Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 mar 2025, o 23:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nauka poczatek
PostNapisane: 9 lis 2014, o 21:54 
Użytkownik

Witam chciałbym bardzo nauczyć się programowania procesorów,podstawowe informacje o elektronicem posiadam niestety cyfrówka i procesory nie wiem prawie nic poza kilkoma poradnikami Pana Mirka.

Kupiłem już książkę Blue i programator oraz całą masę procesorów Atmel, kwarców itp...

Mam takie pytanko od czego zacząć? zacząłem czytać ksiązke i oglądać poradniki ale jakos nie łapię...
poradniki jak zacząć ok. ale później które polecacie?Bo mnie zainteresował pomiar napięcia i zacząłem od ADC lecz już w 3 odcinku nie bardzo wiem o co chodzi w tym pisaniu programu w Eclips...

Może najpierw poznać Eclips oraz Eagle a później iść dalej? Przeczytałem książkę praktycznie do połowy.

Może najpierw ksiązka ,Eclips, Eagle i dopiero poradniki i ćwiczenia z Panem Mirkem???
Jaką wy przeszliście drogę?

PS.Panie Mirku szacun wielki że Panu się chce!

Pozdrawiam wszystkich!

PostNapisane: 9 lis 2014, o 22:06 
Moderator

Widzisz ja już sobie trochę gardło zdarłem od powtarzania wciąż tego samego - ale powtórzę jeszcze raz:

1. przeczytaj JEDEN RAZ, przynajmniej JEDEN RAZ całą książkę od deski do deski a nie że do połowy i piszesz ze nic nie łapiesz
2. później już możesz spokojnie czytać i uczyć się z niej na wyrywki.

Ja sobie nie wyobrażam jak można ją przeczytać do połowy czyli np tylko podstawy języka C, nie dojść do chociażby pierwszych ćwiczeń praktycznych z migania diodą LED, z multipleksowaniem wyświetlaczy 7-segmentowych czy LCD .... DOPIERO tu zaczyna się fajne połączenie teorii z początku książki z praktyką ...

więc wszyscy którzy tak zaczynają jak ty na wyrywki na łapu capu później od razu mają takie właśnie problemy - a do sukcesu jest tak blisko

tylko trzeba dać się ponieść temu specyficznemu tokowi nauczania bo jest specyficzny

u ciebie widać to co NAJBARDZIEJ przeszkadza się nauczyć programować czyli co ?

- najpierw piszesz że przeczytałeś do połowy i nie łapiesz
- i jednocześnie chcesz od razu robić pomiary ADC ale nie rozumiesz poradników

no panie kolego - panie kolego ....

jak coś nie łapiesz z początków to pytaj śmiało i załap (ale mówię mając za sobą już JEDNO czytanie książki w całości na sucho) ...

potem zaczynaj od migania LED'em a nie od budowy rakiet

zapewniam cię - że wtedy pójdzie gładko

PostNapisane: 9 lis 2014, o 22:13 
Użytkownik

jest taki wątek jak czytać by się nauczyć:
topic6385.html

W sumie to ludzie rożnie robią, jedni uczą się elektroniki od podstaw, potem gdzieś zaczynają programować. Inni zaś czytają książki, robią proste ćwiczenia i równocześnie uczą się elektroniki.
Ja ogólnie robiłem od podstaw, czyli miganie diodami, potem rożne takie kombinacje , przyciski, potem przyszedł czas na wyświetlacze, adc itd., ogolnie mis ie wydaje ze szybiej idzie sie połapac robiąc rożne przykłady, tak jak w książce Mirek opisuje, samemu tez sie da ale juz nie tak szybko.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Mo i Mirek mnie wyprzedził - dokładnie jak napisał, przeczytać książkę z raz to sie ma ogolny pogląd co i jak, i potem ćwiczenia, itd, robić sobie rożne kombinacje, wymyslac swoje, żeby załapać o co biega.

Ja jak zaczynałem to byłem zafascynowany jak oni to umią, robia i wogóle... a potem się nauczyłem podstaw i leci :)

PostNapisane: 9 lis 2014, o 22:23 
Użytkownik

Panie Mirku rozumiem ze nie da się na wyrywki,czytam książke i jestem w połowie w między czasie oglądam Pana poradniki.
Mam zamiar przeczytać książkę i wtedy na poważnie zająć się ćwiczeniami tylko pytałem co wcześniej poznać...

Teraz już wiem że nie ma co zagłębiać się w poradniki dla bardziej zaawansowanych (po przeczytaniu książki) :)

Ideą mojego zapytanie była kolejność toku nauczania i jak najszybciej i bezboleśnie (z przyjemnością ) przejść przez początki nauczania programowania procesorów AVR.

Jeszcze raz pozdrwawiam!

PS zamiar jest taki żeby przeczytać książkę od deski do deski ,a później jeszcze raz żeby więcej "weszło" :)

PostNapisane: 10 lis 2014, o 00:12 
Użytkownik

Jak by kolega zmęczył się czytaniem (na chwilę rzecz jasna :P) i korciło kolegę programowanie procesora, to jak wyżej już napisano, to chyba większość zaczynała od "Hello world" na mikroprocesory -> miganie diodą.
Pamiętam ten dzień do dziś gdzie pierwszy raz zacząłem migać diodą :) Później druga dioda, jakieś efekty. Parę linijek świetlnych się zrobiło ;) Później jakiś mikroswitch, dalej to już człowieka samo niesie :)

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

PostNapisane: 10 lis 2014, o 08:51 
Użytkownik

Czy jest sens powielać ten sam wątek N razy? Zamykam.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1