Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 06:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 gru 2014, o 22:23 
Nowy

Witam,
Programowałem różne procki a od jakiegoś czasu z lenistwa kupiłem dwa moduły pro mini 328p.
Po jakiś 100 programowaniach nie wiadomo czemu procka mi nie programuję. Mogę go skasować, wgrać tylko same fusy ale już wgrać soft nie mogę bo krzyczy błędem. Używam mkAvrCalculator na wirtualce VMware. Zwykle bez problemów.

Dziś w pracy musiałem zaprogramować Attiny13 i był problem. Szybko skoczyłem po nowy AT90162USB-16AU, wgrałem najnowszy soft i programator zaczął normalnie się zachowywać.

Myśląc że problem rozwiązałem okazało się że nadal nie mogę ruszyć Atmega328p. Przylutowałem nową taśmę. Próbowałem z zasilaniem zewnętrznym i bez. Podciągałem dodatkowo reset. Podłączyłem bez dodatkowego kabla USB.

Co ciekawe drugiego identycznego modułu też nie ruszę! Zero podpiętych peryferii.

Proszę o pomoc bo głupieję przy tym a robota czeka... Może GTL2003 padł? Niestety nie mam gdzie zamówić. Jaki programator kupić? Bardziej wytrzymały mam na myśli.

Dodaję co krzyczy avrdude:
Kod:
avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.09s

avrdude: Device signature = 0x1e950f
avrdude: NOTE: FLASH memory has been specified, an erase cycle will be performed
         To disable this feature, specify the -D option.
avrdude: erasing chip
avrdude: reading input file "C:\Documents and Settings\Administrator\Pulpit\soft_amplituner_beta_V2\main.hex"
avrdude: writing flash (14838 bytes):

Writing | ################################################## | 100% 9.03s

avrdude: 14838 bytes of flash written
avrdude: reading input file "0xFF"
avrdude: writing lfuse (1 bytes):

Writing | avrdude: usbdev_send(): wrote 0 out of 8 bytes, err = usb_reap: timeout error
avrdude: stk500_send_mk2(): failed to send command to serial port

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2014, o 22:27 
Użytkownik

Sam robiłeś mk2 ??

bo mam atmelowski i niema z niczym problemu ...
możliwe że GTL ci poleciał

http://www.jmele.home.pl/sklep/product_ ... s_id=34231

PostNapisane: 5 gru 2014, o 22:32 
Nowy

Dzięki za odpowiedź.
Nie mam gdzie kupić na miejscu a w Krakowie w monster elektronik nie mają. MAX3002 też może być. Pewnie zamówię ale przydałby się programator z separacją jakąś. Programator jakiś z alledrogo, kopi jest tego multum.

Patrząc na raster nie mam siły mostkować tego GTL.

Tylko mam jeden problem... Dlaczego mi attiny13 programuję normalnie?

EDIT1: Okroiłem przed chwilką plik o cały main i dwa razy bez kłopotu 14146 bytes przeszło z fusami! Potem spróbowałem raz jeszcze 14838 bytes już nie przepcha... nie rozumiem tego przecież atmega328p ma 32Kb.

EDIT2: Ludzie ta wartość jakaś jest magiczna chyba.. 14838 nie przejdzie... myślę zmienię wartość pliku wywalę jednego delay 14826 przeszło?! Hmm. A co będzie jak dodam dla hecy jednego jeszcze delay... 14850 przeszło?! Hmm. a jak wrócę do poprzedniej wartości? 14838 nie wchodzi... normalnie magia jakaś niech mi to ktoś wytłumaczy...

Strefa czasowa: UTC + 1