Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 sty 2025, o 12:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 lis 2014, o 12:38 

Zachęcam do umieszczania "template" (przykładowych projektów startowych) dla STM32, szczególnie nucleo i nowsze niż F103 ;) (bo tego jest pełno).

Niestety na sieci i w samych paczkach do STM, często i gęsto jest mnóstwo zbędnych rzeczy i bibliotek

Chodzi mi o czysto "Mirkowe" podejście do startu na ARM cortex M.

Jeżeli ktoś jest chętny mogę udostępnić materiały z warsztatów, ale zachęcam do umieszczania własnych templatów. (sam od dłuższego czasu staram się ogarnąć co i jak).

Główną ideą jest rozruszanie tematu podstaw na ARM, miganie diodą, nieblokująca obsługa klawiszy, timery etc. wszystko w oparciu nie o HAL/CMSIS (bo tego jest od groma). Niestety mimo ciekawie zapowiadającego się tematu na elektrodzie kolegi FredieChopin jakoś projekt umarł. Dlatego chciał bym go rozruszać tutaj.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 lis 2014, o 13:07 
Użytkownik

Mam w biurku STM32L152 Discovery i po ogarnięciu migań diodami na CMSIS chcę to zrobić na rejestrach sam własnymi rękoma, jak do czegoś dojdę to tu umieszczę :)

PostNapisane: 17 lis 2014, o 13:11 

Sam będę umieszczał template z keil (w eclipsie jeszcze za dużo końbinowania z progamatorem).

Dla STM32L053-nucleo, STM32L152-Nucleo, STM32F401-Nucleo, oraz jak będzie ochota, do discovery VL, F303, F072, F407 i F429i

Docelowo chciał bym na eclipsie, bo keil darmowy ma ograniczenie do 32K, ale jak na razie jedynie projekty pod 429i przekraczają rozmiar.

PS. Niestety Keil ma edytor z czasów epoki kamienia łupanego :/

PostNapisane: 17 lis 2014, o 16:29 
Użytkownik

Może CooCox?

PostNapisane: 17 lis 2014, o 19:12 

Ależ własnie jak najbardziej, chodzi własnie o szerokie podejście do tematu, dzisiejsze moje próby w eclipsie i męczarnia z gdb i próby uruchomienia debugowania w eclipsie o mało co nie doprowadziły mnie do siwych włosów.

PS. Niestety coocox ma straszny poślizg jeżeli chodzi o nowsze procesory...

PostNapisane: 17 lis 2014, o 21:23 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Główną ideą jest rozruszanie tematu podstaw na ARM, miganie diodą, nieblokująca obsługa klawiszy, timery etc. wszystko w oparciu nie o HAL/CMSIS (bo tego jest od groma).

Jestem za. Osobiście dopiero zaczynam i fajnie by było gdyby właśnie nauczyć się operować na tych niższych poziomach.

PostNapisane: 18 lis 2014, o 15:00 
Użytkownik

Kilka projektów na rejestrach pod STM32F4 Discovery, co prawda pod Eclipsem, ale pliki .c można otwierać nawet notatnikiem:

https://www.dropbox.com/sh/sshbmlskba99 ... HLdFa?dl=0

Programowanie:

Pobierz OpenOCD: http://www.freddiechopin.info/pl/downlo ... /4-openocd

Obrazek

Formułka do programowania:

STM32F4 Discovery:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Debug:

Zrobię później

Ostatnio edytowano 18 lis 2014, o 15:15 przez ps19, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 18 lis 2014, o 15:13 

ps19 napisał(a):
Kilka projektów na rejestrach pod STM32F4 Discovery, co prawda pod Eclipsem, ale pliki .c można otwierać nawet notatnikiem:

Właśnie miałem pytać kolegi, czy debugowanie działa?, bo mi zawisa po kompilacji i pisze no target ;). Mogę nawet przez TW pokazać o co chodzi, ewentualnie wrzucić printscreen.
Zestaw to STM32F4-discovery.
Niestety próby przeniesienia na keil skończyły się fiaskiem.

Używa kolega może st-linka w eclipsie ?

PostNapisane: 18 lis 2014, o 15:20 
Użytkownik

Tak ST-Linka V2, oryginalny sterownik często nie działa - pomaga polecany przez Mirka program Zadig, trzeba zainstalować nim sterownik WinUSB dla st-linka i w moim przypadku ruszyło programowanie i nawet debug, chociaż nie zawsze chce on działać.

PostNapisane: 18 lis 2014, o 15:21 

Hmmm, bo z keil czy coocox ST-link śmiga za każdym razem.

