Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 gru 2024, o 19:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 lis 2014, o 12:43 
Użytkownik

Witam, zwracam się z prośbą o "gotowca"

Założenia projektu:

6 przycisków podłączonych do Arduino nr 1, komunikacja przez moduł rf433 z wykorzystaniem biblioteki VirtualWire.
5 LEDów podłączonych do Arduino nr 2, komunikacja przez moduł rf433 z wykorzystaniem biblioteki VirtualWire.

Dokładnie te moduły.

Działanie przycisków:
2 przyciski np. a, b - wciśnięte i przytrzymane zapalają kolejne LED a, b - po puszczeniu przycisku dioda gaśnie.
2 przyciski np. c, d - wciśnięte i przytrzymane zapalają kolejne LED c, d - zgaszenie diody następuje po ponownym kliknięciu.
2 przyciski działające na zasadzie +/- : wciskanie + powoduje rozjaśnianie diody LED, wciskanie - powoduje ściemnianie diody.

Drugi tydzień czytam wszelkie poradniki, tutoriale, dokumentacje biblioteki VirtualWire... i nie mogę jej pojąć...

Potrzebuję gotowego projektu na arduino (UNO/ MEGA) do zrozumienia jej działania...

Z góry dziękuję...

P.S. W przypadku przycisków a, b - jest możliwość np. przytrzymania przycisku "a" i klikanie przyciskiem "b" w tym samym czasie?

PostNapisane: 24 lis 2014, o 13:46 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

No cóż, IMHO przykłady zamieszczone w bibliotece są wystarczająco proste i jasne do zrozumienia, coś mi się zdaje, że problem leży gdzie indziej.
Proponuję na początek odstawić zagadnienie obsługi VirtualWire i odpowiedzieć sobie na pytanie:
1. Czy potrafię wykonać nieblokującą obsługę tych przycisków i diod na jednym Arduino?
2. Jeżeli tak to czy potrafię to zrobić na dwóch arduinach z komunikacją przez np. uart, albo SPI. albo choćby przez połączenie czterema przewodami (dla każdego przycisku jeden) pin do pina?

Jeżeli odpowiedź na pytanie 2. brzmi TAK, to nie powinieneś mieć problemu z połączeniem tego przez VW bo jest to chyba nawet prostsze niż połączenie Uartami (pomijając pewną kapryśność tego połączenia).
Jeżeli brzmi NIE to powinieneś jednak najpierw opanować podstawy.

marcint31 napisał(a):
W przypadku przycisków a, b - jest możliwość np. przytrzymania przycisku "a" i klikanie przyciskiem "b" w tym samym czasie?

To zależy czy masz wystarczającą ilość palców ;-)
To jest właśnie pytanie, które budzi wątpliwości czy wystarczająco opanowałeś podstawy. (A odpowiedź brzmi "to zależy jak zrealizujesz obsługę przycisków pod względem hardwaru i softwaru, ale generalnie jet to możliwe")

PostNapisane: 24 lis 2014, o 18:47 
Nowy

Zbananowany użytkownik

Chciałem zapytać,czy masz oryginalne Arduino?Jeżeli,ktoś może pomóc to chciałem przy okazji zapytać,bo chcę kupić i nie wiem jak jest z tymi klonami Arduino,czy jest z tym jakiś problem.Czy,może lepiej kupić oryginalne.
Myślałem też o samym programatorze ,bo można przecież wykorzystać platformę Arduino do gotowych projektów,a także WinAVR i inne.
Jeżeli,chodzi o programowanie z mojej strony to mnie za bardzo nie interesuje.Nie każdy musi być lekarzem.

PostNapisane: 24 lis 2014, o 19:06 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Decimus napisał(a):
Chciałem zapytać,czy masz oryginalne Arduino?Jeżeli,ktoś może pomóc to chciałem przy okazji zapytać,bo chcę kupić i nie wiem jak jest z tymi klonami Arduino,czy jest z tym jakiś problem.Czy,może lepiej kupić oryginalne.
Myślałem też o samym programatorze ,bo można przecież wykorzystać platformę Arduino do gotowych projektów,a także WinAVR i inne.
Jeżeli,chodzi o programowanie z mojej strony to mnie za bardzo nie interesuje.Nie każdy musi być lekarzem.

Po co Ci Arduino skoro nie interesuje Cię programowanie? Wydaj sobie na coś innego kasę. Ja miałem kiedyś oryginał, teraz mam klona. Nie widzę różnicy no chyba że w odcieniu soldermaski.

PostNapisane: 25 lis 2014, o 00:59 
Użytkownik

Po wypowiedzi użytkownika xor, i wjechaniu w off-top przez użytkowników Decimus i Nefarious19 dochodzę do wniosku, że autor ATNEL TRAILERA nie mówił prawdy... i na forum.atnel.pl nie ma przyjaznej atmosfery i nie uzyskam tu pomocy...
Choćby to:
xor napisał(a):
Proponuję na początek odstawić zagadnienie

Panie Mirek, brak realizacji tego co w trailerze było zapowiadane...
Albo moje posty na tym forum... nie mam ich wiele, można sprawdzić... że w odpowiedziach na moje pytania nie ma chęci do pomocy.
xor napisał(a):
No cóż, IMHO przykłady zamieszczone w bibliotece są wystarczająco proste i jasne do zrozumienia, coś mi się zdaje, że problem leży gdzie indziej.

Odpowiem na pytanie... programowanie w sensie pisania programów w jakimkolwiek języku to dla mnie czarna magia...
Chcę się tego nauczyć. Zakupiłem Arduino Uno - nie powiem, żeby to był trafny zakup na początek...
coś tam zacząłem dłubać... coś wyszło, a jak przestało wychodzić zacząłem szukać po internecie i trafiłem na poradniki pana Kardasia...
Gdybym na nie trafił wcześniej zaczął bym pewnie inaczej.
Przez długi czas czytałem jakieś blogi o BASCOM-ie, jakieś kursy z EP czy EdW w stylu "Ośla łączka".
Firmę ATNEL, poradniki Kardasia (przepraszam za sformułowanie), forum.atnel.pl znalazłem kilka dni przed rejestracją na tym forum. Datę rejestracji chyba widać...
Czyli kolego xor problem jest w tym, że nie znam się na programowaniu wcale...
Mój proces nauki jest dość skomplikowany... ja muszę coś zrozumieć, żeby się tego nauczyć...

Kupiłem książkę, na tym forum i na kilku innych forach znana jako Blue-book. Nawet zdjęcie do konkursu dałem...
Próbuję czytać i naprawdę jest mi ciężko, coś zrozumieć... może przez to że do początkujących jeszcze mi daleko a mieszam język c z językiem c++ czy nawet język arduino...
Poprosiłem o gotowy projekt który nazwałem "zdalne sterowanie". Temat pisałem w dziale "Rybnym", dlaczego jest w dziale Arduino... nie wiem, nie ważne...

Uczę się sam, szukam różnych źródeł, różnej wiedzy, rozwiązań i przykładów. Kolego Nefarious19 wiesz ile ja razy myślałem, że po co ja to ustrojstwo kupiłem... jak nie umiem programować...
Nefarious19 napisał(a):
Po co Ci Arduino skoro nie interesuje Cię programowanie? Wydaj sobie na coś innego kasę.

Założeniem mojego projektu było:
marcint31 napisał(a):
6 przycisków podłączonych do Arduino nr 1, komunikacja przez moduł rf433 z wykorzystaniem biblioteki VirtualWire.
5 LEDów podłączonych do Arduino nr 2, komunikacja przez moduł rf433 z wykorzystaniem biblioteki VirtualWire.

Żeby poznać zasadę działania:
marcint31 napisał(a):
Działanie przycisków:
2 przyciski np. a, b - wciśnięte i przytrzymane zapalają kolejne LED a, b - po puszczeniu przycisku dioda gaśnie.
2 przyciski np. c, d - wciśnięte i przytrzymane zapalają kolejne LED c, d - zgaszenie diody następuje po ponownym kliknięciu.
2 przyciski działające na zasadzie +/- : wciskanie + powoduje rozjaśnianie diody LED, wciskanie - powoduje ściemnianie diody.

bibliteki, poznać te smaczki... jak się definiuje przyciski, jak się inicjuje moduły, komunikację...

Docelowo przeznaczenie tego projektu było by zupełnie inne...
Szczerze, to nie spodziewam się pomocy w tym temacie choćby w postaci tej "ryby". W moim przypadku taka "ryba" działa jak materiał na wędkę...
Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie tematem... jednocześnie przepraszam za zaśmiecanie forum...

PostNapisane: 25 lis 2014, o 01:42 
Moderator

marcint31 napisał(a):
Temat pisałem w dziale "Rybnym", dlaczego jest w dziale Arduino... nie wiem, nie ważne...

Ważne- ja go tu przeniosłem - dlatego, że to forum jest generalnie na temat języka C. Kolega zaś na razie miesza wszystko w jednym ...

ja wiem, że to wynika z tego - że jesteś na początku drogi i bardzo dobrze ciebie rozumiem ... koledzy pewnie też

ale taka jedna porada - albo dwie:

1. skoro nie znasz podstaw programowania to z gotowego kodu i tak za dużo nie zrozumiesz a tym bardziej z jakimś tam zdalnym sterowaniem

2. skoro nie znasz podstaw to może najpierw przede wszystkim wybierz konkretnie - od czego chcesz zacząć ? Ja nie mówię że to MUSI być C - ok niech będzie Arduino .... tyle że ja z arduino nie pomogę bo się nie znam.

Forum generalnie jest po to żeby się uczyć, często też uczyć wspólnie. A kolega przychodzi i rozumiem, że skoro piszesz że chcesz gotowy kod jakiś tam w arduino to KAŻDY ma ci go napisać nie ważne czy zna arduino czy nie bo ty tak chcesz ? bo tobie tak łatwiej ? ... a jak nikt ci nie napisze to co ? ... to:
marcint31 napisał(a):
dochodzę do wniosku, że autor ATNEL TRAILERA nie mówił prawdy... i na forum.atnel.pl nie ma przyjaznej atmosfery i nie uzyskam tu pomocy...

a daj pan spokój, jak masz rozmawiać takimi argumentami to rzeczywiście zmień forum - przykro mi. Szantaż jakiś czy co ?

-------------------------------------------------------------------------------

Jeśli zaś przemyślisz swoje podejście - i jeśli akurat przypadkowo np wybierzesz język C tym bardziej że piszesz że masz Bluebooka - to powiedz mi jedno. Dlaczego nie zaczynasz od podstaw ? dlaczego nie zadasz pytania czego nie rozumiesz z książki ? Setki osób tak robi na tym forum i uzyskuje odpowiedzi - dzięki temu idzie dalej

jak ktoś zaczyna się uczyć to zaczyna od MIGANIA DIODĄ LED ... a ty chcesz zaczynać od zdalnego sterowania ? i to od razu z komunikacją radiową ?

przemyśl proszę dokładnie zanim dalej coś napiszesz ..... i jeśli będziesz chciał zadawać pytania to zapraszam, śmiało zadawaj - każdy - także ja chętnie pomoże

ale nie na pytania - "jak zrobić zdalne sterowanie?" gdy nie znasz podstaw i wychodzi to już w tym jak pytanie zadajesz.

Rozejrzyj się po forum ... taka metoda - rozpoczynania małymi kroczkami działa w przypadku KAŻDEJ osoby która zaczyna - dlaczego nie miałaby zadziałać i w twoim przypadku hmmm ?

więc jeszcze raz - zapraszam do pytania od podstaw

PostNapisane: 26 lis 2014, o 15:03 
Użytkownik

Temat do zamknięcia. Pomoc w postaci gotowca uzyskałem gdzie indziej...

Żeby piec bułki nie trzeba być piekarzem...
Żeby jeździć samochodem, nie trzeba znać składu chemicznego paliwa...

PostNapisane: 26 lis 2014, o 17:52 
Moderator

marcint31 napisał(a):
Żeby piec bułki nie trzeba być piekarzem...
Żeby jeździć samochodem, nie trzeba znać składu chemicznego paliwa...

Zgadzam się w całej rozciągłości z tym stwierdzeniem ;)

tylko może się koledze właśnie miejsca (fora) pomyliły. Bo my tutaj uczymy się piec bułki, uczymy się jak być piekarzem, uczymy się składu chemicznego paliwa itp ....

ale cieszę się, że wszystko się już koledze wyjaśniło i że dostał gotowca w innym miejscu - brawo ;)

