Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lut 2025, o 19:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 sty 2015, o 19:29 
Nowy

Witam,

Tworzę projekt, w którym chcę docelowo odczytywać wartość z ADC, odczytując ją w komputerze, a także wysyłać ciąg liczb do pamięci mikrokontrolera z panelu operatorskiego.

Problem jest w skrócie taki: po skonfigurowaniu wszystkiego panel nie wyświetla mi żadnych przez mikrokontroler znaków.

Do przeprowadzenia transmisji szeregowej zaopatrzyłem się w konwerter USB-TTL CP2104, dokładnie taki: https://www.fabtolab.com/image/cache/data/Accessories/Adapters/CP2104_02-900x700.jpg
Zainstalowałem sterowniki do urządzenia ze strony producenta. To jest normalnie wykrywane w menedżerze urządzeń, przydzielony zostaje port COM, ustawiam też tam rodzaj transmisji (8n1) z odpowiednim BAUDem. Wszystko wydaje się w porządku.
Połączyłem 4 styki z konwertera do uC : TXD,RXD,GND,5V.

Od strony programowej, próbowałem zastosować najpierw stworzoną i zainicjowaną biblioteką opartą na kodach z karty katalogowej ATmegi8, podobnie jak w części trzeciej poradnika o ADC pana Mirka. 'Przerzuciłem się' jednak potem na gotową bibliotekę UART Petera Fleury'ego.
W mainie program poniżej. Generalnie program przy samej incjalizacji powinien wysłać Hello, a w pętli odczytać wartość z ADC.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Jako panel postanowiłem użyć putty (próbowałem też programu Realterm, z podobnym skutkiem). Konfiguruję połączenie (wybieram typ, COM, szczegóły transmisji w drzewku Connection/Serial). Otwieram połączenie i... nie dzieje się nic, nie jest wyświetlany żaden znak. Próbuję resetować mikrokontroler, nie przynosi to skutku.
Co może być źródłem problemu? Czy pomijam coś/popełniam gdzieś błąd?

Byłbym wdzięczny za sugestie.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 13 sty 2015, o 21:14 przez Meritum, łącznie edytowano 6 razy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 sty 2015, o 20:15 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Meritum napisał(a):
uart_init(9600);

Nie tak się inicjalizuje uart w tej bibliotece. W przykładowym programie jest pokazane jak to zrobić prawidłowo. Zresztą na początek odpal sobie ten przykład - jeżeli zadziała to wiesz że sprzęt jest OK.

PostNapisane: 13 sty 2015, o 20:20 
Użytkownik

Ja mam jedną sugestie zanim przyjdzie jakiś zielony czy inny sinokoperkowy, a mianowicie --> topic7402.html

PostNapisane: 13 sty 2015, o 21:05 
Nowy

Zmieniłem inicjalizację, na górze już poprawiłem kod. Bez skutku.

mokrowski napisał(a):
2. Spekuluję że taktowanie masz z wewnętrznego generatora RC? Jeśli tak, to proszę przejdź na źródło zegara w postaci kwarcu a już najlepiej przyjaznego komunikacji szeregowej

Dobrze spekulujesz :) tylko, że przy baudzie 9600 nota katalogowa podaje wartości błędu 0.2%... no i problemem nie są błędy w przesyle danych, gdyż tego przesyłu w ogóle póki co nie ma. Próbowałem zresztą zmieniać baud (9600, 19.2k,38.4k ), jak i zmienić samą wartość wewn. oscylatora z 8 na 4 MHz. Czy w takim razie kwarc o przyjaznej częstotliwości może tu zażegnać problem?

PostNapisane: 13 sty 2015, o 21:13 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Meritum napisał(a):
Zmieniłem inicjalizację, na górze już poprawiłem kod.

I tak i nie...z przewagą "nie":

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Jednakże zanim to poprawisz zapoznaj się jednak na serio z sugestią WoodPakera

Ostatnio edytowano 13 sty 2015, o 21:14 przez xor, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 13 sty 2015, o 21:13 
Nowy

już się interesuję :D

jak do czegoś dojdę, dam znać.

@up, źle przerzuciłem tutaj (poprawiłem, again), w eclipsie było dobrze.

PostNapisane: 17 sty 2015, o 12:20 
Nowy

Mam podobną przejściówkę USB, jeśli jesteś pewien programu to spróbuj zamienić miejscami przewody TXD i RXD u mnie są odwrotnie opisane na przejściówce i też miałem zonk, nota CP2104 pomogła.

PostNapisane: 17 sty 2015, o 22:37 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Też mam taką przejściówkę i miałem taki sam problem. Podłączyłem to "nieprawidłowo" i działa pięknie. Napisałem niedawno posta na ten temat ale został usunięty przez Mirka bo wprowadzał w błąd potencjalnych użytkowników przejściówek :D . obawiam sie ze ten post też wyleci - ale możne ktoś zainteresowany takim sprzętem podratuje sie.

Tylko mam na czerwonej płytce.

PostNapisane: 17 sty 2015, o 22:46 
Nowy

Wg opisu na mojej przejściówce trzeba Txd do Txd procka i to samo przy RXD wiem że się je krzyżuje jeśli są prawidłowo opisane ale jak nie chciało to u mnie gadać to się zainteresowałem gdzie są doprowadzone piny TXD i RXD układu CP z przejściówki i się okazało że chińczyki źle opisali wyprowadzenia na goldpinach, wcześniej założyłem zworkę na TXD i RXD przejściówki i sprawdziłem jej sprawność, w Putty masz wtedy echo tego co naciskasz w terminalu.

PostNapisane: 26 sty 2015, o 00:01 
Nowy

Tak, dokładnie o to chodziło :p problem już rozwiązałem tydzień temu na własną rękę (zapomniałem tutaj napisać, że się udało, komunikacja działa sprawnie i bez zarzutów ;) ). Mam z kolei problem z zupełnie innej dziedziny, ale o tym napiszę już w osobnym temacie.

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1