PostNapisane: 18 lis 2014, o 15:32 
Użytkownik

CooCox jest chyba polecany przez STM`a także pewnie dostali wytyczne co i jak zrobić aby działało z oficjalnymi sterownikami, a OpenOCD i nieoficalne gdb jest tworzone na zasadzie:

Ostatnio edytowano 18 lis 2014, o 15:43 przez ps19, łącznie edytowano 6 razy

PostNapisane: 18 lis 2014, o 15:34 

No wiem, bo w eclipsie trzeba końbinować, tylko właśnie ciężko o sprawdzoną metodę uruchomienia, a nie chcę za każdym razem zmieniać softu w ST-linku, mimo wszystko najlepiej to działa. Po za tym konfiguracja ST-linka w eclipsie mimo że przechodzi, jak mówisz zawiesza się czasem, co jest bardzo upierdliwe.

SunRiver ma na blogu zapowiedź, ale coś się obija nasz kolega ;).

PostNapisane: 18 lis 2014, o 15:45 
Użytkownik

Co do programowania to metoda z kilku postów wyżej działa znakomicie z debugiem już gorzej, ale może za niedługo uda się opracować niezawodną metodę.

Co do przenoszenia to wystarczy prawdopodobnie stworzyć nowy projekt w Keilu i przenieść pliki main (opcjonalnie itoa), blibiotekę delay_func oraz pliki system_stm32f4xx (folder base) do projektu keila.

Możliwe że aby zmodyfikować system_stm32f4xx będzie trzeba zmienić atrybuty pliku w Keilu lub przez przeglądarkę plików (Keil ustawia go na tylko do odczytu)

PostNapisane: 18 lis 2014, o 18:06 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
SunRiver ma na blogu zapowiedź, ale coś się obija nasz kolega .

reza nie obija , a ma problem z tym czymś co nazywasz ST-link/v2 (zawarte na Nucleo i Discoverkach nowszych)
widzisz mój gdb serverek ładnie śmiga z pełnym ST-linkiem i St-Linkiem v2 , a nawet z St-linkiem na VLce a z tym czymś co zaczęli dawać od F0 jest jakaś masakra raz działa raz nie, podepniesz działa pierwsze wgranie super ... nastepne brak połaczenia
albo STlink v/2 wisi :(

Ale tu dużo racji ma kolega ps19 -- taka proteza na zasadzie prób i błędów :(
Dlatego trzeba poczekać ... bo chcę typowych wpisów , łeee qupa z moim nie działa , na noki nie działa , odpaliłem na siemensie i się wiesza :)

PostNapisane: 18 lis 2014, o 18:07 

No taki żart, z tym obijaniem się, wiedziałem że to jak wywoływanie ducha, na pewno się zjawisz i wyjaśnisz opóźnienie :lol:

Tylko takie pytanko, z jakiego gdb korzystasz ? z atolic ? bo sporo tutoriali jest na jego serwerze gdb do st-link, właśnie mam zamiar spróbować.

PostNapisane: 18 lis 2014, o 18:35 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja używam Eclipse Luna + Toolchain ręcznie instalowany, do tego STM32 ST-LINK Utility.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 18 lis 2014, o 20:20 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
wiedziałem że to jak wywoływanie ducha, na pewno się zjawisz i wyjaśnisz opóźnienie

różnie niestety bywam , nie bywam , ale staram się odpowiadać na pytania i PW ... mało czasu zarobiony jestem po czubki włosów.... jeszcze trochę mnie czeka takiej masakry zanim się wygrzebię :(

rezasurmar napisał(a):
bo sporo tutoriali jest na jego serwerze gdb do st-link,

nie nie używam gdb atolica , bodajże ostatni działający to z trupestudio 2.0.1 bo nowsze poza atolicem nie działają
ale siedząc i gmerając w konsoli ... wywołując wilka z lasu napisałem swój ... trochę nie udolnie ... na dodatek w najgorszym jezyku świata czyli C++ ..... (zaraz będzie wojna)

PROTON napisał(a):
Ja używam Eclipse Luna + Toolchain ręcznie instalowany, do tego STM32 ST-LINK Utility.

trochę to taka upierdliwa proteza , ale daje się korzystać ba nawet poniekąd debugować przez ST-Link Utility , co w sumie działa w SunDudku :)

PostNapisane: 18 lis 2014, o 22:11 

SunRiver napisał(a):
w najgorszym języku świata czyli C++ ..... (zaraz będzie wojna)
, oj tam masz dyspensę

PostNapisane: 18 lis 2014, o 22:21 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

No właśnie, będzie wojna ;)
Ja mówię że Java jest najgorsza!

