczas zmiany rozmieszczenia pasków narzędzi, styl tych pasków się zmienia i nie jest taki sam:
Obrazek

Podczas wysuwania menu Recent project, rozwijana lista jest trochę przesunięta:
Obrazek

oraz przy pasku narzędzi, gdy ikony się nie mieszczą, po rozwinięciu listy jest dostępny do wybrania separator:
Obrazek

Ciekawa rzecz z tym procentowym skompilowaniem jest - gdy błąd jest w kodzie to pokazuje ile % kompilacji przeszło:)

Przydałyby się skróty klawiszowe, typu komentarz linii, itp. Wiadomo, że to nie ma być zastępca Eclipce, ale te kilka skrótów by ułatwiło i urozmaiciło życie.

_________________
Niewiele trzeba by być szczęślwym.Wystarczy chcieć



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2016, o 18:29 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 71
Lokalizacja: Gdynia
Pomógł: 4

Pod win XP działa ale... przy kompilacji warunkowej nie wyróżnia, która część kodu jest brana pod uwagę przy kompilacji, natomiast wygląda że same warunki są brane pod uwagę bo plik hex się zmienia...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2016, o 18:33 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2015
Posty: 102
Pomógł: 4

Windows 10 pro. Przy próbie otwarcia projektu wyświetla przez ułamek sek. śmieci
Obrazek

W workspace nie widzi plików main.
Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2016, o 18:38 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 30 paź 2014
Posty: 73
Lokalizacja: Mikołów
Pomógł: 1

u mnie po naciśnięciu Build w consoli wyświetla taki błąd
avr-gcc -Wall -Os -fpack-struct -fshort-enums -ffunction-sections -fdata-sections -std=gnu99 -funsigned-char -funsigned-bitfields -mmcu=atmega8 -DF_CPU=8000000UL -MMD -MP -MF"Release/LCD/lcd44780.d" -MT"Release/LCD/lcd44780.o" -c -o "Release/LCD/lcd44780.o" "LCD/lcd44780.c"
avr-gcc: error: LCD/lcd44780.c: No such file or directory
avr-gcc: fatal error: no input files
compilation terminated.
----------------
ERROR



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2016, o 19:12 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 24 sie 2014
Posty: 21
Pomógł: 0

opcja wyszukiwanie :
- szuka ładnie
ale jeśli chcę wyszukać w innej zakładce ( w innym pliku )
trzeba wybierać opcję szukania od nowa

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2016, o 19:59 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lis 2011
Posty: 141
Pomógł: 12

Witam u mnie pod Win 10 64 bit działa .
Utworzyłem nowy projekt Test i skompilował się tylko po ponownym otwarciu programu nie pamiętał co robłem i musiałem od nowa szukac programu . Po utworzeniu nowego projektu pojawiają się 2 pliki main.c i mkproj.txt w którym to jest miedzy innymi zapisana częstotliwość taktowania i jak otworzymy ten folder i z gornego paska rozwiniemy i zmienimy częstotliwość to w otwartym oknie się ona nie zmieni nawet po ompilacji dopiero po ponownym otwarciu okna , czy nie lespiej by było gdyby w tym otwartym oknie po kompilacji tez się zmieniała częstotliwość bez ponownego otwierania .



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2016, o 20:26 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 01 maja 2016
Posty: 13
Pomógł: 0

