Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 mar 2026, o 16:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 wrz 2014, o 19:10 
Nowy

witam
planuję zrobić sterowanie silnika szczotkowego poprzez tranzystor MOSFET. Ładowanie, rozładowanie bramki poprzez układ tranzystorów pnp i npn

pomysł zaczerpnięty z: http://joost.damad.be/2012/09/dimming-12v-led-strip-with-mosfet-and.html

Obrazek

napięcie wejściowe do bazy tranzystorów bipolarnych powyżej 7.2 - 7.2V na bramce MOSFET-a.

jak napięcie wejściowe zmienię np na 5V, 5V na bramce i tranzystor jest otwarty - sytuacja z artykułu.

ja mogę podać napięcie PWM, gdzie stan 1 ma wartość 3V - prawie 3V na bramce i tranzystor zatkany.
chodzi o to, aby przy napięciu 3V na bazę tranzystorów bipolarnych tranzystor MOSFET był otwarty, przy sygnale 0V, bramka tranzystora MOSFET rozładowywała się

jakieś podpowiedzie? czemu nie działa lub co poprawić?

zależy mi na zrozumieniu tematu

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 wrz 2014, o 20:02 
Użytkownik

do wysterowania mosfetów najlepszy jest dedykowany sterownik (układ scalony) który zapewnia odpowiednio małe czasy załączania i wyłączania tranzystorów mosfet jak i IGBT. jednak 3V będzie prawdopodobnie zbyt niskim napięciem zasilania sterownika. zapoznaj się z układem np. TC428CPA (Wejście kompatybilne z TTL/CMOS) które sam wykorzystywałem. Tylko zasilanie sterownika musiałby być większe niż te 3V (Napięcie operacyjne TC428CPA to 4.5V do 18V). A jeśli wprowadzam w błąd to przepraszam, jest tu dużo osób bardziej obeznanych w temacie ode mnie
Pozdrawiam :)

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 08:04 

Wystarczy zerknąć do noty tranzystora mosfet na charakterystykę przejścia. Szczególnie zależność rezystancji wewnętrznej przy danym napięciu Ugs.

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 09:10 
Użytkownik

Jaka częstotliwość pwm (do silnika spokojnie wystarczy nawet poniżej 500Hz)? Jakie obciążenie? Może w tym wypadku wystarczy Ci zwykły mosfet logic level podłączony tylko przez rezystor 50om bezpośrednio do portu. Taki RFD3055 otwiera się w pełni, o ile pamiętam, poniżej 3V i jego maksymalny prąd to coś w granicach 10A.

Strefa czasowa: UTC + 1