Tak naprawdę, najgorszy jest ten język którego się nie zna :)

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 18 lis 2014, o 22:35 

Koniec offtopu, jeszcze jeden post nie na temat (przypominam, że jednak Sun pisze na temat) i polecą ostrzeżenia. Luz luzem, ale źle się potem czyta taki bajzel.

PostNapisane: 27 lis 2014, o 01:43 
Użytkownik

Witam,

rezasurmar napisał(a):
.....Główną ideą jest rozruszanie tematu podstaw na ARM, miganie diodą, nieblokująca obsługa klawiszy, timery etc. wszystko w oparciu nie o HAL/CMSIS (bo tego jest od groma).....

Wydaje mi się, że w sumie HAL/CMISS jest ok, według mnie nie w tym problem, bo w sumie co za różnica, czy sam ustawiasz te rejestry ( a jeszcze niektóre 32bitowe w rodzaju MODER - trzeba mieć chorą wyobraźnię, by na piechotę bity w nich ustawiać ;-). , czy korzystasz z biblioteki, która robi to "za Ciebie" - często bardzo sprytnie, a i przeglądając ją można się wielu fajnych rzeczy nauczyć. Napiszę, z czym według mnie początkujący mają tak naprawdę problem:

1. Środowisko. Jeśli ktoś dotychczas korzystał z Eclipsa i Toolchaina na AVR, też najchętniej pisałby na ARM -y w tym samym środowisku. I tu zaczyna się problem, bo według mnie dostępne Toolchainy działąją "tak se", generując mnóstwo niepotrzebnego kodu, wymuszając na użyszkodniku jakąś tam strukturę projektu, itd. Wreszcie coś tam działa, ale rzadko kto, a już zwłaszcza początkujący wie dlaczego. CocxIde to dla mnie przykład czegoś takiego właśnie, trzeba klikać jakieś tam "cuda niewidy" Daleko temu do "Mirkowego" podejścia. Komercyjne produkty np uVision też "same" organizują projekt, przez litość nie wspomnę o cenie.
2. Debuger. Jeśli chodzi STM ( z własnego doświadczenia mogę napisać o STM32F0xx, STM32F10xxx, STM32F4xx ) i Eclipse to długo szukałem rozwiązania, które działałoby pod SWD, było darmowe i do tego pewne. Ja przynajmniej takiego szukałem...

Reasumując, powyższe przemyślenia zmusiły mnie do jakichś tam poszukiwań i wybrałem nieco inną drogę: mianowicie makefile + ldscript. Pół internetu przeszukałem, skorzystałem z wiedzy dziesiątek osób ( między innymi wspomnianego tu Freddie Chopina ) i w tej chwili mogę napisać, że jakoś tam to ogarnąłem. Co prawda raczkuję w temacie, ale jeśli będą na Forum zainteresowani, postaram się podzielić swoim "workflow", licząc w duchu na to, że znajdą się tu osoby, dużo bardziej zaawansowane ode mnie, które uzupełnią i poprawią tą metodę.
Napiszcie proszę, czy jesteście zainteresowani, jeśli tak, to postaram się coś tu napisać, ale... nie będzie to z pewnością szybko, bo czasu mam niewiele, do tego do "Mirkowego" zacięcia dydaktycznego wieeele mi brakuje :-(((((.

Pozdrawiam, QuadMan.

PostNapisane: 27 lis 2014, o 08:07 

Konkrety jeżeli można, bo po za postem topic9301.html#p104696 nie padły praktycznie żadne konkrety w tym temacie. Przemyślenia zostawcie dla luźnych rozmów jeżeli macie taką potrzebę.
Prosił bym jednak o konkretne przykłady, kolejne posty w stylu, ja gdzieś tam kiedyś słyszałem, przeczytałem itd. zostaną poddane anihilacji.
Nie róbmy z tematu śmietnika. Żaden problem założyć temat w luźnych i podyskutować o zaletach bibliotek, czy ręcznego dłubania w rejestrach.

PostNapisane: 27 lis 2014, o 21:18 
Użytkownik

Tak cobyście - w końcu to piaskownica
nie mieli kłopotów z UARTami taki mały kalkulatorek UART_BRR dla STM32
łatwiej mi napisać softa niż tłumaczyć jak się oblicza :)

Obrazek

I możecie krzyczeć że ... :P

Załącznik:
STM32BaudCalk.7z

a w ogóle się nikomu się nie przyda :)

Autor postu otrzymał pochwałę

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

Strefa czasowa: UTC + 1