Witam,
Mam zaistalowanego na windowsie XP profes 32b program MKCLIPSE uruchamia się ok podczas kompilacji wywala mi błędy:
Kod:
avr-gcc -Wall -Os -fpack-struct -fshort-enums -ffunction-sections -fdata-sections -std=gnu99 -funsigned-char -funsigned-bitfields -mmcu=atmega16 -DF_CPU=1000000UL -MMD -MP -MF"Release/00_Test_Blink_led/main.d" -MT"Release/00_Test_Blink_led/main.o" -c -o "Release/00_Test_Blink_led/main.o" "00_Test_Blink_led/main.c"
avr-gcc -Wall -Os -fpack-struct -fshort-enums -ffunction-sections -fdata-sections -std=gnu99 -funsigned-char -funsigned-bitfields -mmcu=atmega16 -DF_CPU=1000000UL -MMD -MP -MF"Release/01a_DiodaLED/main.d" -MT"Release/01a_DiodaLED/main.o" -c -o "Release/01a_DiodaLED/main.o" "01a_DiodaLED/main.c"
avr-gcc -Wall -Os -fpack-struct -fshort-enums -ffunction-sections -fdata-sections -std=gnu99 -funsigned-char -funsigned-bitfields -mmcu=atmega16 -DF_CPU=1000000UL -MMD -MP -MF"Release/01b_DiodaLED/main.d" -MT"Release/01b_DiodaLED/main.o" -c -o "Release/01b_DiodaLED/main.o" "01b_DiodaLED/main.c"
avr-gcc -Wall -Os -fpack-struct -fshort-enums -ffunction-sections -fdata-sections -std=gnu99 -funsigned-char -funsigned-bitfields -mmcu=atmega16 -DF_CPU=1000000UL -MMD -MP -MF"Release/02_MicroSwitch/main.d" -MT"Release/02_MicroSwitch/main.o" -c -o "Release/02_MicroSwitch/main.o" "02_MicroSwitch/main.c"
avr-gcc -Wall -Os -fpack-struct -fshort-enums -ffunction-sections -fdata-sections -std=gnu99 -funsigned-char -funsigned-bitfields -mmcu=atmega16 -DF_CPU=1000000UL -MMD -MP -MF"Release/03_Multi_LED/d_led.d" -MT"Release/03_Multi_LED/d_led.o" -c -o "Release/03_Multi_LED/d_led.o" "03_Multi_LED/d_led.c"
avr-gcc -Wall -Os -fpack-struct -fshort-enums -ffunction-sections -fdata-sections -std=gnu99 -funsigned-char -funsigned-bitfields -mmcu=atmega16 -DF_CPU=1000000UL -MMD -MP -MF"Release/03_Multi_LED/main.d" -MT"Release/03_Multi_LED/main.o" -c -o "Release/03_Multi_LED/main.o" "03_Multi_LED/main.c"
avr-gcc -Wall -Os -fpack-struct -fshort-enums -ffunction-sections -fdata-sections -std=gnu99 -funsigned-char -funsigned-bitfields -mmcu=atmega16 -DF_CPU=1000000UL -MMD -MP -MF"Release/LCD/lcd44780.d" -MT"Release/LCD/lcd44780.o" -c -o "Release/LCD/lcd44780.o" "LCD/lcd44780.c"
avr-gcc: error: LCD/lcd44780.c: No such file or directory
avr-gcc: fatal error: no input files
compilation terminated.
----------------
ERROR


Normalny ECLIPS MARS kompiluje ten sam projekt ok
To tyle na początek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2016, o 21:01 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 19973
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 727

uuuuf no to po kolei:

danielos napisał(a):
Jedna literówka - przy utworzeniu nowego projektu, na samym początku (ma być nagłówkowych):

Dziękuje - do poprawki

danielos napisał(a):
Podczas zmiany rozmieszczenia pasków narzędzi, styl tych pasków się zmienia i nie jest taki sam:

Tu prosiłbym może nie zgłaszać błędów dotyczących zachowania się tych pasków narzędziowych tzn w sytuacjach gdy one są ściśnięte itp ... nad tym nie zapanuję, korzystam z gotowych komponentów ... a PODSTAWA to po prostu NIE ŚCISKAĆ ich ;) można spokojnie poszerzyć całe okno albo dać jeden pod drugim i wtedy działają całkiem normalnie - ok?

danielos napisał(a):
Przydałyby się skróty klawiszowe, typu komentarz linii, itp. Wiadomo, że to nie ma być zastępca Eclipce, ale te kilka skrótów by ułatwiło i urozmaiciło życie.

