Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 kwi 2026, o 11:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 gru 2014, o 12:47 
Użytkownik

Witam,
Kombinował ktoś może z bezpośrednim drukowaniem na ekranie komendą LCD, w której zawarty jest tekst?
Chodzi mi o taki zapis"

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Wiadomo, że tekst zawarty w cudzysłowie jest we flashu, ale jest on też przepisany do RAM co widać po jego zajętości po kompilacji w ECLIPSE. Czy może się mylę czy coś przeoczyłem? Mam sporo tekstu i nie uśmiecha mi się notować, na kartce nazwy tablicy dla każdego z nich, albo robić bliźniacze nazwy jako wskaźniki, bo mi to strasznie zamiesza w programie.

Ostatecznie pytanie brzmi - Czy można w jakiś względnie prosty sposób zrobić komendę którą zacytowałem, aby tekst w niej zawarty zapakowany był bezpośrednio do flash i nie dublował się później w RAM. Czy może jest tak, że do RAM tekst jest ładowany w ostatniej chwili tuż przed jego wydrukiem chociaż przeczyło by to pokazywanemu w ECELIPSE procentowi zajętości RAM, bo dopisanie każdego kolejnego znaku powiększa tą liczbę. Jak to jest naprawdę z tym przechowywaniem zmiennych w LCD. Dodam, że test lcd_pstr("tekst") nic nowego nie wniósł i jak był RAM zajmowany tak dalej jest.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 gru 2014, o 12:59 
Użytkownik

Aby zadziałało to musisz zastosować to tak:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Ta funkcja lcd_pstr w sobie musi używać funkcji do odczytu z pamięci FLASH.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 6 gru 2014, o 13:16 
Użytkownik

Nie wiem czy to pomoże, ale jest taka nota ATMELa, która opisuje ciekawe funkcje w tym temacie. ;-) Czytałem to jakieś trzy lata temu, ale nie sprawdzałem w praktyce.
Poszukaj "AVR106: C functions for reading and writing to Flash memory"

PostNapisane: 6 gru 2014, o 13:22 
Użytkownik

A tak przy okazji to czym różni się funkcja pgm_read_byte od pgm_read_byte_near? Oraz jak sprawdzić czy napis znajduje się powyżej 64kB, aby zastosować tę ostatnią funkcję?

PostNapisane: 6 gru 2014, o 14:19 
Moderator

SylwekK napisał(a):
Czy można w jakiś względnie prosty sposób zrobić komendę którą zacytowałem, aby tekst w niej zawarty zapakowany był bezpośrednio do flash i nie dublował się później w RAM.

A zajrzyj w Bluebooku - może ci umknęło - pisałem o funkcjach z suffixem "_P"

czyli zajrzyj co robi i jak robi funkcja:

język c

tak samo tworzymy sobie dla UART'a np:

język c

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

SylwekK napisał(a):
Dodam, że test lcd_pstr("tekst") nic nowego nie wniósł i jak był RAM zajmowany tak dalej jest.

bo jak mówię pomyliło ci się troszkę ;) nie lcd_pstr tylko lcd_str_P( PSTR("tekst") ); ... teraz jaśniej ;) i zobaczysz od razu że w pamięci RAM UBĘDZIE bajtów ;)

PostNapisane: 6 gru 2014, o 14:38 
Użytkownik

Dziękuję Antystatyczny za wyczerpującą odpowiedź :D

PostNapisane: 6 gru 2014, o 18:28 
Użytkownik

No jasne :) Pamiętałem, że gdzieś to w BB widziałem, ale nie mogłem skojarzyć, że trzeba to w ten sposób ująć... To znak, że jeszcze raz muszę przeczytać wszystko od A do Z, bo o ile podstawy powiedzmy, że mam już za sobą to właśnie na takich drobiazgach (w sumie to też podstawy ;)) się wykładam. To jedna z niewielu rzeczy w C, które z punktu widzenia byłego bascomowca są dość skomplikowana i zawiła w obsłudze, którą staram się uprościć do granic możliwości. Niestety nie wiem jak to w zgrabnej funkcji wszystko podstawiać aby stworzyć sobie kolejną wygodną komendę typu lcd_f("tekst") aby nie wpisywać ciągle PSTR w głębi lcd... Jakoś ze zwykłymi wskaźnikami zmiennych nie mam tyle problemu co z tekstami i po analizie bibliotek za cholerę nie wiem co gdzie i jak przypisać. Może ktoś podsunie jakąś wędkę z przekazywaniem tych parametrów ;)

