Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 mar 2025, o 22:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 gru 2014, o 19:43 
Użytkownik

witam Koleżanki i Kolegów

jestem w trakcie projektowania płytki pod moduł dwóch matryc led
matryce mają wymiary 32x32mm więc płytka będzie miała wymiary 36x64 i będzie wsuwana w szynę z tworzywa - dlatego powiększony wymiar o 2mm z każdej strony
Każda płytka będzie posiadała złącza wejściowe i wyjściowe tak aby można było łączyć moduły
Docelowo matryca ma mieć sześć takich modułów

Zaczynam projekt płytki i nasuwa mi się pytanie - jakiej szerokości ścieżki zaprojektować dla sterowania wierszami?
O ile przy jednym module to nie ma znaczenia to przy sześciu (12 matryc) może już mieć.
Wiem, że układ będzie pracował w multipleksie, ale może się zdarzyć sytuacja, że trochę prądu popłynie
Przymierzam się do 24 lub 36milsów
co o tym sądzicie?

pozdrawiam Marek

poniżej uproszczony schemat
biblioteka matrycy i złączy zrobiona na szybko więc może niezbyt starannie, ale na druku jest wszystko ok.

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 gru 2014, o 20:43 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam
Zakładając iż będziesz miał 12 matryc i w każdej po 8 Led-ów każdy Led ciągnie 20mA to niezły wynik ci się robi zakładając że bedziesz zasilał 5v to około 12matryc*8led w każdym wierszu lub kolumnie*0.02mA*5V=1,92A*5V=9,6W
Z kalkulatorka wyszło mi że spokojnie powinna wystarczyć ścieżka 30mils. zakładajac grubość miedzi 35um i długość śreżki 800mm.
moze sie przyda
http://circuitcalculator.com/wordpress/2006/01/31/pcb-trace-width-calculator/
pozdrawiam

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

widzę że chyba chcesz użyć ULN 2008 ? no to chyba nic nie wyjdzie z 12 matrycami , jedna lini uln-a max 500mA Tobie potrzebne będzie trochę więcej ze 3 razy tyle aby to jakoś świeciło na maksa jeżeli zapalą się wszystkie diody, będzie się trochę grzał wiem że to w multitaskingu ale trzeba brać pod uwagę najgorszy scenariusz zaświecenia wszystkich ledów w rzędzie czy jak kto woli w kolumnie.

PostNapisane: 16 gru 2014, o 09:05 
Użytkownik

dzięki za zainteresowanie tematem

co do ULN2803 to jak widzisz na schemacie steruje on katodami więc spokojnie wystarczy bo w danej chwili przez pojedynczy driver włączana jest tylko jedna dioda więc maksymalnie cały scalak wysteruje mi 8 ledów

nie wiem jeszcze czy zasilę układ z 5 czy 12V w sumie to nie ma znaczenia bo i tak ważniejszy jest prąd płynący przez diody
myślę, że przyjęcie 20mA to trochę mało
z noty katalogowej - DC Forward Current Per Dot = 25mA ; Pulse Forward Current Per Dot = 100mA - oczywiście dla maksymalnej jasności

zakładam pracę z częstotliwością ok.300-320Hz

Jeżeli przeczytają to Koledzy, którzy popełnili coś takiego to bardzo proszę o podzielenie się wiedzą

pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1