Jestem w trakcie przerabiania Timerów i wydaje mi się, że czegoś tutaj nie rozumiem.
W książce Mirka, dział
Tryb zwykłego licznika (str. 43) jest zadanie: "W oparciu o przerwanie pochodzące od przepełnienia Timera1 spowodować, aby dioda LED podłączona do jednego z pinów dowolnego portu zapalała się i gasła równo co 1 sekundę, czyli z częstotliwością 1Hz. Procesor jest taktowany z częstotliwością 8MHz."
Cała ta procedura z preskalerem i trybem zwykłego licznika zrozumiałem. Jednak nie rozumiem, dlaczego częstotliwość 1Hz odpowiada temu, że dioda świeci przez 1 sekundę oraz nie świeci przez 1 sekundę.
Częstotliwość 1Hz rozumiem w ten sposób, że dioda pali się przez 0.5 sekundy, po upłynięciu 0.5 sekundy (świecenia) następuje przerwanie -> dioda nie świeci 0.5 sekundy, po upłynięciu 0.5 sekundy (nieświecenia) licznik ponownie zlicza te impulsy przez 0.5 sekundy (dioda świeci) itd.
Według mojego rozumowania, żeby dioda świeciła przez 1 sekundę, częstotliwość taktowania powinna wynosić 0.5Hz, a nie 1Hz. Okres wynosiłby 2 sekundy, ale stany: wysoki i niski trwałyby 1 sekundę.
Proszę o wyprowadzenie mnie z błędu..