Witam,
Tworzę projekt, w którym chcę docelowo odczytywać wartość z ADC, odczytując ją w komputerze, a także wysyłać ciąg liczb do pamięci mikrokontrolera z panelu operatorskiego.
Problem jest w skrócie taki: po skonfigurowaniu wszystkiego panel nie wyświetla mi żadnych przez mikrokontroler znaków.
Do przeprowadzenia transmisji szeregowej zaopatrzyłem się w konwerter USB-TTL CP2104, dokładnie taki:
https://www.fabtolab.com/image/cache/data/Accessories/Adapters/CP2104_02-900x700.jpgZainstalowałem sterowniki do urządzenia ze strony producenta. To jest normalnie wykrywane w menedżerze urządzeń, przydzielony zostaje port COM, ustawiam też tam rodzaj transmisji (8n1) z odpowiednim BAUDem. Wszystko wydaje się w porządku.
Połączyłem 4 styki z konwertera do uC : TXD,RXD,GND,5V.
Od strony programowej, próbowałem zastosować najpierw stworzoną i zainicjowaną biblioteką opartą na kodach z karty katalogowej ATmegi8, podobnie jak w części trzeciej poradnika o ADC pana Mirka. 'Przerzuciłem się' jednak potem na gotową bibliotekę UART Petera Fleury'ego.
W mainie program poniżej. Generalnie program przy samej incjalizacji powinien wysłać Hello, a w pętli odczytać wartość z ADC.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Jako panel postanowiłem użyć putty (próbowałem też programu Realterm, z podobnym skutkiem). Konfiguruję połączenie (wybieram typ, COM, szczegóły transmisji w drzewku Connection/Serial). Otwieram połączenie i... nie dzieje się nic, nie jest wyświetlany żaden znak. Próbuję resetować mikrokontroler, nie przynosi to skutku.
Co może być źródłem problemu? Czy pomijam coś/popełniam gdzieś błąd?
Byłbym wdzięczny za sugestie.
Pozdrawiam