PostNapisane: 6 gru 2014, o 19:36 
Moderator

SylwekK napisał(a):
Niestety nie wiem jak to w zgrabnej funkcji wszystko podstawiać aby stworzyć sobie kolejną wygodną komendę typu lcd_f("tekst") aby nie wpisywać ciągle PSTR

No ale widzisz - programując w C powoli przywykłeś do niektórych rzeczy w porównaniu do przyzwyczajeń bascoma - zgadza się ?

To teraz pomyśl - z tym PSTR() jest dokładnie tak - że najlepiej - jeśli już w ogóle chcesz stosować literały (czyli stałe dosłowne tekstowe) to ZDECYDOWANIE WARTO używać PSTR() w widoczny sposób w kodzie w C ... bo później od razu wiadomo że chodzi o tekst z FLASH'a rozumiesz ?

Ja przyznam ci że po Bascomie identycznie jak ty próbowałem się pozbyć PSTR() i udało mi się to poprzez zastosowanie dziwnych makr .... ale koniec końców wróciłem do PSTR() tak jak mi radziło wiele osób - i do dzisiaj jadę z tym ;) .... zobaczysz że nawet jeśli sam zakombinujesz to później jak już nasiąkniesz C do końca - to sam wrócisz do normalnych rzeczy jak PSTR() ;)

oczywiście inny normalny sposób to trzymanie tekstów w tablicach .... i wyświetlanie ich tak:

język c

PostNapisane: 6 gru 2014, o 19:55 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

SylwekK napisał(a):
Niestety nie wiem jak to w zgrabnej funkcji wszystko podstawiać aby stworzyć sobie kolejną wygodną komendę typu lcd_f("tekst") aby nie wpisywać ciągle PSTR w głębi lcd...

Zdefiniuj makro np.

język c

Trzeba pamiętać o jednym: PSTR wstawi tyle napisów do FLASHa ile razy zostanie użyty w kodzie, nawet jeżeli te napisy będą identyczne.

PostNapisane: 6 gru 2014, o 20:22 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
No ale widzisz - programując w C powoli przywykłeś do niektórych rzeczy w porównaniu do przyzwyczajeń bascoma - zgadza się ?

Hehe, czy przywykłem? - to za mało powiedziane :) Jestem w trakcie nowego sterownika do slidera (obecnie przy jego MENU) i już widzę, że mechanizmy z jakich mogę korzystać w C miażdżą bascoma pod wieloma względami po ich bliższym poznaniu, a już o wykonywaniu stu operacji matematycznych w jednej linii w przeciwieństwie gdzie w bascomie można było tylko jedną(!) taką operację przeprowadzić mówią same za siebie.
Z tym PSTR to chyba masz rację, bo po przemyśleniu sprawy jak się odzwyczaję od standardów to może pojawić się później problem z analizą programów pisanych przez innych programistów :)

xor napisał(a):
#define lcd_str_p(s) lcd_str_P(PSTR(s))

Trzeba pamiętać o jednym: PSTR wstawi tyle napisów do FLASHa ile razy zostanie użyty w kodzie, nawet jeżeli te napisy będą identyczne.

To zrozumiałe, gdyby była zdefiniowana tablica wtedy napis byłby tylko raz zdefiniowany, a samo makro bardzo fajne, proste i może go nawet wykorzystam kiedyś, bo chyba o takie coś mi właśnie chodziło, ale jak pisałem wyżej chyba posłucham Mirka, w końcu siedzi w tym dłużej niż ja :D

Strefa czasowa: UTC + 1