witam, zrobilem program z ksiazki pana Kardasia, ale mam problem (na pewno ze wzg na to ze wykonuje na płytce stykowej) Wyswietlacz FJ5461BH nie chce w ogole zaswiecic, podlaczylem wszystko wg schematu
http://4.bp.blogspot.com/-qLsv2Mj94Qo/U ... multi7.gif na atmega16, wczesniej swiecil dopoki nie uzylem przerwan. Nie wiem co jest grane..poszczegolne segmenty A-G + DP mam wpiete w port D, a wyswielacze w port A od PA4 do PA7 załączam kod programu i prosze o pomoc.
P.S. Jak zmienic czest taktowania procka, bo MK avr calculatora z płytki nie odpale, bo napedu nie mam.(widze jak na delay 1ms dioda mi mryga)
pozdrawiam
main.c
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
kardas_lcd.c
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
kardas_lcd.h
język c
------------------------ [ Dodano po: 12 minutach ]skoro cyfry mam podpiete od PA4 do PA7 to zmienilem w programie wartosci ustawiania bitow na 16,32,64 i 128 ale dalej nic
------------------------ [ Dodano po: 15 minutach ]sory za ten monolog ale przez nieuwage po ustawieniu bitu zalaczylem PORTC a nie PORTD... wyświetlacz ożył tylko dalej problem że przy takim taktowaniu oko dostrzega z łatwością przełączania
------------------------ [ Dodano po: 24 minutach ]po wgraniu wyswietlacz tylko raz przeleci i gasnie