Witam,
Programowałem różne procki a od jakiegoś czasu z lenistwa kupiłem dwa moduły pro mini 328p.
Po jakiś 100 programowaniach nie wiadomo czemu procka mi nie programuję. Mogę go skasować, wgrać tylko same fusy ale już wgrać soft nie mogę bo krzyczy błędem. Używam mkAvrCalculator na wirtualce VMware. Zwykle bez problemów.
Dziś w pracy musiałem zaprogramować Attiny13 i był problem. Szybko skoczyłem po nowy AT90162USB-16AU, wgrałem najnowszy soft i programator zaczął normalnie się zachowywać.
Myśląc że problem rozwiązałem okazało się że nadal nie mogę ruszyć Atmega328p. Przylutowałem nową taśmę. Próbowałem z zasilaniem zewnętrznym i bez. Podciągałem dodatkowo reset. Podłączyłem bez dodatkowego kabla USB.
Co ciekawe drugiego identycznego modułu też nie ruszę! Zero podpiętych peryferii.
Proszę o pomoc bo głupieję przy tym a robota czeka... Może GTL2003 padł? Niestety nie mam gdzie zamówić. Jaki programator kupić? Bardziej wytrzymały mam na myśli.
Dodaję co krzyczy avrdude:
Kod:
avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions
Reading | ################################################## | 100% 0.09s
avrdude: Device signature = 0x1e950f
avrdude: NOTE: FLASH memory has been specified, an erase cycle will be performed
To disable this feature, specify the -D option.
avrdude: erasing chip
avrdude: reading input file "C:\Documents and Settings\Administrator\Pulpit\soft_amplituner_beta_V2\main.hex"
avrdude: writing flash (14838 bytes):
Writing | ################################################## | 100% 9.03s
avrdude: 14838 bytes of flash written
avrdude: reading input file "0xFF"
avrdude: writing lfuse (1 bytes):
Writing | avrdude: usbdev_send(): wrote 0 out of 8 bytes, err = usb_reap: timeout error
avrdude: stk500_send_mk2(): failed to send command to serial port