Też mi się to marzy - ale nad tym spróbuję popracować później - gdy przyjdzie czas już na jakieś wodotryski i będę w stanie w ogóle wymyślić jak to zrobić ;) ... ale akurat o tym CTRL+/ to sam mocno myślę ;)

xentis napisał(a):
Pod win XP działa ale... przy kompilacji warunkowej nie wyróżnia, która część kodu jest brana pod uwagę przy kompilacji, natomiast wygląda że same warunki są brane pod uwagę bo plik hex się zmienia...

Jeśli opiszesz to lepiej to spróbuję się za to wziąć - ale sorki KOMPLETNIE nie rozumiem problemu o którym piszesz

Jeremus napisał(a):
opcja wyszukiwanie :
- szuka ładnie
ale jeśli chcę wyszukać w innej zakładce ( w innym pliku )
trzeba wybierać opcję szukania od nowa


Taaaaak ... do poprawki - dzięki ;)

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

gufim napisał(a):
Utworzyłem nowy projekt Test i skompilował się tylko po ponownym otwarciu programu nie pamiętał co robłem i musiałem od nowa szukac programu


Nie rozumiem? A tu kolega zaglądał ? do Recent projects ?
Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

gufim napisał(a):
Po utworzeniu nowego projektu pojawiają się 2 pliki main.c i mkproj.txt w którym to jest miedzy innymi zapisana częstotliwość taktowania i jak otworzymy ten folder i z gornego paska rozwiniemy i zmienimy częstotliwość to w otwartym oknie się ona nie zmieni nawet po ompilacji dopiero po ponownym otwarciu okna , czy nie lespiej by było gdyby w tym otwartym oknie po kompilacji tez się zmieniała częstotliwość bez ponownego otwierania .


Być może masz rację ale sorki - nie mogę zrozumieć o co chodzi - o jaką częstotliwość ? w jakim otwartym oknie ? ... Przecież częstotliwość projektu się zapamiętuje więc w czym kłopot? Co więcej jak ją zmienimy i zbildujemy projekt to też zostanie ona zapisana do mkproj.txt

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

adamBo napisał(a):
Windows 10 pro. Przy próbie otwarcia projektu wyświetla przez ułamek sek. śmieci

No to to chyba nie jest duży problem ? ;) ten ułamek sekundy ;)

adamBo napisał(a):
W workspace nie widzi plików main.

Ale tego niestety już nie rozumiem - proszę jaśniej.

------------------------ [ Dodano po: 12 minutach ]

Mario20 napisał(a):
Mam zaistalowanego na windowsie XP profes 32b program MKCLIPSE uruchamia się ok podczas kompilacji wywala mi błędy:


A możesz spakować mi ten cały projekt do ZIPa i przesłać na maila biuro@atnel.pl do sprawdzenia ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2016, o 21:21 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 sty 2013
Posty: 140
Lokalizacja: Silesia - P-ce
Pomógł: 8

Nie wiem czy to błąd, czy nie, ale zgłaszam:
- gdy się wykluczy jakiś plik z projektu, a następnie znowu się go dołączy to w pliku mkproj.txt nadal są te pliki widoczne jako wykluczone
Obrazek

Po zapisaniu, przebudowaniu i ponownym uruchomieniu programu ponownie one są wykluczone z projektu.

Czasami jak się usunie jakiś plik w drzewie to wyskakuje błąd (przeważnie wyskakuje gdy po utworzeniu nowego projektu usunie się plik main.c):
Obrazek

Numeracja linii pojawia się dopiero po ponownym otworzeniu plików - może tak miało być, ale zgłaszam.

_________________
Niewiele trzeba by być szczęślwym.Wystarczy chcieć



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2016, o 22:03 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 19973
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 727

danielos napisał(a):
- gdy się wykluczy jakiś plik z projektu, a następnie znowu się go dołączy to w pliku mkproj.txt nadal są te pliki widoczne jako wykluczone

BŁĄD ! - do poprawki! - dzięki ;)

danielos napisał(a):
Czasami jak się usunie jakiś plik w drzewie to wyskakuje błąd (przeważnie wyskakuje gdy po utworzeniu nowego projektu usunie się plik main.c):

To dziwne - ale muszę posprawdzać ...

