darek_op napisał(a):
w folderze na pulpicie
No i tak to jest ... eeeeh ... weź Pan zapomnij o umieszczaniu rzeczy programistycznych na pulpicie jeśli nie wiesz co to oznacza - a oznacza to mega długą ścieżkę na pewno ze spacjami, a jeszcze na dodatek często z polskimi znakami
więc prosto i krótko - wgraj że cały ten program bezpośrednio na C do krótkiego folderu
c:\MkAvrCalculator
- a na pulpit sobie zrób skrót do MkAvrCalculator
------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]darek_op napisał(a):
płytka z podstawkami do procesorów, uniemożliwiająca pomyłkę i zapewniająca prawidłowy styk
A nie przyszło ci do głowy sprawdzić czy działa na zwykłym samym procku nawet podpiętym na pająka bezpośrednio do linii programatora albo w stykówce tylko od razu załamujesz ręce - nie widząc przyczyny być może w tej (sorki bez urazy kompletnie bezsensownej płytce) ? bo te płytki z podstawkami są do wywalenia na śmieci ... a dodatkowo często mają wlutowany głupawy kondensator 100nF pomiędzy linią RESET a GND - więc jeśli taki masz to od razu weź kombinerki i wytnij go w diabły - bo z nim zapomnij o poprawnym działaniu ATB USBasp. Tylko proszę nie pisz mi tu, że aaaa bo chiński usbasp mi działał ... to wybierz sobie wolisz kaszaniastego chińczyka który może przy byle okazji się sfajczyć i nie jest multinapięciowy czy porządny buforowany ATB USBasp który może działać z prockami które zasilać możesz dowolnie od +1,8V !!! aż do +5,5V bez żadnego tam przełączania czegoś. Noty Atmela mówią nawet żeby tego kondka nie dawać a jak już to albo go rozłączać zworką na czas programowania albo można go dać szeregowo z rezystorem 1k i 10K do VCC podciągającym do VCC. Ale już na takiej płytce - to jest MEGA KOMPLETNY NONSENS dawanie takiego kondensatora a wiem że tak bywa na tych durnych płytkach i początkujący je kupują nie wiedząc w co się pakują. Ale to nie jedyna wada tych kocich płytek - bo kto to słyszał żeby mając programator ISP bawić się przekładanie procków - to już kompletna masakra. To tak tytułem wyjaśnienia do takich płytek.
Zresztą zobacz sobie TEN poradnik od tego momentu
https://youtu.be/CX9r0GwkFU0?t=341------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]darek_op napisał(a):
Zmniejszyłem SCK i teraz
i bardzo dobrze - na pewno masz ten durny kondensator 100nF na tej płytce
Poza tym zamiast załamywać ręce - rzuć tą płytkę do kosza na śmieci i weź że płytkę stykową i podłącz do niej procka i programator albo nawet na 4-5 kabelkach sam procek - w czym problem - sam byś zobaczył że WSZYSTKO ŚMIGA bez żadnego ale - jak można tego nie sprawdzić i tak się załamywać ???
------------------------ [ Dodano po: 11 minutach ]darek_op napisał(a):
postępowałem zgodnie z zamieszczonymi informacjami, podmieniłem pliki na właściwe. Jedyna różnica to brak folderu \arduino-1.8.12\........ u mnie jest folder Arduino\........... Niestety nic to nie zmieniło
bo i tu pewnie coś źle robisz - zamiast tego - czy trudno pobrać tą najnowszą wersję arduino-1.8.12 i zrobić to co pokazałem - sorki ale teraz to mi ręce opadają
www.youtube.com/mirekk36 ]