Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 sty 2025, o 01:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 21:48 
Użytkownik

Znalazłem tani analizator logiczny na allegro http://allegro.pl/analizator-stanow-logicznych-saleae-8ch-faktura-va-i4577128051.html
Oczywiście to chińska podróbka zdecydowanie droższej zabawki.
Jednak nie wiem czy bedzie on bezproblemowo pracował na oryginalnym oprogramowaniu.
Może ktoś tego używa i powie jak sprawa wygląda.
Szkoda wyrzucić w błoto pieniądze.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 21:58 
Nowy

Witaj
Posiadam taki analizator i bez problemu działa z oprogramowaniem Saleae. Możesz je pobrać z oficjalnej strony producenta. Jeśli by koledze nie odpowiadało takie oprogramowanie to w internecie można znaleźć poradnik jak "zmusić" taki urządzonko żeby działało z programem do usbee.
Pozdrawiam :)

PostNapisane: 28 wrz 2014, o 22:18 
Użytkownik

Też posiadam i też działa.

PostNapisane: 29 wrz 2014, o 09:13 
Użytkownik

Takie trochę laickie pytanie, czy przebieg można obserwować "na żywo" czy tylko zapisany do pamięci można odtwarzać?

PostNapisane: 29 wrz 2014, o 09:23 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Tylko zapisany. W zależności od ustawień częstotliwości próbkowania i ilości próbek zapisuje się do kilku sekund przebiegów. Po zakończeniu zapisu można to przeglądać w programie albo wyeksportować do .csv. Analizatorek nie ma pamięci więc wszelkie kwasy na porcie USB odbijają się na maksymalnej częstotliwości próbkowania.

PostNapisane: 29 wrz 2014, o 10:24 
Użytkownik

Też mam takie coś i działa elegancko. Bardzo mi się to przydaje przy I2C, SPI czy podglądania lini RX i TX.

A w sumie tak będąc przy temacie. Do tych co posiadając czy oryginał Saleae da coś lepiej więcej? Bo się w sumie zastanawiam czy warto zainwestować w wersje oryginalną.

PostNapisane: 29 wrz 2014, o 18:25 
Użytkownik

Kanaly analogowe i wyzsze częstotliwości. Popatrzcie na zeroplusa - można nim dekodowac różne protokoły (a dla tych co maja wersje 32kanaly to i nawet MCU51). Z rok temu kupilem wersje 8 bitowa bo akurat byla promocja na 30dod protokołów gratis :)

Sent from my mobile.

PostNapisane: 29 wrz 2014, o 19:15 

micky napisał(a):
Kanaly analogowe i wyzsze częstotliwości. Popatrzcie na zeroplusa - można nim dekodowac różne protokoły (a dla tych co maja wersje 32kanaly to i nawet MCU51). Z rok temu kupilem wersje 8 bitowa bo akurat byla promocja na 30dod protokołów gratis :)

Sent from my mobile.

Tylko co to ma do pytania o saleae ?, mówisz o USBee w wersji AX i innych wersjach USBee które mają kanały analogowe. Różnica między saleae DYI a oryginałem saleae8 to po pierwsze, mniejsza obudowa (dla niektórych zaleta). Po drugie zabezpieczenie wejść (aczkolwiek w saleae8 nie jestem 100% pewnien czy jest, jest już w saleae16).
Po trzecie mimo wszystko saleae DYI to tak działa na granicy prawa ;). No i kompletny brak wsparcia producenta.
Bo kwestię samodzielnego kupna chwytaków już zostawiam.

A co do zeroplus, niestety posiada stały bufor, tj. bufor niezmienny tj. niezależny od ilości włączonych kanałów, masz zawsze na jeden kanał tyle samo pamięci.
Troszkę przekombinowane oprogramowanie, co prawda od jakiegoś 1.5roku są już dla wyższych wersji zeroplusa w zestawie dodane dekodowanie protokołów, dla tańszych niestety dodatkowo płatne. (informacje moje pochodzą z przed ok roku) więc pewne szczegóły mogą się różnić.

Wracając do kwestii różnic między saleae8, a saleae DYI, to jak różnica między stykówką a zestawem ATB ;). ot działać działa, ale zabezpieczeń nie ma żadnych, brak gwarancji. Ale biorąc pod uwagę że za cenę saleae8 można mieć ponad 12x DYI (nie liczę chwytaków) to mimo wszystko do zastosowań czysto hobbystycznych może wystarczyć.

PS. Na forum jakieś 1.5 poruszana była kwestia tych z wyższej półki, można poczytać ;).

PostNapisane: 30 wrz 2014, o 06:16 
Użytkownik

Pisalem o Saleae a nie o zadnym USBee (info o Saleae ze strony producenta). Co do Zeroplusa to tak jak pisalem kupilem, bo akurat byla promo na 30 protokolow gratis (niektóre protokoły i tak są gratis). Dekodowanie protokołów w Zeroplusie jest od dobrych kilku lat (wydaje mi się, że od razu po wprowadzeniu analizatorow na rynek na tym się skupili). Nawet byliśmy z kolegą zaangażowani w rozwój niektórych :)

Sent from my mobile.