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2016, o 22:36 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 21 gru 2012
Posty: 2
Pomógł: 0

Witam
Podczas kompilacji wyświetla taki błąd:

vr-gcc -Wall -Os -fpack-struct -fshort-enums -ffunction-sections -fdata-sections -std=gnu99 -funsigned-char -funsigned-bitfields -mmcu=atmega8 -DF_CPU=8000000UL -MMD -MP -MF"Release/main.d" -MT"Release/main.o" -c -o "Release/main.o" "main.c"
main.c: In function 'main':
main.c:12:18: error: 'PC7' undeclared (first use in this function)
#define KEY1 (1<<PC7)
^
main.c:19:11: note: in expansion of macro 'KEY1'
PORTC |= KEY1; // podci¦gamy linie klawiszy do VCC
^
main.c:12:18: note: each undeclared identifier is reported only once for each function it appears in
#define KEY1 (1<<PC7)
^
main.c:19:11: note: in expansion of macro 'KEY1'
PORTC |= KEY1; // podci¦gamy linie klawiszy do VCC
^
----------------
ERROR --> main.c --> Line: 12

Kod programu to program przepisany z poradnika:

---------------------------------------------------------------------
#include <avr/io.h>
#include <util/delay.h>

#define LED (1<<PC4)
#define LED1 (1<<PC5)
#define KEY1 (1<<PC7)

uint16_t key_lock;


int main(void) {

PORTC |= KEY1; // podciągamy linie klawiszy do VCC
DDRC |= LED; // pin LED jako WYjście
DDRC |= LED1; // pin LED jako WYjście

// oczekiwanie na ustalenie się stanu wysokiego na wejściu klawisza
_delay_ms(10);

while(1) {

if( !key_lock && !(PINC & KEY1 ) ) {
key_lock = 50; // 50000

// reakcja na PRESS (wcinięcie przycisku)
PORTC ^= LED;
PORTC ^= LED1;

} else if( key_lock && (PINC & KEY1 ) ) key_lock++;

}

}

-----------------------------------------------------------------------

Natomiast ten program w eclipsie kompiluje się bez błędów i działa poprawnie
Natomiast po próbie kompilacji w MKeclipsie już się nie skompiluje w Eclipsie .
Trzeba skasować plik z rozszerzeniem txt.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2016, o 22:50 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 19973
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 727

kontrolster napisał(a):
Natomiast ten program w eclipsie kompiluje się bez błędów i działa poprawnie

No no - a zwróciłeś uwagę z jakim prockiem ci się ten program kompiluje w Eclipse ? ;) bo coś mi się wydaje, że nie zwróciłeś uwagi ...

tu widać że masz ATmega8 .... a Atmega8 ma pin PC7 ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2016, o 22:51 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sie 2013
Posty: 3501
Lokalizacja: Grudziądz
Pomógł: 136

A ja dla testów chciałem otworzyć projekt ... problem w tym że trafiłem na katalog gidze mam backupy spakowane w zip i co się okazało ?
MkClipse pięknie utworzył mi drzewko projektu ale w drzewku są same piki ZIP

Czy da się to jakoś zabezpieczyć aby otwarcie projektu sprawdzało czy to jest projekt czy folder gdzie nie ma projektu ?

Obrazek

Po za tym faktem na razie jest ok będę testował dalej.
Pozdrawiam

_________________
Podstawki do ATB - chętnych zapraszam na PW



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2016, o 23:00 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 19973
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 727

majster napisał(a):
A ja dla testów chciałem otworzyć projekt ... problem w tym że trafiłem na katalog gidze mam backupy spakowane w zip i co się okazało ?
MkClipse pięknie utworzył mi drzewko projektu ale w drzewku są same piki ZIP

masakra jakaś ;) ... tzn pomijam to, że trzymanie zipów w folderze projektu to już masakra ;) ... no ale hmmm przyznaję, że mega dziwne zachowanie programu - wyjąłeś mu dywanik spod nóg i przywaliłeś bejzbolem (czyli tymi ZIP'ami) w czachę :lol: i zwariował chłop :lol: - postaram się odtworzyć problem, sprawdzić

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 266 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO