Po wypowiedzi użytkownika
xor, i wjechaniu w off-top przez użytkowników
Decimus i
Nefarious19 dochodzę do wniosku, że autor
ATNEL TRAILERA nie mówił prawdy... i na forum.atnel.pl nie ma przyjaznej atmosfery i nie uzyskam tu pomocy...
Choćby to:
xor napisał(a):
Proponuję na początek odstawić zagadnienie
Panie Mirek, brak realizacji tego co w trailerze było zapowiadane...
Albo moje posty na tym forum... nie mam ich wiele, można sprawdzić... że w odpowiedziach na moje pytania nie ma chęci do pomocy.
xor napisał(a):
No cóż, IMHO przykłady zamieszczone w bibliotece są wystarczająco proste i jasne do zrozumienia, coś mi się zdaje, że problem leży gdzie indziej.
Odpowiem na pytanie... programowanie w sensie pisania programów w jakimkolwiek języku to dla mnie czarna magia...
Chcę się tego nauczyć. Zakupiłem Arduino Uno - nie powiem, żeby to był trafny zakup na początek...
coś tam zacząłem dłubać... coś wyszło, a jak przestało wychodzić zacząłem szukać po internecie i trafiłem na poradniki pana Kardasia...
Gdybym na nie trafił wcześniej zaczął bym pewnie inaczej.
Przez długi czas czytałem jakieś blogi o BASCOM-ie, jakieś kursy z EP czy EdW w stylu "Ośla łączka".
Firmę ATNEL, poradniki Kardasia (przepraszam za sformułowanie), forum.atnel.pl znalazłem kilka dni przed rejestracją na tym forum. Datę rejestracji chyba widać...
Czyli kolego
xor problem jest w tym, że nie znam się na programowaniu wcale...
Mój proces nauki jest dość skomplikowany... ja muszę coś zrozumieć, żeby się tego nauczyć...
Kupiłem książkę, na tym forum i na kilku innych forach znana jako Blue-book. Nawet zdjęcie do konkursu dałem...
Próbuję czytać i naprawdę jest mi ciężko, coś zrozumieć... może przez to że do początkujących jeszcze mi daleko a mieszam język c z językiem c++ czy nawet język arduino...
Poprosiłem o gotowy projekt który nazwałem "zdalne sterowanie". Temat pisałem w dziale "Rybnym", dlaczego jest w dziale Arduino... nie wiem, nie ważne...
Uczę się sam, szukam różnych źródeł, różnej wiedzy, rozwiązań i przykładów. Kolego
Nefarious19 wiesz ile ja razy myślałem, że po co ja to ustrojstwo kupiłem... jak nie umiem programować...
Nefarious19 napisał(a):
Po co Ci Arduino skoro nie interesuje Cię programowanie? Wydaj sobie na coś innego kasę.
Założeniem mojego projektu było:
marcint31 napisał(a):
6 przycisków podłączonych do Arduino nr 1, komunikacja przez moduł rf433 z wykorzystaniem biblioteki VirtualWire.
5 LEDów podłączonych do Arduino nr 2, komunikacja przez moduł rf433 z wykorzystaniem biblioteki VirtualWire.
Żeby poznać zasadę działania:
marcint31 napisał(a):
Działanie przycisków:
2 przyciski np. a, b - wciśnięte i przytrzymane zapalają kolejne LED a, b - po puszczeniu przycisku dioda gaśnie.
2 przyciski np. c, d - wciśnięte i przytrzymane zapalają kolejne LED c, d - zgaszenie diody następuje po ponownym kliknięciu.
2 przyciski działające na zasadzie +/- : wciskanie + powoduje rozjaśnianie diody LED, wciskanie - powoduje ściemnianie diody.
bibliteki, poznać te smaczki... jak się definiuje przyciski, jak się inicjuje moduły, komunikację...
Docelowo przeznaczenie tego projektu było by zupełnie inne...
Szczerze, to nie spodziewam się pomocy w tym temacie choćby w postaci tej "ryby". W moim przypadku taka "ryba" działa jak materiał na wędkę...
Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie tematem... jednocześnie przepraszam za zaśmiecanie forum...