Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 sty 2025, o 05:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 paź 2014, o 17:28 
Użytkownik

Witam,

Ostatnio moją uwagę przykuło Arduino Due. Sprawdziłem notę A91SAM3X8E (procka na pokładzie) i tam jest napisane, że ma wbudowany kontroler Ethernetu. I teraz takie pytanie: jak podłaczyć gniazdko do procka? Ja nie widziałem tam schematu. Mogłem coś przeoczyć, bo nota ma ok. 1400 stron.

Proszę o pomoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 paź 2014, o 17:50 
Użytkownik

na sto procent przeoczyłeś :)
w nocie poczytaj od strony 1207 schematu niema -- bo nie takie hop jest jak ci się wydaje :)

musisz znaleźć pasujący tzw/ Pulse JACK (z trafami) ew lutować trafo i gniazdo
prościej będzie ci posadzić np ENC28J60 na SPI , nie mniej ... skaczesz z proca na procek , a to zły nawyk i zero nauki
tym sposobem nic się nie nauczysz a tylko zrazisz ... opanuj najpierw AVRy chocby pod arduino ... a potem mierz wyżej

PostNapisane: 4 paź 2014, o 19:50 
Użytkownik

Ohhhhh ,
Pule jacka mam
Migac dioda na AVR umiem, a zeby zrobic cos wiecej, to taniej wyjdzie kupic takego ARM.
Tak, skaczę z procka na procek i patrzę co się bardziej opłaca. Przeciez nie chce wydawać majątku na naukę. No dobra, nie będę się upieral z tym eth, wezmę sobie Enc

PostNapisane: 5 paź 2014, o 09:14 
Użytkownik

trochę nie tedy droga , a samo miganie diodami to niewiele :)
na AVR też wiele zrobisz i wcale nie drogo, wiekszy procek wcale nie znaczy ze jest lepszy
ARM to nie AVR wszystko masz inaczej i to czego się nie nauczyłeś na AVR na ARM będzie cię prześladować
wiem co mówię , i radzę opanuj jednę rodzinę , a potem przesiądź się na inną , SAM nie jest tak dobrym prockiem
jak ci się wydaje , z ARM lepiej isc za trendem i wybrać cos co ma dobrą dokumentacje jak STM czy Kinetis

ale twoja droga ...

PostNapisane: 5 paź 2014, o 11:26 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
trochę nie tedy droga , a samo miganie diodami to niewiele :)
na AVR też wiele zrobisz i wcale nie drogo, wiekszy procek wcale nie znaczy ze jest lepszy
ARM to nie AVR wszystko masz inaczej i to czego się nie nauczyłeś na AVR na ARM będzie cię prześladować
wiem co mówię , i radzę opanuj jednę rodzinę , a potem przesiądź się na inną , SAM nie jest tak dobrym prockiem
jak ci się wydaje , z ARM lepiej isc za trendem i wybrać cos co ma dobrą dokumentacje jak STM czy Kinetis

ale twoja droga ...

Na wszelki wypadek, żeby wszystko zostało dobrze zrozumiane:

Powiedzmy, że sobie zażyczę procek Atmega128 lub Atmega1284 (bo ma dużo RAMu - jest o czym mówić) cena: od 17 do 35 zł
I co do tego? Może ethernecik? Hmm - Pulse jack najtańszy z trafkami - 10 zł, enc też ok 10 zł, to daje 20 zł lub gotowa karta z Chin za 17 zł. A np. takie zegarki I2C to wynosi ok 7 zł z baterią. Nie ma sensu dalej wymieniać, bo można tak w nieskończoność.

SAM ma wiele wbudowanych rzeczy. Do tego pracuje na 3,3 V - koniec marnowania miejsca na PCB na bufory!
Fakt - jeśli chodzi o notę to się nie wysilili. Rzeczywiście tam mało schematów. Ale dlaczego by nie spróbować z Arduino? Łatwiej będzie na początek coś wykonać, bo jeśli miałbym się uczyć podstaw wszystkiego, wszystkiego, to zostałbym przy AVR.

PS
Ciekawe czemu w Raspberry Pi czy pierwszym lepszym tablecie nie siedzi AVR? :D

PostNapisane: 5 paź 2014, o 14:01 
Użytkownik

ale czy ci bronię ?? czy wszystko to tylko pieniadze ?? wiedza się nie liczy ??

rób jak wolisz , ale nie miej pretensji jak się obudzisz z nogą w nocniku bo nie masz podstaw ??
myslisz ze jak weźmiesz Rpi czy ARM to sam sie program napisze ?? i bez wiedzy minimalnej i podstawowej zbudujesz stację mir ??
nie niestety nie ... i bedziesz miał pretensje ze kupiłeś i nic nie działa ... tak to wygląda .
fajnie że masz ambicję , ale mierz siły na zamiary bo u ciebie to chwilowa fascynacja - bo nie widzę byś chciał cokolwiek zgłębić

A tableta można i na AVR zrobić wystarczy się pilnie uczyć wiedzę zgłębiać i chcieć , a nie liczyć tylko co ile kosztuje
elektronika to nie jest tanie hobby, do wielu rzeczy nie będziesz wstanie wykonać płytki w domu będziesz zmuszony kupić gotowca lub zamówić
pcb w płytkarni -- a to też koszty .. i co ??

ech..

Zawsze powtarzam wybierz właściwy procek do projektu .... ale najpierw podstawy ty ich nie masz i na każdym nie zależnie od wyboru polegniesz bo samo się nie zrobi , i za ciebie też nikt nie zrobi ... znam problem z autopsji ... jestes młody , gniewny i wierzysz w bajki o megahercach liczonych w setkach .. tak daleko nie zajdziesz,

Ja ci tylko radzę jak uniknąć błedów i rozczarowań ....
potem i teraz nie miej pretensji ...

PostNapisane: 5 paź 2014, o 16:21 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
myslisz ze jak weźmiesz Rpi czy ARM to sam sie program napisze ??

Jak to nie? :( Przecież one (te procesory/układy) są takie zaawansowane. Teraz mi mówisz, że trzeba pisać samemu jak już całą partię procków z fabryki zamówiłem? Nie spodziewałem się tego po Tobie Sun, złamałeś mi serce...

A tak właściwie to muszę przyznać rację Szuwarkowi. Zauważ, że nawet do toalety byś nie poszedł gdyby Cie w młodości mama/tata nie nauczyli korzystać z białego tronu. Podstawy to podstawa całej egzystencji, bez tego nie można jeść, s...ać (p/r) i tworzyć własnych projektów.

PostNapisane: 5 paź 2014, o 16:42 
Użytkownik

Niestety prawda jest brutalna ale tak to jest :)

PostNapisane: 25 kwi 2016, o 08:19 
Użytkownik

DamCos napisał(a):
Witam,

Ostatnio moją uwagę przykuło Arduino Due. Sprawdziłem notę A91SAM3X8E (procka na pokładzie) i tam jest napisane, że ma wbudowany kontroler Ethernetu. I teraz takie pytanie: jak podłaczyć gniazdko do procka? Ja nie widziałem tam schematu. Mogłem coś przeoczyć, bo nota ma ok. 1400 stron.

Proszę o pomoc.

How to connect an Ethernet PHY to SAM3X

ctrl+f How to connect an Ethernet PHY to SAM3X pdf str.5

Strefa czasowa: UTC + 1