PostNapisane: 26 lis 2014, o 19:15 
Nowy

Zbananowany użytkownik

Mirku nie trzeba człowieka stresować bo jego po prostu programowanie nie interesuje.Nazywanie kogoś leniem bo i takie sformułowania czytałem to jakby usilne zmuszanie do tego czego ktoś nie lubi lub nigdy nie pojmie...Przecież płytki PCB też nie robisz tylko zlecasz, bo nie wychodzą Ci... To poćwicz bo lenistwo to grzech i wyjdą Ci w końcu,a może nie lubisz tego...\
Dlatego stworzyli Arduino-[łatwiej już nie można],ale i dla młodego początkującego to może być czarna magia bo dochodzi elektronika.
Za moich czasów programowania nie było co teraz komplikuje i zawęża środowisko pojmujących.Dlatego do szkoły radiotechnicznej był nie dobór-[mało chętnych] mimo że programowania wtedy nie było.
Mirek to jest temat bardzo ciężki dla ludzi.Wielu jest poliglotami,a jak dasz im Twój temat, język programowania to nogi im opadną i nie pojmie tego.
Chce Ci powiedzieć,że czytałem na różnych forach opinie o Twoich książkach i ludzie wcale tak nie piszą jak masz to w reklamie sprzedaży.Masz im to za złe bo co leń?!Nie pojmują tego i tyle.
Wiesz co to lampa z falą bieżącą i jak pracuje.Przecież to elektronika.Nie pojmujesz?!
Chłopak poszukuje i próbuje...
Dziękuję za szybką wysyłkę programatora.Ja też nie pojmuję programowania,a kierowałem czymś podobnym tylko naziemnym.
link:http://miragec14.blogspot.com/2014/08/nato-to-modernize-nato-awacs-fleet.html

PostNapisane: 26 lis 2014, o 19:37 
Moderator

Decimus --> ja ciebie też gorąco pozdrawiam, masz 100% racji - i życzę ci dużo powodzenia, może właśnie z arduino? ... na spokojnie i powoli dasz radę - zobaczysz. A ja też uczę się dalej.

PostNapisane: 26 lis 2014, o 19:49 
Nowy

Zbananowany użytkownik

Ja Arduino nie mam i kupować nie myślę.Skoro kupiłem od Ciebie programator.
Motto:"Po co mi to Arduino".Myślę,że masz jakiś afront do Arduino.Da się to wyczuć.Nic nie zrobisz, bo to jak kolejka pico za naszych czasów.Twój temat jest o wiele trudniejszy dla wielu.
Właśnie potrzebuję do domu kilku gotowców i wykorzystam je do kilku projektów.
Fajnie opowiadasz i masz duże zaangażowanie.Prawie jak religia!Może przejdę na tę wiarę!

PostNapisane: 26 lis 2014, o 20:15 
Moderator

Decimus --> ;) pięknie piszesz

PostNapisane: 26 lis 2014, o 20:57 
Użytkownik

Decimus napisał(a):
Ja Arduino nie mam i kupować nie myślę.

a ja tylko dodam.. że błędne myślenie jest chyba u polaków normalne

ARDUINO to tylko płytka z atmegą i bootloaderem --- nic nie stoi na przeszkodzie by programować ją w C używając programatora ISP , w Eclipse czy notatniku .... Nawet nie trzeba używać środowiska dla Arduino , można to zrobić w bascom , assemblerze , a nawet dłutem

co więcej .......

Większość płytek EVB np ATB może też spełniać funkcje Arduino nawet pod środowiskiem Arduino

Arduino to nie jakaś zakała jak to sobie myslicie:

To przede wszystkim standard sprzętowy i softwerowy ... każdy na swiecie mając arduino skompiluje kod i uruchomi urządzenie używając standardowych shieldów , Nie martwiąc się że ktoś nie dał schematu (bo wystarczy w kodzie napisać jakie piny sa podpięte), bo nie podał fusów do kodu ... poco każdy ma 16Mhz ,

i co też istotne ... ogromna społeczność tworząca nowe rozwiązania do nowego sprzętu ...

A tylko głupiec nie umie z tego korzystać !!

Mirek to ładnie udowodnił na krojeniu MisiO :)

PostNapisane: 26 lis 2014, o 21:07 
Moderator

SunRiver napisał(a):
Mirek to ładnie udowodnił na krojeniu MisiO

A co najciekawsze pomimo że na początku poradnika o MISiO'u .... mówię że Arduino jest OK - to pojawiają się dziwni ludzie, którzy mówią że ja mam coś przeciwko Arduino hahahahaha no i weź tu z nimi dyskutuj :D No już dłutem nie będę nikomu wbijał do głowy tego co myślę o Arduino :D

PostNapisane: 26 lis 2014, o 21:33 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
już dłutem nie będę nikomu wbijał do głowy tego co myślę o Arduino

jak to szło ....

--- "znajdą się tacy co nam będą wbijać szpilki --- to nie ludzie .... to wilki ... to mówiłem ja Jarząbek ..."

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1