Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 kwi 2026, o 15:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 paź 2015, o 13:18 
Nowy

Witam kolegów. Pisałem ostatnio kilka małych programików do obsługi różnych rzeczy w atmega8. I doszedłem do EEPROM. Tyle że nie chciałem wykorzystywać bibliteki avr/eeprom.h. Chcę wiedzieć jak to dokładnie działa. tak więc odpaliłem DataSheet. Poczytałem, napisałem program, można nawet powiedzieć że zerżnąłem z dokumentacji. Ku mojemu zdziwieniu program nie działa.

Kluczowe okazały się dwie linie:
EECR |= (1<<EEMWE);
EECR |= (1<<EEWE);

Dokładnie w takiej kolejności jedna pod drugą. W dokumentacji wyraźnie napisane iż po ustawieniu bitu EEMWE nie może minąć więcej niż 4 cykle zegara. Ale okazuje się że między tymi komendami mija więcej czasu i trzeba korzystać ze wstawek asm. I teraz mam pytanie co się dzieje i ile cykli zegara mija po ustawieniu bitu EEMWE do ustawienia EEWE? Bo po wykorzystaniu wstawki sbi zapis do eeprom działa bez problemowo.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 paź 2015, o 13:41 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Nie powinno być problemu ze zmieszczeniem się w 4 cyklach nawet z poziomu C. Gdy ustawiany jest jeden bit to kompilator zwykle sam tłumaczy to na instrukcję SBI, co możesz sobie podejrzeć w pliku .lss. Pewnie jakieś przerwanie się wykonuje - zablokuj je na czas wykonania tych instrukcji.

PostNapisane: 29 paź 2015, o 13:45 
Użytkownik

A tak z czystej ciekawości - dlaczego nie chcesz korzystać z biblioteki i jej dobrodziejstw?

PostNapisane: 29 paź 2015, o 14:13 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Bo
elradziu napisał(a):
Chcę wiedzieć jak to dokładnie działa.
? ;-)

Robiąc własną obsługę można zaimplementować takie fajne rzeczy jak obsługa na przerwaniach czy rozdzielenie zapisu od kasowania (w nowszych µC).

PostNapisane: 29 paź 2015, o 14:31 
Użytkownik

Hehe, też lubię znać pewne rzeczy od środka, ale z ręcznej obsługi EEPROMU się wyleczyłem jak poznałem możliwości w połączeniu ze strukturą. Nawet nie będę się rozpisywał ile mi to czasu zaoszczędziło i jakie przy tym zyskałem korzyści. Gdybym to chciał zrobić ręcznie lub w bascom'ie to bym... siadł i zapłakał :)
Oczywiście warto znać mechanizmy jakie towarzyszą przy zapisie/odczycie/kasowaniu EEPROM, ale powiedzmy sobie szczerze - to pamięć, która raczej nie nadaje się do ciągłej wymiany danych podczas pracy programu, a jedynie do zapamiętywania konkretnych danych/ustawień/itp. Jestem pewien, że zawsze jest możliwość zrealizowania operacji tak, aby się to nie pogryzło z przerwaniami czy innymi peryferiami.

PostNapisane: 29 paź 2015, o 17:16 
Nowy

Przerwania są wyłączone, bo ten program miał tylko zapisywać co kolwiek pod określoną komórkę, w celu poznania zapisu do eeprom. Program zawierał funkcję int w której znajduje się tylko obsługa eeprom, a zaraz za tym pusta pętla nieskończona. :/

Może problem leży w tym że wszystko jest jako symulacja w programie PROTEUS, ale raczej nie powinno mieć to znaczenia bo wykorzystując makro SBI problemu nie ma. A wykorzystując bibliotekę eeprom.h także wszystko działa picuś glancuś.

Tak działa:
Kod:
#define sbi(port, bit) __asm__ __volatile__ ("sbi %0, %1" :: "I" (_SFR_IO_ADDR(port)), "I" (bit))
#define cbi(port, bit) __asm__ __volatile__ ("cbi %0, %1" :: "I" (_SFR_IO_ADDR(port)), "I" (bit))
int main()
 {
    DDRB = 0xff;
    PORTB = 0x00;
   while(EECR & (1<<EEWE))
      ;
   EEARH =0x00;
   EEARL = 0x01;
   EEDR = 0x22;
   sbi(EECR,EEMWE);
   sbi(EECR,EEWE);
   while(EECR & (1<<EEWE))
      ;
   PORTB = 0xff;

// Write your code here
   while (1)
      ;
   return 0;
 }

A tak nie działa:
Kod:
int main()
 {
    DDRB = 0xff;
    PORTB = 0x00;
   while(EECR & (1<<EEWE))
      ;
   EEARH =0x00;
   EEARL = 0x01;
   EEDR = 0x22;
   EECR |= (1<<EEMWE);
   EECR |=(1<<EEWE);
   while(EECR & (1<<EEWE))
      ;
   PORTB = 0xff;

// Write your code here
   while (1)
      ;
   return 0;
 }

PostNapisane: 29 paź 2015, o 18:58 
Użytkownik

Jak chcesz mieć pewność, że nic Ci nie rozdzieli komend (np. żadne przerwanie) to użyj polecenia ATOMIC_BLOCK.
Opis masz w http://www.atmel.com/webdoc/AVRLibcReferenceManual/group__util__atomic.html

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 29 paź 2015, o 19:23 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

elradziu -> topic7402.html

PostNapisane: 6 lis 2015, o 17:41 
Nowy

A więc po dłuższym czasie dorwałem się to mojego kiedyś własnoręcznie zrobionego pożal się boże zestawu avr:p I sprawdziłem zapis do eeprom na żywym organizmie bez symulacji. I okazuje się że obie metody działają. Tak więc coś nie tak jest z Proteusem. A szkoda bo naprawdę fajny programik, stosunkowo duże możliwości. Ale mimo wszystko posiada błędy. Symulacja rzecz fajna i polecam każdemu, ale należy pamiętać że to nie to samo że plątanina kabli pod rękami :)

Także temat zamykam

Strefa czasowa: UTC + 1