PostNapisane: 30 wrz 2014, o 07:51 
Użytkownik

Może nie na temat, ale pragnę odnieść się do ZeroPlusa, którego to miałem na testach (Zeroplus LAP162000+). Jak kolega powyżej napisał - oprogramowanie przekombinowane. Ogólnie robi co ma robić, ale czy więcej i lepiej od "Saleae" ?. no nie, ... a cena x200 heh :)

Oczywiście wszystko zależy jakie kto ma wymagania i co tam chce sobie analizować. Cena Saleae jest "tak niska", że nawet gdyby miał leżeć na półce to warto go mieć. Różne okazy na portalu alledrogo to te same urządzenia - jedne białe, inne czarne. Różne opisy, różne naklejki.... nie ma jak marketing.

Oczywiście działa toto bez wahania z softem producenta i to najnowszym.
Pzdr

PostNapisane: 30 wrz 2014, o 07:54 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

micky napisał(a):
Pisalem o Saleae

Coś mi się zdaje że teraz weszły całkiem nowe modele. Jeszcze z pół roku temu były tylko dwa modele (8 i 16 wejść) i nie miały wejścia analogowego. Nasze klony to podróbki 8 wejściowego: https://www.saleae.com/logic. Jak widać jest już niedostępny.
Obecna aplikacja też wygląda trochę inaczej (ciekawe czy będzie nadal działać z podróbkami).

PostNapisane: 30 wrz 2014, o 08:18 

micky napisał(a):
Pisalem o Saleae a nie o zadnym USBee (info o Saleae ze strony producenta). Co do Zeroplusa to tak jak pisalem kupilem, bo akurat byla promo na 30 protokolow gratis (niektóre protokoły i tak są gratis). Dekodowanie protokołów w Zeroplusie jest od dobrych kilku lat (wydaje mi się, że od razu po wprowadzeniu analizatorow na rynek na tym się skupili). Nawet byliśmy z kolegą zaangażowani w rozwój niektórych

Jak już wspomniałem nie interesowałem się ostatnio saleae ;), wprowadzili kilka nowości przez ostatni czas.
Czyli jak dokładnie wyżej pisze kolega xor.
Co do zeroplus wcześniej jedynie kilka podstawowych było darmowych, reszta kosztowała i to słono. Dopiero od jakiegoś czasu są dodawane w gratisie.

Trzeba sprawdzić czy rozwiązali problem niezmiennego bufora zależnie od ilości kanałów, bo była to największa wada zeroplusa, o przekombinowanym sofcie nie wspominając ;).
Robiłem porównanie możliwości jakieś 1.5roku temu, w przedziale powyżej 1.5kzł, acute zamiatał całą konkurencję pod dywan.
Ogólnie sens kupowania (dla mnie) zaawansowanego analizatora który ma kilkanaście kb na kanał to jakaś parodia ;).

Patrząc na dzisiejsze wersje, w przedziale do 1000zł wybrał bym pewnie saleae, powyżej acute w wersji 18kanałów.

Większość producentów pozwala na pracę w trybie demo (niestety demo działa jako najmocniejszy model ;) ) dzięki temu możemy sobie porównać możliwości poszczególnych analizatorów.

PostNapisane: 6 paź 2014, o 18:52 
Użytkownik

Cześć,
jako że temat jest jeszcze świeży chciałbym zadać pytanie osobom, które posiadają klona Saleae jak z linku w pierwszym poście.

Swojego klona kupiłem 1,5 roku temu od innego sprzedawcy na alle..., na początku nie mogłem uruchomić tego analizatora pod WinXP, ale sprzedający na szczęście dosłał mi mailem działające drivery.
Dziś sprzedawca zakończył już działalność, a ja próbuję uruchomić go na Windowsie 8.1 64bit, jednak bez powodzenia. Wypróbowałem już dziesiątki driverów, ale żaden nie chciał się zainstalować. Mój klon oparty jest na układzie CY7C6813A-68VPXC, a płytka PCB wygląda identycznie jak ta na aukcji wyżej. Analizator działa dalej na Windowsie XP zainstalowanym w wirtualnej maszynie.
Czy wasze klony Saleae działają ze sterownikami pobranymi wraz z programem Logic z oficjalnej strony?
Czy sprzedawca odsyła do innych sterowników (szczególnie dla Windows 8.1)?

PostNapisane: 6 paź 2014, o 18:57 
Użytkownik

Ma dokładnie ten model z pierwszego postu i na Windows 8.1 x64 działa bez problemu na sterownikach z oficjalnej strony.

PostNapisane: 3 lis 2014, o 21:28 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja mam pytanie "z nieco innej beczki" :) Mam taki sam analizator. Jeśli korzystam np. tylko z dwóch kanałów, to pozostałe podłączyć do masy badanego układu?

Strefa czasowa: UTC + 1