Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 lut 2025, o 23:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 sty 2013, o 07:00 
Użytkownik

Antystatyczny napisał(a):
Ja tylko nieśmiało się przyznam, że pamiętam żółwia... i pamiętam PU, PD itd.... :) To były bardzo fajne czasy. Wiele uczyły.

...a jeszcze lepsze były jak był "ZXSpectrum" czy radzieckiej produksji komputer "Bajt" można było zaprogramować :) No ale ja byłem wtedy za młody, za baaaaardzo młody aby coś więcej wydusić z niego niż narysowanie jakichś linii prostych lub okręgów :P

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 sty 2013, o 08:26 

Mój pierwszy system "Mikroprocesorowy" Robiłem na 8085 + peryferia, kontroler DMA, kontroler przerywań, UART, 8KB EPROM programowany na piechotę no i porażające jak wtedy 64KB ramu :). Niestety z racji nie posiadania komputera, nie licząc C64, wszystkie programy, z assemblera przeliczałem ręcznie na kartce na kod maszynowy, następnie zworkami ustawiając każdy bajt wprowadzałem go do pamięci......

PostNapisane: 15 sty 2013, o 08:31 
Użytkownik

I to były czasy :) Szkoda, że ja wtedy nie znałem takiego Mirka.

PostNapisane: 15 sty 2013, o 08:35 
Użytkownik

Właśnie - kiedyś z komputerami był problem, a do tego kompilatory drogie. Teraz to jest bajka :) W 90% to jedynie lenistwo ogranicza młodego elektronika przed poznaniem świata procesorów lub analogówki :) Wszystko jest w zasięgu ręki i nawet kodu nie trzeba pisać, bo tutoriali jest ogrom. Fajne czasy się trafiły :)

PostNapisane: 15 sty 2013, o 08:44 

Z drugiej strony przez ten ogrom, czasem ciężko się skupić na konkretach ;), za dużo ciekawych rzeczy :). U mnie np. modelarstwo RC wodne i samochodowe musiało iść w odstawkę, bo jak to stwierdziła żona, za dużo drogich hobby już mam ;).

PostNapisane: 15 sty 2013, o 08:52 
Użytkownik

Zgadzam się z Tobą w 100% :) jak ja robię jedną rzecz i jestem w połowie do głowy przychodzi mi inna, a potem trzecia. Jeszcze jakieś fajne procesory wychodzą, które chciał bym użyć, to robi się bałagan w głowie i projektach! :) co raczej nie jest dobre. No ale trzeba z tym żyć ;)

PostNapisane: 15 sty 2013, o 08:55 
Użytkownik

Chyba wszyscy tak mają ;)

PostNapisane: 15 sty 2013, o 08:55 

jan mazur napisał(a):
Zgadzam się z Tobą w 100% :) jak ja robię jedną rzecz i jestem w połowie do głowy przychodzi mi inna, a potem trzecia. Jeszcze jakieś fajne procesory wychodzą, które chciał bym użyć, to robi się bałagan w głowie i projektach! :) co raczej nie jest dobre. No ale trzeba z tym żyć ;)

Mam dokładnie to samo..... Doba powinna mieć 36 godzin.

PostNapisane: 15 sty 2013, o 09:36 
Użytkownik

co prawda to prawda dużo rzeczy fascynuje a wszystko drogie jak cholera...

PostNapisane: 15 sty 2013, o 09:40 

Dobrze, że człowiek coś tam czasami samemu umie sklecić, bo inaczej to było by krucho ;).

PostNapisane: 15 sty 2013, o 09:46 
Użytkownik

Ceny czasami są naprawdę odstraszające. Ja niosę się z zamiarem kupna prototypu płytki developerskiej, która umożliwi sterowanie 3D - takie jak Kinect tyle, że tam nie ma kamerek ale generator pola magnetycznego. Cena od 550zł... :| tak więc trochę poczekam. To samo te małe komputerki - RPi, cubieboard. Niby od 160zł no ale też wydatek :)

PostNapisane: 15 sty 2013, o 22:33 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Z drugiej strony przez ten ogrom, czasem ciężko się skupić na konkretach ;), za dużo ciekawych rzeczy :). U mnie np. modelarstwo RC wodne i samochodowe musiało iść w odstawkę, bo jak to stwierdziła żona, za dużo drogich hobby już mam ;).

rezasurmar, nie rezygnuj z modelarstwa RC! Elektronika, elektroniką - fajne hobby ale siedzisz w domu i/lub* w pracy, a modelarstwo daje Ci relaks i kontakt ze świeżym powietrzem, wiem co mówię bo latam RC... wysoko i szybko, albo nisko i powoli :-)
Też mam za dużo różnych zainteresowań, a od kiedy się ożeniłem czas biegnie 2 razy szybciej, od kiedy urodziła się córka 4 razy szybciej... albo 8 razy. Ale po niedzieli spędzonej na lotnisku czuję się jakbym miesiąc odpoczywał na Seszelach ;-)
Sonix, powiedz mu coś! :-)
Darek.

* - niepotrzebne skreślić

PostNapisane: 21 sty 2013, o 23:20 
Użytkownik

Antystatyczny napisał(a):
Ja tylko nieśmiało się przyznam, że pamiętam żółwia... i pamiętam PU, PD itd.... :) To były bardzo fajne czasy. Wiele uczyły.

Ja tam nie mialem zolwia na zajeciach z parainformatyki (choc mialem ja na wysokim poziomie) ale zolwiem sie bawilem i faktycznie fajna zabawa. Tylko ze niestety wiecej szkod tym wyrzadzono (moj nauczyciel z inf mawial *gwalcenie za pomoca zolwia*) bo zmuszano ludzi do nauki takiego programowania a w wiekszosci przypadkow chodzilo o przepisanie kodu z kartki. Gdzies widzaialem gre typu multiplaye gdzie robilo sie program podobny do zolwika i gralo sie z przeciwnikiem. Jak znajde to wrzuce na forum :-)

jan mazur napisał(a):
Właśnie - kiedyś z komputerami był problem, a do tego kompilatory drogie. Teraz to jest bajka :) W 90% to jedynie lenistwo ogranicza młodego elektronika przed poznaniem świata procesorów lub analogówki :) Wszystko jest w zasięgu ręki i nawet kodu nie trzeba pisać, bo tutoriali jest ogrom. Fajne czasy się trafiły :)

Tak tylko trzeba miec pieniadze na start zwlaszcza jak sie ktos uczy analogowej bo by sie oscyloskop przydal bo costam itd itp :-)
Ale fakt jest pewnie latwiej niz 20 lat temu

PostNapisane: 11 lut 2013, o 15:15 
Użytkownik

dareck70 napisał(a):
rezasurmar napisał(a):

rezasurmar, nie rezygnuj z modelarstwa RC! Elektronika, elektroniką - fajne hobby ale siedzisz w domu i/lub* w pracy, a modelarstwo daje Ci relaks i kontakt ze świeżym powietrzem, wiem co mówię bo latam RC... wysoko i szybko, albo nisko i powoli :-)
Też mam za dużo różnych zainteresowań, a od kiedy się ożeniłem czas biegnie 2 razy szybciej, od kiedy urodziła się córka 4 razy szybciej... albo 8 razy. Ale po niedzieli spędzonej na lotnisku czuję się jakbym miesiąc odpoczywał na Seszelach ;-)
Sonix, powiedz mu coś! :-)
Darek.

* - niepotrzebne skreślić

Sam muszę przyznać że modelarstwo musiałem trochę odstawić na bocznicę, a przynajmniej te duże modele które wymagały całodniowych wyjazdów na lotnisko które i tak niedawno zamknęli i wybudowali tam fabrykę słodyczy :evil:

Niestety chyba za szybko żyjemy bo doba niby nadal ma 24 godziny ale czasu wiecznie coraz mniej :(

Trzeba jednak pamiętać że 'pracujemy po to żeby żyć a nie żyjemy po to żeby pracować' i powoli wracam do 'zabawy' tym razem w kierunku wielowirnikowców z przeznaczeniem na FPV.

I tutaj można pogodzić przyjemne z pożytecznym, bo nie chcę korzystać z gotowców tylko opracować samemu elektronikę potrzebną do utrzymania modelu w powietrzu - bez szaleństw na początek quadrocopter'a 8-)

Niestety (z może 'stety'?) żyjemy w takich czasach że możliwości są duże ale czasu i pieniędzy coraz mniej, trzeba jednak jakoś pogodzić jedno z drugim.

Na szczęście z tego co widzę jest tutaj sporo osób zainteresowanych podobnymi tematami i są równie pozytywnie zakręceni :lol:

Strefa czasowa: UTC + 1